Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Карта творчості Ніна Денисюк

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Карта творчості

Моя бабуся — Денисюк Ніна Іванівна — мама мого батька, Денисюка Сергія Олександровича. Майже все своє життя вона прожила в рідній Катеринівці.  Тут жили і працювали її батьки: Іван Йосипович, який займав посаду голови сільської ради, та Юлія Самійлівна, яка працювала дояркою на тваринницькій фермі колгоспу. Ніна була другою дитиною в родині. Після смерті старшої сестрички опікувалася молодшими сестрою і братом, а що означає бути старшим, я й сам знаю, бо маю двох братів і дуже хочу, щоб з ними все було добре.


Бабуся Ніна закохана в своє село Катеринівку. Вона з любов’ю назвала одну з своїх поетичних збірок “Милий серцю мені катеринівський краю, ти пробач, що тебе я так щиро кохаю”. В цьому селі все для неї рідне, знайоме і незабутнє: тут вона ходила в дитячий садок, навчалась і закінчила місцеву середню школу, а в 1973 році здобула професію бібліотекаря. Улюбленою її дитячою грою було перекладати батькові книжки з етажерки на стілець, зі стільця на диван і знову на етажерку. Адже вона виросла без жодної купленої ляльки, мала лише одну, зроблену з соломи бабусею Євдокією.

 

Тринадцять років працювала Ніна Іванівна в школі та дитячому садку, десять — була бібліотекарем Катеринівської книгозбірні, сімнадцять років завідувала сільським клубом, а з травня 2000 року вона є завідувачкою музею історії с. Катеринівка, який сама і створила. У 2009 році створила другий музей нашого села — “Батьківська кімната німця-колоніста с. Катериненталь”.Скажіть, в якому селі є ще два музеї? А в нашій Катеринівці є! Іще в нашому селі є пам’ятні знаки, встановлені за ініціативи моєї бабусі. Один знаходиться на подвір’ї колишньої школи, де традиційно зустрічаються випускники різних років. Інший — пам’ятник сепаратору (чи не єдиний у всьому світі) — на місці Катеринентальсько-Катеринівського маслозаводу, як нагадування про те, що тут 44 роки вирувало життя сільського молоко-переробного підприємства. Ще є пам’ятний знак “Місце поховання жителів с. Катериненталь з 1817 по 1944 рр.”, встановлений на місці знищеної каплиці на кладовищі села.

Бабуся знає історію Катеринівки, як ніхто інший. Вона стверджує, що так мало ще знає, хоч уже і здружилася зі своїм мудрим віком. Мені приємно бувати не тільки в музеї, а й на різних цікавих масових заходах. Останній, що проводився моєю бабусею, відбувся 7 червня 2019 року в сусідньому селі під назвою “Весняній Квітці — 95 років”. Свято вражало масовістю і було пройняте любов’ю до рідного краю. Завжди приємно відвідувати виставки, зустрічі, музейні уроки, бути на екскурсіях, чути її цікаві розповіді і безмірно пишатися нею.


Ніна Іванівна пише вірші для дітей і дорослих, складає пісні, які звучать на різних заходах. В її авторському доробку — 43 книжки про історичне минуле села Катеринівки та Веселинівщини, які наповнені архівними даними, спогадами старожилів, різними пошуковими матеріалами. Видавались вони з 2001 року в Києві, Вознесенську, в друкарнях Миколаєва.

Бабуся Ніна 43 роки в щасливому шлюбі з дідусем Олександром. Вона — любляча мама двох синів — Олега (мого дядька) і Сергія (мого батька), мудра свекруха, найкраща бабуся. А ще Ніна Іванівна є головою ради ветеранів війни та праці сіл Катеринівка та Весняна Квітка, “хрещеною матір’ю” Катеринівської ЗОШ, де ми з братом Сашком навчаємось.

Я звусь Андрієм. Ім’я мені обирала бабуся Ніна.

Бабуся поважає своїх односельчан і стверджує, що вона всім може сміливо дивитись в очі і до всіх вітатись.

Під час свята до 55-річчя моєї бабусі в районному Будинку культури звучала на її честь пісня:
В Катеринці, в Катеринці жіночка живе,
По стежинці, по стежинці радісно іде.
Кожен стрічний привітає і згада своє,
Бо вона тепло сердечне людям віддає,
Бо вона тепло сердечне людям віддає.


