25.03.2011 17:07 Обновлено 25.03.2011 17:14

«Поезія може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини — але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу. Крім того, Всесвітній День поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, які відроджують споконвічну традицію живого звучання поетичного слова», — записано у рішенні ЮНЕСКО.
У гуртожитку миколаївського суднобудівного ліцею проведено годину поезії “Поборник честі й правди”, присвячену українському поетові Василю Симоненку. У січні цього року йому б виповнилося 76 років. Однак 13 грудня 1963 року 28-річного поета не стало. Він прожив коротке, мов спалах блискавки, життя, ясне і чисте. Усього 28 прожитих років — це так безжально мало! Але любов, перелита в поетичне, палке і ніжне, слово, і сьогодні бринить в кожному українському серці.

Вміння по-справжньому, щиро кохати — такий самий талант і дар від Бога, як і, наприклад, талант у мистецтві чи науках. Але, дароване Богом, це вміння треба зберігати та плекати, ніби чарівну квітку, щоб черствість звичайного повсякденного життя не загубили у людині вміння відкриватися світові та коханій людині, «вистукувати» своїм серцем щастя та радість на весь білий світ.
Майже хрестоматійними стали слова Василя Симоненка:
“Є в коханні і будні, і свята,
Є у ньому і радість, і жаль,
Бо не можна життя заховати
Під рожевих ілюзій вуаль...”
“Як я люблю — давать не буду звіту,
Переді мною два десятки літ,
І в мене серце, мов несамовите,
Вистукує любов у білий світ...”
< Попередня | Наступна > |
---|