Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Отаманша Маруся / упор. А. І. Титаренко, О. М. Каздоба. — с. Новокрасне, Арбузинський район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Отаманша Маруся

У громадянську війну було багато банд в наших краях. Особливо страшною для жителів була банда, якою керувала Маруся. Сама її поява вселяла у людей жах. Під час одного з нальотів на Новокрасне Маруся пограбувала банк і захопила все, що там було. Але червоні партизани прийшли в село, й Маруся змушена була тікати. Під час втечі степовою дорогою її бричка попала в криницю і перекинулася.

Золото впало в криницю, а саму Марусю розтоптали коні. З тих пір люди шукали золото у всіх степових криницях, але так і не знайшли. Мабуть, воно і зараз у землі.

* * * * * *
Під час громадянської війни на півдні України діяло багато банд. У документах згадується кілька, в тому числі з такою екзотичною назвою, як «Береш-Куриш». Є споминок і про отамана Марусю. Щоправда свідчень про її присутність на території району немає. Банк в дореволюційні часи в Новокрасному дійсно був, але в те, що у ньому зберігалося золото, повірити дуже важко. Водночас факт загибелі Марусі через те, що її бричка втрапила у криницю, дуже вірогідний, адже в степу було багато копанок (криниць без зрубів). Тому при швидкій їзді  по степу попадання в криницю колесом і одночасне перевертання брички не видається фантастичним. А от факт пошуку золота в степових копанках — цілком реальний, підтверджений навіть сучасниками похилого віку.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.