Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Храми Миколаївщини - Березанський район

Костел Святого Георгія знаходиться в селі Краснопілля Березанського району Миколаївської області. Храм не діє, в аварійному стані.

Краснопілля в минулому називалося Блюменфельд (Blumenfeld) і було засноване німцями-колоністами в 1862 році.

 


Німецькі колонії в Бессарабії стали утворюватись ще на початку ХІХ ст., після підписання російською імператрицею Катериною ІІ маніфесту про дозвіл іноземцям заселяти територію Російської держави. Їм надавали земельні угіддя, а також різні пільги у вигляді звільнення від виплати податків та військової служби.

 



Колонію Блюменфельд заснували 300 німців-колоністів, які приїхали в 1862-1863 роках з Овідіопольського та Біляєвського районів Одеської області. Довгий час ніяких культових споруд у колонії не було. 38 років богослужіння проводились приїжджими з сусідніх німецьких поселень католицькими священнослужителями в спеціально обладнаному приміщені. Лише в 1900 році був побудований костел Святого Георгія, будівництво якого обійшлося в 30 тис. руб. Освятив храм єпископ А. Церр.

 

 

 



При вході до костелу розташовувався обов’язковий атрибут — мармурова чаша зі святою водою, в якій прихожани змочували пальці, перед тим як перехреститись, входячи до храму.

 

 

 

Прямо — вівтарна частина костьолу. Колись було три вівтарі. Центральний був висотою 2,85 м та шириною 1,42 м. Прикрашений він був дубовою з позолотою скульптурою Святого Георгія.

Взагалі костел славився дорогоцінними церковними предметами. Наприклад, у ньому знаходилась скульптура «Оплакування Христа» висотою 1,3 м, яка вважалася дуже рідкісною в Європі. Стіни костелу були прикрашені 14 барельєфами ікон «Хресний хід». Збереглися невеликі фрагменти розпису на арці та стінах.

 

 

 

Вікна над вівтарем, по контуру зберегли залишки узорів розпису.

 

 

 

 

Над входом в костел був встановлений орган, який коштував на той час 1600 руб. Під час Другої світової війни всі цінні предмети зникли. Костел використовувався як склад, пізніше — як Будинок культури. З 70-х років минулого століття приміщення не використовувалось. Місцями костел схожий на середньовічний замок.

 

 

Однак він не виглядає велетенським: його довжина — 36 м, ширина — 15 м, висота — 38 м.

У 2013 році Краснопілля відвідала делегація з Німеччини на чолі з нащадками німців, котрі проживали в Блюменфельді. На честь 150-річчя заснування колонії поблизу костьолу був встановлений пам’ятний хрест.

 

 

 

 



Журба Н. І. Костел Святого Георгія (с. Краснопілля) / Н. І. Журба. — смт. Березанка Миколаївської області, 2018.
   


 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.