Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Краєзнавчий календар Лютий 2010 року

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Краєзнавчий календар

12 лютого — 265 років від дня народження Івана Єгоровича Старова (1745-1808), одного з перших архітекторів Миколаєва


Іван Старов народився у Москві у родині священнослужителя. Батьки віддали 11-річного Івана в гімназію при Московському університеті. Він був одним з її перших випускників. У 1758-1762 рр. навчався в Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. За результатами іспитів в 1761 році Іван Старов посів перше місце в архітектурному класі. Наступного року він став одним з кращих випускників Академії мистецтв. За особливі успіхи в навчанні йому не тільки вручили шпагу (знак особистого дворянства), а й золоту медаль з правом на закордонну поїздку.

Восени 1762 р. молодий архітектор прибув до Парижа. У Франції він практикувався у Шарля де Вайї, навчався за програмою французької Королівської Академії архітектури. Через п'ять років Старов вирушив в Італію, де відвідав Турин, Парму, Модену, Болонью, Флоренцію, Рим та познайомився з творчістю А. Палладіо.

У 1768 році архітектор повернувся в Санкт-Петербург. У 1772 році Старов почав працювати в Комісії про кам'яну будову Петербурга і Москви, де займався питаннями містобудування. Зодчий брав участь у створенні проектів планувань Пскова, Нарви, Воронежа, Великого Устюга. У середині 1770-х років Іван Старов виконував багато приватних замовлень, у тому числі для Г. О. Потьомкіна.

На рубежі 1790-х років Іван Єгорович багато працював в Україні. Створив проекти планування Катеринослава (Дніпропетровськ) та Миколаєва, а також споруд, що оформляли головну міську площу Миколаєва — Адміралтейського собору, будівель магістрата та лавок Молдаванського будинку. Тоді ж були спроектовані садибні будинки для Потьомкіна та його племінниці графині Браницької, церква, фонтан та гранітна купальня в Богоявленському та Яссах.

В основу планування Миколаєва покладена прямокутна схема, розроблена Старовим, яка враховувалася при подальшому розвитку та будівництві міста.

Іван Єгорович Старов помер 5 квітня 1808 року. Похований на Лазаревському цвинтарі Олександро-Невської лаври.

На його честь у Миколаєві названа вулиця в мікрорайоні Північний.

Література про І.Є. Старова

Жадько В. Узбереги божої ріки : історичний календар Миколаївщини. — К., 2003. — С. 91.

Именовать город Николаев : историко- краеведческий выпуск. — Николаев, 1989. — С. 239.

Крючков Ю. С. Град Святого Николая : путеводитель по старому Николаеву / Ю. Крючков.  — Николаев : Возможности Киммерии, 2003. — С. 12, 14, 32, 46, 57, 60, 61, 65.

Крючков Ю. С. Старый Николаев : топонимический словарь-справочник / Ю. Крючков. —  Николаев : Издательство Ирины Гудым, 2008. — С. 111.

Кухар-Онишко Н. Історія Миколаєва : підруч. для 5 кл. загальноосвіт. шкіл / Н. Кухар- Онишко, О. Гриневич, Н. Гаркуша. — Миколаїв : Можливості Кіммерії, 1999.— С. 50.

Николаевцы : энциклопедический словарь. — Николаев : Возможности Киммерии, 1999. —  С. 315.

Старов І. Є. / 1745-1808 / , рос. архітектор // Рідне Прибужжя : бібліогр. покажч. на 1988 р. — Миколаїв, 1987. — С. 14.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.