Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Давайте познайомимось Про нас пишуть Криловська О. Старт нового бібліотечного краєзнавчого проєкту / О. Криловська, Т. Гервасьєва // БібліоАс. — 2020. — № 23. — С. 15—16.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Давайте познайомимось - Про нас пишуть

Старт нового бібліотечного краєзнавчого проєкту

Цікавитися історією свого міста і відкривати для себе нове, цікаве, несподіване – завжди чудово. Сучасна молодь споживає інформацію швидко, надає перевагу відеоформату, полюбляє за якнайкоротший час дізнатися якомога більше.


Ініціаторки нового бібліотечного краєзнавчого проєкту, фахівчині Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва — провідна бібліотекарка Оксана Криловська і завідувачка відділу Світлана Намесник — зрозуміли і врахували це. Вони мали на меті розповісти, навчити, зацікавити. Розповісти молодим миколаївцям про найцікавіші куточки нашого міста, про людей і події, що з ними пов’язані, про легенди і бувальщину. Навчити відділяти факти від фейків, уважно дивитися навколо і бачити рідне місто, усвідомлювати його індивідуальність, берегти і любити. Зацікавити – мотивувати “копати” глибше, вивчати історію, досліджувати пам’ятки.

Результатом стали краєзнавчі video street talking — короткі, змістовні та цікаві ролики тривалістю до 4 хвилин, присвячені історії та сучасності миколаївських вулиць. Авторка ідеї Оксана Криловська обирає локацію, опрацьовує літературу і джерела, виокремлюючи найцікавіше, що згодом ввійде в сценарій. Далі — зйомка. Часом на цьому етапі трапляються кумедні випадки, коли в кадр наполегливо намагаються потрапити місцеві чотирилапі мешканці, а також активні городяни зі своїми порадами. З усіма цими форс-мажорами успішно впорюється Світлана Намесник. Вона уважна до будь-якої дрібниці, готова перезнімати знову і знову, доки результат не буде довершеним. Те саме стосується і монтажу. Для неї головне — задум, а далі — творчий процес, протягом якого музика і спецефекти створюють оригінальний стиль. Всі відео різні, не схожі один на одного, як і вулиці, про які в них ідеться. Так, наприклад, розмова про вулицю Казарського, названу на честь молодого і відважного моряка, обов’язково приведе до розповіді про його бойові заслуги під час Російсько-турецької війни 1828-1829 років, а згадавши вулицю Котельну, згадаємо про її архітектурні пам’ятки – збережені і ті, що не збереглися. Завдяки краєзнавчим пошукам досі відкриваємо незнані сторінки історії міста, дізнаємося про талановитих людей, які в ньому проживали, їхні ідеї і справи.

Краєзнавчий video street talking розвивається, є багато ідей стосовно цікавих локацій та зйомок. Переглянути відеоролики можна на сайті МОБЮ і на каналі бібліотеки в ютубі. Продовжуємо й далі працювати. Дивіться нас, любіть і бережіть рідне місто, щоб було про що розповідати.

Оксана Криловська, провідна бібліотекарка відділу соціокультурної діяльності молоді,
Тетяна Гервасьєва, провідна бібліотекарка відділу автоматизації бібліотечних процесів Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.