В 2006 році Ніна Іванівна їздила до Німеччини на запрошення катеринентальської родини Келлерманів. Представники цієї родини приїздили до села, і я мав можливість поспілкуватись із дочкою і онукою розстріляного в 1937 році директора місцевої школи. Бабуся казала, що подорож до Німеччини — то велика дяка за працю від перших поселенців-колоністів.

Денисюк Ніна Іванівна удостоєна звання “Людина року Миколаївщини — 2007” в номінації “Культура і мистецтво”, нагороджена двома медалями “Ветеран праці” та “20 років Незалежності України”, почесними грамотами Міністерства культури. У 2011 році вона отримала премію як кращий працівник в галузі культури. А скільки моя бабуся Ніна має подяк та грамот від різних організацій — ви б тільки бачили! Лиш за останні роки: в 2017 році — їх 7, в 2018 році — 5, цьогоріч вже 3 подяки та грамоти Я навіть пропонував бабусі не оздоблювати стіни кімнати шпалерами, а оформити численними грамотами, дипломами та подяками, і буде оригінально. Я часто думав: так багато моя бабуся має нагород, а пенсія у неї маленька. І зрозумів, що працювала вона все життя не для фінансового зиску, а для для людей. Отримувала 50%, 25% зарплатні, часто працювала безоплатно, бо любила і любить дарувати людям радість та змістовний відпочинок. На жаль, у нашій державі праця, віддана людям, не цінується. Бабуся вже на заслуженому відпочинку, однак ще працює в музеї на 0,5 ставки, бо хоче хоч трохи підтримати нас. Можливо, і передала б комусь своє робоче місце, втім хвилюється, що знищиться її титанічна праця.


Я хочу бачити свою бабусю завжди здоровою. Хочу, щоб жила з нами, бо, здається мені, що тоді збідніє уже й так збідніла земля, як не буде серед нас таких, як моя бабуся Ніна.

Я задумуюсь, яку ж мені обрати професію, щоб якнайшвидше був мир в нашій Україні, щоб не було зла серед людей, а панували доброта і радість, щоб в кожній родині приживалась теплота, розуміння і повага між людьми різних поколінь та різних національностей.

 

Твори Ніни Денисюк


Денисюк Н. І. З любов’ю до рідного краю: Катеринівка / Н. І. Денисюк. — Київ : Хрещатик, 2001. — 34 с.


Денисюк Н. Любить мені ніхто не заборонить, я вдячна долі за любов мою (до 35-ї річниці трудової біографії) : збірка віршів про рідне село / Н. Денисюк. — Миколаїв : Атол, 2005. — 48 с.


Денисюк Н. І. Милий серцю рідний краю, ти пробач, що я тебе кохаю : збірка віршів / Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Атол, 2005. — 38 с.

Денисюк Н. І. Все починається в житті з малого: про Катеринівську школу / Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Атол, 2006. — 28 с.

Денисюк Н. І. Хай пісня лине на добро: пісні на власні вірші : збірка пісень / Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Атол, 2006. — 28 с.

Легенди і перекази мого села / упор. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 24 с.

Найулюбленіші народні свята, записані Ніною Денисюк : збірка. — Миколаїв, 2007. — 20 с.

Весна : веснянки, гаївки, ігри в спогадах надвечірників села Катеринівки та Весняної Квітки / упор. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 16 с.

Літо : троїцькі та купальські пісні в спогадах надвечірників села Катеринівки та Весняної Квітки / упор. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 20 с.

Осінь : покровські пісні в спогадах надвечірників села Катеринівка та Весняної Квітки / упор. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 12 с.

Зима : новорічні щедрівки, колядки в спогадах надвечірників села Катеринівки та Весняної Квітки / упор. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 32 с.

Катеринівське водосховище : матеріали про єдиний гідрологічний заказник Веселинівського району Миколаївської області / зібрала завідуюча музеєм історії села та народного побуту Катеринівки Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 32 с.

Денисюк Н. І. А із неба зірниця заглядає ще в криницю… : дослідження про криниці, джерела, ставки с. Катеринівки. — Миколаїв, 2007. — 32 с.

Хай посмішка додасть здоров’я всім, її зі сцени хай вам дарують... : посмішки, зібрані і використані в роботі Катеринівського СБК / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2007. — 54 с.

Денисюк Н. І. Катеринівська долина село єднає з двох частинок : збірка віршів. — Миколаїв, 2008. — 36 с.

Абетка для Діми із родини Денисюків / склала Н. Денисюк. — Миколаїв, 2008. — 36 с.

