Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Мережа юнацьких структурних підрозділів Бібліотечне обслуговування юнацтва в ЦБС області у 2012 році

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Мережа юнацьких структурних підрозділів

Бібліотека — це не лише заклад культури, а сама культура в широкому розумінні, яка вбирає в себе різні аспекти суспільного життя, його духовні цінності.
    
У 2012 році бібліотечні заклади області спрямовували свою діяльність на забезпечення вільного та необмеженого доступу до інформації, впровадження сучасних інформаційних технологій, створення комфортних умов для відпочинку та дозвілля молоді.
    
Обслуговування юнацтва в області здійснюють 472 бібліотеки системи Міністерства культури і туризму України. Мережа юнацьких структурних підрозділів, в порівнянні з минулим роком збільшилася — відкрито 3 бібліотеки-філії у Очаківській ЦБС (1) та у Жовтневій ЦБС (2).
    
Читачами бібліотек області у 2012 році стали 61463 особи юнацького віку, в тому числі читачами обласної бібліотеки для юнацтва 6300 користувачів. Для статистики використовувалась цифра єдиної реєстрації читача. (таблиця №1)
    
Згідно з даними Обласного управління статистики на 01.01.2012 року в Миколаївській області мешкає 97926 осіб віком від 15 до 21 року. Порівняно з показниками минулого року кількість юнацтва зменшилась на 5923 особи. Відсоток охоплення читанням збільшився з 60,9% до 62,8%. Найвищий показник охоплення читанням жителів юнацького віку мають Новоодеська (106,5%), Арбузинська (88,6%), Єланецька (87,9%), Вознесенська (84,8%) ЦБС. Порівняно з 2011 роком на 23,4% збільшився показник охоплення читанням в м. Первомайську (48%). Найменший показник спостерігається в ЦБС м. Южноукраїнська (13,9%), та м. Вознесенська (32,3%) (таблиця №2).

Соціологічні дослідження
    
Розуміючи важливість вивчення думки користувачів про бібліотеку та бібліотечно-інформаційні послуги, бібліотекарі Єланецької ЦРБ провели соціологічно-маркетингову розвідку “Інтернет-центр: вдосконалюємо бібліотечний сервіс”. Серед опитаних понад 80% — молодь. Вони висловили пропозиції щодо облаштування зони відпочинку, придбання навушників для зручності користування послугами.
    
Миколаївська ЦБС у 2012 році провела дослідження “Вивчення стану поінформованості громади про інформаційно-бібліотечні послуги: якість роботи центрів вільного доступу до Інтернет” та “Вибір професії”.
    
Серед юнацької категорії користувачів Веселинівською ЦРБ у 2012 році проведено анкетування “Сучасний читач, який він є?”, в результаті якого виявлено думку молоді про читання і книгу, роль книги в житті людини, пріоритетні цінності сучасної людини.
    
В центральній районній бібліотеці Новоодеської ЦБС на юнацькому відділі проводилося анкетування користувачів “Ваш інтерес до читання”. Воно дало змогу виявити, які книги подобаються сучасній молоді. Більшість респондентів (72%) стверджують, що читання приносить їм задоволення.
    
В Казанківській ЦБС пройшло районне дослідження “Що читає молодь Казанківщини”. В ньому взяли участь 220 користувачів віком від 15 до 28 років з центральної бібліотеки та 18-ти бібліотек-філій.

Соціокультурна діяльність
    
Бібліотечні заклади області у 2012 році спрямували свою діяльність на виконання вимог сьогодення щодо функціонування сучасної бібліотеки, формували та підтримували позитивний імідж, намагалися створити комфортні умови бібліотечного обслуговування. Соціокультурні заходи проводилися з урахуванням інтересів і потреб молоді, місцевих традицій та можливостей бібліотек. 2012 рік визначено Роком культури та відродження музеїв, Роком спорту та здорового способу життя. Цей рік запам'ятається такими подіями, як 75-річчя створення Миколаївської області, проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу “Євро-2012”, ХХХ Олімпійськими іграми.
    
