Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Літературне ревю “Сучасна жіноча проза”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

Вже кілька років обласна бібліотека для юнацтва плідно співпрацює з Миколаївським будівельним коледжем. За цей час реалізовано багато спільних проектів і програм, проведено чимало цікавих заходів та акцій. Ось і цього разу працівники обласної бібліотеки для юнацтва прийшли до гостинних дверей коледжу з програмою з популяризації українського літературознавства “Барви українського слова”, а саме — з літературним ревю “Сучасна жіноча проза”.

Справді, чим живе жінка, як збагнути її душу, як зрозуміти її? Жінка, здебільшого, хоче читати про те, що її хвилює в даний час і що їй до душі. А хто може краще зрозуміти жінку, як не сама жінка, та ще й українська, з притаманним тільки їй менталітетом. Тому представниці прекрасної статі звертаються передусім до текстів жінок-письменниць. З цими словами звернулася до студентів коледжу бібліотекар ОБЮ Оксана Ширяк. Координатор програми “Барви українського слова”, завідуюча відділом Лариса Гальченко  розповіла, що активний прихід останніми роками жінок-авторів в українську літературу став справді помітним явищем культурного життя. Ми є свідками появи останнім часом багатьох імен жінок-письменниць, їх активної участі у Всеукраїнських літературних конкурсах. Зокрема, були відкриті для читачів імена таких нині відомих письменниць, як Марія Матіос, Євгенія Кононенко, Лариса Денисенко.

 

Представляти особливо творчість лауреата Шевченківської премії, поетесу і прозаїка Марію Матіос студентам коледжу не було потреби, бо більшість з них знайомі з її творами, хоча її проза не легка для сприйняття. Про вміння письменниці “концентрувати драми на одному сантиметрі тексту” дуже виразно свідчить найкращий роман письменниці “Солодка Даруся”, в якому розкрито трагедію буковинського народу на прикладі однієї родини.

Відкриттям для молоді стали імена Євгенії Кононенко та Лариси Денисенко. Євгенію Кононенко порівнюють з Франсуазою Саган, Айріс Мердок, Умберто Еко. Вона пише про те, про що ніхто не писав, і пише жорстко, експресивно, відверто, відкриваючи такі глибини єства, про які ми соромимось говорити. Героїні її романів “Імітація”, “Зрада” та “Ностальгія”, пройшовши випробування розчаруванням, приниженням, виходять із цього бруду сильними і чистими. Лариса Денисенко — представниця молодшого покоління жінок-письменниць. Її літературна кар'єра розпочалася перемогою в конкурсі “Коронація слова-2002” з романом “Забавки з плоті та крові”, а далі була перемога в конкурсі журналу “Кореспондент” “Краща українська книга 2007” з детективом “Танці в масках”.  Її книга “Сарабанда банди Сари”, що війшла в п'ятірку фіналістів конкурсу Бі-Бі-Сі, — це довгоочікуваний позитив в українській літературі, роман, що порушує проблеми родинних цінностей. Цей твір — добра та світла гумореска, настільки ж весела, наскільки й глибока і зворушливо-проста.

На закінчення заходу Лариса Володимирівна зазначила, що огляд доробку декількох сучасних українських письменниць показує різноманітність сюжетів, жанрів, глибину розкриття життєвих колізій в їхніх творах. Окрім вже знаних авторів, майже щороку з'являються імена молодих письменниць, що сприяє тому, що все більше читачів звертаються до української літератури, слідкують за появою нових творів.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.