Денисюк Н. І. Німецькі поселення Веселинівського краю. — Миколаїв : Атол, 2009. — 72 с.

Іван Микитович Інзов / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2010. — 32 с. — (Легендарні імена Миколаївщини).

Історія села Весняна Квітка (до 85-річчя заснування села) / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2010. — 36 с.

Люди — гордість села Катеринівка / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2010. — 48 с.

Люди — гордість села Весняна Квітка / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2010. — 28 с.

Денисюк Н. І. Люблю своє село, сама не знаю за що : збірка віршів / уклад. Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2010. — 28 с.

Історичні казки для дітей та дорослих: про села Катеринівської сільської ради / уклад. Н. І. Денисюк. — Катеринівка , 2010. — 16 с.

Денисюк Н. І. Катеринівський сільський музей (до 10-річчя створення) / Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2010. — 52 с.

Чарівний світ в його малюнках (про роботи місцевого художника Гончаренка В. К.) / уклад. Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2010. — 14 с.

Роки Великої Вітчизняної війни в Катеринівці-Катериненталі та Весняній Квітці (за спогадами дітей війни) / уклад. Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2010. — 36 с.

Денисюк Н. І. Незабутнє минуле Піщаного Броду / Н. І. Денисюк. — Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2012. — 24 с.

Денисюк Н. І. Село своє я рідним зву, бо в ньому народилась, в ньому я живу : збірка віршів / Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2012. — 20 с.

Адреса Малої Батьківщини (про адресні зміни села Катеринівки від дня заснування до сьогодення) / уклад. Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2012. — 20 с.

Легенди та перекази мого села : другий випуск / уклад. Н. Денисюк. — Миколаїв, 2012. — 54 с.

Живе священна пам’ять у моїй родині / уклад. Н. І. Денисюк. — Катеринівка, 2013. — 24 с.

Денисюк Н. І. Життя прожить — не поле перейти / Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2013. — 32 с.

Денисюк Н. І. Катеринина долина (за спогадами жителів села Катериненталь, їх дітей, онуків та знайомих) / Н. І. Денисюк. — Вознесенськ, 2014. — 127 с.

Денисюк Н. І. Веселинівський район. Лише деякі сторінки історії (до 75-річчя заснування) / Н. І. Денисюк. — Веселинове, 2014. — 54 с.

Ігри для дітей із далекого дитинства / уклад. Ніна Денисюк. — Катеринівка, 2014. — 15 с.

Денисюк Н. Духовна спадщина села Катеринівка (нова пошукова робота з поглибленого вивчення історичного минулого рідного села) / Н. Денисюк. — Миколаїв, 2015. — 164 с.

Денисюк Н. І. Люди — гордість села Катеринівки та Весняної Квітки (до 15-річчя створення музею історії с. Катеринівка) : другий випуск / Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2015. — 95 с.

Денисюк Н. Всі ми родом із свого дитинства / Н. Денисюк. — Миколаїв, 2016. — 92 с.

Денисюк Н. Рідне село — земна краса, де в квітах вранішня роса (про минуле та сьогодення села Староолексіївка) / Н. Денисюк. — Миколаїв : ФОП Швець В. М., 2017. — 144 с.

Денисюк Н. І. Стежина життєвої долі (до 80-річчя утворення Миколаївської  області) / Н. І. Денисюк. — Веселинове, 2017. — 34 с.

Денисюк Н. І. Віршована шкатулка для онуків : поезії / Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2017. — 44 с.

Денисюк Н. І. Я ще життя не розлюбила і не зробила ще усе (присвята своїм найдорожчим — чоловіку, дітям, онукам) / Н. І. Денисюк. — Миколаїв, 2017. — 24 с.

Денисюк Н. І. Нова Катеринина долина із Вірою, Надією та Любов’ю / Н. І. Денисюк. — Миколаїв : ФОП Швець В. М., 2018. — 72 с.

Денисюк Н. Катеринівка: 4+7=11 (заочна віршована екскурсія вулицями села Катеринівки з їх минулим та сьогоденням) / Н. Денисюк. — Миколаїв : ФОП Швець В. М., 2018. — 144 с.

Денисюк Н Доля храмів Веселинівщини / Н. Денисюк. — Миколаїв : ФОП Швець В. М., 2019. — 224 с.


Матеріал підготовлено Денисюком Андрієм Сергійовичем, учнем 11 класу Катеринівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, с. Катеринівка Веселинівського району, в рамках обласного молодіжного конкурсу-2019 “Творимо імідж громади разом” (переможець, І місце).
 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.