Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти СмакBook від УІК: читацькі посиденьки #20 з Любов’ю Відутою

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

26 жовтня відбувся двадцятий літературний стрим проєкту СмакBook від УІК, героїнею якого стала львів’янка Любов Відута. На онлайнові посиденьки з Золотою письменницею України, переможницею і лауреаткою літературних конкурсів, авторкою більше двадцяти книжок завітали читачі-книголюби з різних куточків України і навіть Молдови, а також колеги з публічних бібліотек Миколаївщини.

Письменниця зізналась, що запрошення на зустріч її розчулило, з великою теплотою згадала відвідини Миколаєва в 2018 році, зустріч у нашій бібліотеці, прогулянку на річковому трамвайчику, знайомство з аркасівськими левами. Говорили про «Ловців думок», яку тоді презентувала Любов Відута миколаївським читачам. Виявилось, що письменниця від самого початку задумала написати фентезійне трикнижжя. Нині два романи – «Ловці думок» і «За вкраденим часом» – побачили світ, триває робота над третім рукописом. Пані Любов зізналась, що «Ловці думок» – дуже важлива і знакова для неї книга, яка мала довести письменниці її невипадковість в літературі. Тому приємно, що читачі і видавці відгукнулись, хвалили, позитивно реагували на твір. Ще один позитивний читацький відгук «Ловці» отримали й під час зустрічі від однієї з учасниць, яка дякувала за захопливу історію і з нетерпінням очікує продовження фентезійної серії. Авторка зазначила, що кожна частина трилогії читається як окрема історія і розповіла, які незвичайні трансформації сталися з сюжетом під час роботи над текстом, які моменти сьогодення з’являлися в книжці, випереджаючи час. Письменниця й сама не може пояснити і не приховує свого зачудування з того, що деякі описані в книзі моменти справджуються. От як пояснити, що одного жовтневого дня вона зустріла на львівській вулиці чоловіка з легенди про Чумацький шлях, описаної в «Ловцях думок»?! Ця зустріч вирішила долю другої книги серії, остаточно визначивши її сюжетну лінію.


Загалом з-під пера письменниці вже вийшло більше двадцяти книжок. Більшість з них – поезія для дітей. Нині письменниця – бажана і часта гостя у львівських школах і бібліотеках. Там вона зустрічається зі своїми читачами, спілкується, проводить творчі майстер-класи, казкотерапію. Бачить багатьох дітей, зокрема й тих, хто пережив травми, пов’язані з війною, розлукою з рідним домом. Про війну з дітьми пані Любов радить говорити відкрито і щиро. У січні 2023 року у видавництві «Пегас» вийшла її «Енциклопедія. Україна», в якій поряд із відомостями про історію, народні ремесла, йдеться про волонтерство, види озброєння (зокрема українські безпілотники), військову техніку, роди військ, про допомогу і підтримку України в цій війні. Письменниця вважає, що читати про реальну війну багатьом дітям може бути складно і травматично. Тому варто читати такі енциклопедії або ж фентезійні історії, де війна має чітке завершення і відбувається у видуманому світі. Для Любові Відути дуже важливо, що її книжки читають в укриттях, «заховуючись» у фентезі. Саме так, на її думку, письменник може допомогти в цей час. А ще пані Любов надсилає книжки нашим біженцям за кордон, записує аудіо своїх дитячих віршів і викладає в інтернет.

Авторка зізналась, що зараз їй важко писати довгі тексти, а от короткі твори пишуться гарно. Водночас навіть над коротким текстом письменниця думає довго, ретельно пропрацьовує, аби було змістовно і стисло, «на два рядочки». Письменниця каже, що кожна книжка виходить тоді, коли повинна вийти. Зараз вже може дати рукопису дочекатися свого часу. Наразі у неї лежить великий рукопис, відзначений «Коронацією слова». Вже навіть є чудова обкладинка, але ще не прийшов час.

Любові Відуті подобається писати так, щоб їй було цікаво. Тому сюжети її творів змінюються в процесі написання, адже письменниця йде за тим, що їй цікавіше. Тоді й читачам буде цікаво – впевнена авторка.

Було багато запитань у чаті. Запитували про героїв: вигадані вони чи мають прототипів? Виявилось, що в Любові Відути вони поєднують риси вигаданих людей і реальних особистостей. Запитували, коли знаходить час писати. Письменниця розповіла, що гарно їй пишеться пізнього вечора, вночі або вдень, коли всі на роботі. Окрім написання книжок, любить доглядати за квітами. Ще її тішить щоденне спілкування і турбота про рідних. Просили поради, що почитати. Пані Любов не називала ні авторів, ні творів, ні жанрів, бо вважає, що кожен обирає сам для себе, що читати. І чудово, що такий вибір нині є.

Любов Відута просто зачарувала посиденьківців. Ми щиро дякуємо за зустріч, бажаємо міцного здоров’я, творчої наснаги і запрошуємо до Миколаєва одразу після Перемоги.

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати, говорити про книжки і бути вдома.

P.S. Друзі, дякуємо всім, хто долучився! Побачимося/почуємося/поспілкуємося у листопаді.

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.