Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Людина в надзвичайних ситуаціях. Вийди переможцем!

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

                            “Небезпека завжди існує для тих, хто її боїться”.
                                                                                    Бернард Шоу


Проблема захисту людини від небезпеки у різних умовах її перебування виникла одночасно із появою на Землі наших далеких пращурів. Ми живемо на планеті, де вирують стихії, і поки що безсилі перед ними. Світ постійно змінюється та потребує від людини великих знань, досвіду, умінь. Щохвилини у країні, місті, районі стаються неприємні, часто трагічні випадки, які забирають здоров'я та життя людей. Де чатує тебе небезпека, де найбільший ступінь ризику, як допомогти собі і близьким у надзвичайній ситуації?

Про все це і багато іншого — цікавого, загадкового, і ,безумовно, корисного –  ти прочитаєш у книгах, які знайдеш у нашій бібліотеці.

Голубчиков Ю. Н. Глобальные катастрофы в истории цивилизаций / Ю. Н. Голубчиков. — М. : Вече, 2005. — 384 с.

В истории науки существуют две диаметрально противоположные точки зрения относительно тайны зарождения всего сущего. Кто мы и откуда? Как появился человек? Почему вымерли мамонты? Откуда исходит астероидно-кометная угроза? Мог ли океан затопить всю земную сушу? Что делать перед лицом грядущих катастроф?

Это вопросы о вечной тайне, но звучать они будут до тех пор, пока есть на Земле мыслители.

Гофельман К. 1000 катастроф Всесвіту / К. Гофельман. — К. : Школа, 2003. — 186 с. : іл.

Здавна природні катастрофи жахали людей і вселяли в них страх перед невідомістю: зненацька в землі утворюються тріщини, припливні хвилі затоплюють величезні території, поглинаючи на своєму шляху все живе, урагани ламають, немов сірники, вікові дерева. Часто до жахливих катастроф призводять людські помилки.

У цій книжці любителі гострих відчуттів знайдуть чимало цікавих фактів, що розкривають цю тему.

Зербіно Д. Д. Екологічні катастрофи у світі та в Україні / Д. Д. Зебріно, М. Р. Гжегоцький. — Львів : БаК, 2005. — 280 с.

Розглянуто антропогенні (техногенні) екологічні катастрофи, які спричинили забруднення повітряного і водного середовища, ґрунту. Акцентовано увагу на токсичних харчових катастрофах, у тому числі “японських” хворобах. Проаналізовано теорії катастроф, роль людського фактора у розвитку катастроф, потенційно небезпечні об'єкти катастроф.

Видання орієнтовано на медиків різних спеціальностей, екологів, спеціалістів, що працюють на потенційно небезпечних об'єктах, відповідальних за охорону праці, працівників атомних електростанцій, а також спеціалістів із надзвичайних ситуацій.

Ильин А. А. Школа выживания при аварийных и стихийных бедствиях / А. А. Ильин. — М. : ЭКСМО-Пресс, 2001. — 384 с.

Предупрежден — значит вооружен. Если в случае внезапной опасности, аварии, стихийного бедствия вы готовы действовать правильно и решительно — ваши шансы остаться в живых значительно возрастают. А для этого надо знать, какие опасности вас подстерегают на улице, в самолете, в поезде, рядом с промышленным предприятием, на корабле. О том, как избежать их и как с ними бороться, как спасти себя и помочь другим выжить в экстремальных ситуациях, и рассказывает эта книга.

 


Уроки выживания / Авт.-сост. К. Ю. Рогов. — М. : Астрель ; АСТ, 2001. — 112 с.

Если ты потерялся в незнакомом городе, заблудился в лесу или горах, оказался один в открытом море, встретил в лесу медведя, отправляешься в экзотическую страну — тебе необходимо выжить, используя дары земли, все подручные средства, чтобы согреться, соорудить укрытие, приготовить пищу. В этой книге Вы познакомитесь с настоящими героями и счастливчиками, которые находят выход из всех экстремальных ситуаций, оказавшись в любом уголке планеты.

 


Халмурадов Б. Д. Безпека життєдіяльності. Перша допомога в надзвичайних ситуаціях : навч. посіб. / Б. Д. Халмурадов — К. : Центр навчальної літератури, 2006. — 138 с.

Розглядаються питання першої допомоги та питання організаційного забезпечення її надання. Матеріал викладено відповідно до розділу “Перша допомога при надзвичайних ситуаціях” програми курсу “Безпека життєдіяльності”. У навчальному посібнику висвітлені питання організаційних заходів і засобів надання першої допомоги: при транспортних катастрофах і аваріях, при отруєнні хімічними сполуками і природного походження. Висвітлені сучасні погляди з надання долікарської реанімації.

Посібник розрахований на студентів вищих навчальних закладів усіх спеціальностей з курсу “Безпека життєдіяльності” і “Основи медичних знань”.

Я познаю мир : Природные катастрофы : дет. энцикл. / авт.-сост. Н. Н. Непомнящий. — М. : АСТ ; Астрель, 2003. — 456 с.

Стихии нашей планеты — тема книги, вобравшей в себя множество сведений и историй о водной, воздушной и земной стихиях: наводнениях и ураганах, обвалах и цунами, миражах и метеоритах, туманах и одиноких волнах, солитонах, гейзерах и селях. С древних времен человек научился противостоять стихиям. В чем-то он преуспел, но во многом остается бессильным перед природой. Предметно-именной указатель поможет легче ориентироваться в представленном материале.

Я познаю мир : Основы безопасности жизнедеятельности : дет. энцикл. / авт. - сост. С. Н. Зигуненко. — М. : АСТ ; Астрель, 2003. — 399 с.

В этой книге рассказывается о том, как должен вести себя человек, оказавшийся в экстремальной ситуации. Дані подробные советы и рекомендации, как помочь себе и как можно избежать критических ситуаций в повседневной жизни.

 

 

 


Ярошевська В. М. Безпека життєдіяльності : підручник / В. М. Ярошевська — К. : ВД “Професіонал”, 2006. — 560 с.

У підручнику розглядаються аспекти фізіологічних та психологічних властивостей людини, психологія життєдіяльності та шляхи оптимізації життєзабезпечення людини. Викладено характеристики антропогенних змін довкілля та наслідки їх впливу на життєдіяльність. Вперше викладено закони, пов'язані з безпекою життєдіяльності. Обґрунтовано актуальність посиленої уваги до особистої, екологічної, виробничої і побутової безпеки. Описано методи та способи захисту від небезпечних впливів та надзвичайних ситуацій, що трапляються у повсякденному житті.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.