Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Відважний сотник / упор. Д. Савченко. — с. Кавуни, Арбузинський район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Відважний сотник

Колись давно на території, де зараз розташоване село Кавуни, знаходилось Дике поле. Кожного року турки і татари робили набіги на цей край. В сутичках гинули чоловіки, а юнаків і дівчат везли у Крим на невільничі ринки.


У верхів'ї річки поселився в куренях козацький загін на чолі з сотником Василем Гарбузом. Василь був відважним воїном, слава про нього котилася по південних степах.

Одного разу турки поверталися з ясиром до Криму через випалений сонцем степ. Козаки вислідили турків поблизу балки, по якій текла невеличка річка. Затамувавши подих, козаки чекали турків серед заростей верболозу. Коли турки зупинилися на ночівлю, козаки на чолі з Гарбузом зненацька напали на ворожий табір. Багато крові пролилося, та все ж козаки здолали турків і звільнили невільників. Ті побудували собі землянки і стали жити біля річки, яку назвали на честь відважного сотника Гарбузинкою (Арбузинкою).

І нині в селі Кавуни та навколишніх селах живуть люди, що носять прізвище Гарбуз.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.