Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Заснування Катеринівки, або Як катеринівців на собак виміняли / упор. А. І. Титаренко, О. М. Каздоба. — с. Новокрасне, Арбузинський район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Заснування Катеринівки, або Як катеринівців на собак виміняли

Їхала через наші землі цариця Катерина. Багато прислуги в неї було, а найголовніший серед них — Потьомкін. Щоб здивувати Катерину, поставив він по всьому шляху будинки, де — одна стіна, де — дві, наче у театрі. Катерина з карети не виходила і все дивувалася: як багато в неї людей і сіл!


Біля річки Корабельної вони зупинилися, коней напували. На горбочку виднілися чепурні будиночки. “Поки я подрімаю, знайди того пана, якому таке гарне село належить, і запитай, як воно називається», — сказала вона Потьомкіну. Той, боячись, що обман розкриється, побіг до прислуги і першим побачив псаря із собаками. Псаря Потьомкін тільки виписав з Румунії, і Катерина його в обличчя не знала. Потьомкін наказав цьому псарю видати себе за князя і сказати цариці, що це село його і називається воно Катеринівкою на честь самої цариці. Той так і зробив. Цариця була задоволена і пообіцяла, що наступного року приїде сюди відпочивати. Псар злякався, адже їх з Потьомкіним обман виявиться. Він кинувся до Потьомкіна: “Що робити ?” — “А що робити... — відповів той, — землю я тобі подарую, і навіть князем зроблю, а от село будуй сам”. “Земля сама не родить — люди потрібні, — заявив Кантакузен (так звали псаря). — А де я їх візьму?” — “Та хоч своїх собак посели, а щоб село було, або тебе не буде”, — пригрозив Потьомкін.

Чи то Кантакузен виявився кмітливим, чи то не так зрозумів Потьомкіна, але, взявши всіх своїх собак, а вони були породистими і дорогими, поїхав на полтавські землі і почав собак міняти на кріпаків. Багато виміняв і погнав селян до ріки Корабельної та почав там будувати палац, а будинки селяни будували самі собі. Так і виникло село Катеринівка на березі річки Корабельної.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.