Популярними формами роботи бібліотек області з користувачами залишаються клуби за інтересами та літературні об'єднання.
    
Члени клубу “Ерудит” — старшокласники Веселинівських шкіл — з задоволенням взяли участь у годині спілкування “Ще один крок у доросле життя”. У гості до молоді завітали представники РАГСу, які розповіли про плюси та мінуси громадянського шлюбу. Священник Отець Михаїл розказав про таїнство вінчання. Між учасниками та гостями виник діалог, який дав поштовх для роздумів, адже старшокласники вже стоять на порозі дорослого життя.
    
В Казанківській ЦРБ працює молодіжний клуб “Контакт”. Програма засідань клубу різноманітна та насичена — це і конкурсні програми до Дня святого Валентина, і конкурси для дівчат-учасниць клубу на ерудованість, і засідання, присвячені проблемі толерантності, і зустрічі з фахівцями з різноманітних галузей.
    
В 2012 році, за ініціативою молоді, при центральній районній бібліотеці Кривоозерської ЦБС створено літературно-поетичне об'єднання “Автограф душі”. Головною місією клубу є сприяння розвитку та популяризації поезії серед молоді; створення мистецького середовища, співзвучного сучасності; об'єднання талановитої молоді, сприяння її творчому злету; організація та проведення мистецьких заходів.
    
12 років юнацький відділ ЦРБ Новоодеської ЦБС організовує роботу молодіжного літературно-суспільного клубу “Ровесник” на базі професійного аграрного ліцею. Мета діяльності клубу — задоволення інформаційних потреб молоді; популяризація кращих творів класичної художньої літератури та популяризація здорового способу життя; правова освіта. Учні із задоволенням взяли участь у інформаційно-спортивному калейдоскопі “Будь разом з олімпійцями”, віртуальному футбольному марафоні “Євро-2012 в Україні”.
    
Цікаво та різнопланово відзначали бібліотеки області Тиждень дитячої та юнацької книги. В 2012 році бібліотеки Арбузинської ЦБС спрямовували свою діяльність на виконання вимог сьогодення щодо функціонування сучасної бібліотеки як інформаційного джерела популяризації читання і виявлення талановитої молоді. В бібліотеці пройшов літературно-музичний вечір “Одвічні легенди про кохання”, фестиваль молодіжної книги “Без добрих книг душа черствіє”, інформаційний марафон “Бібліотека — молоді”.
    
В рамках Тижня дитячої та юнацької книги в Баштанській ЦРБ відбувся Фестиваль молодіжної книги “Бібліотечний десант”. На святі “Її величність книга” бібліотекарі запропонували учням ПТУ
№ 9 віртуальну подорож “На гостинах у скарбниці мудрості” — цікаву історію створення книги, а літературна гра “Читай, думай, грай” познайомила з життєвим та творчим світом відомих українських письменників. Тімбілдинг “Ми звемось гордим словом — молодь”, присвячений Дню молоді, снепшот “Молодь читає” показали, що молодь читає скрізь: на сходах, на гойдалці в парку, на стадіоні, на галявині, в Інтернет-центрі.
    
Березанська ЦБС провела флешмоб “Бібліоманія. Я і моя бібліотека”, круглий стіл “Молодіжні проблеми на шпальтах періодичних видань”, марафон читання “Книга + я = друзі”.
    
До Тижня дитячої та юнацької книги для учнів 10 класу ЗОШ № 1 в ЦРБ Казанківської ЦБС відбувся диспут “Книга і комп'ютер в інформаційному суспільстві”. Учасники висловили свої думки щодо друкованої книги та комп'ютера, їх переваги один перед одним у сучасному суспільстві. Також в програму Тижня увійшов бенефіс читача — учениці 11 класу ЗОШ № 2 Олени Товстухи, яка захоплюється поезією. Для студентів професійного аграрного ліцею пройшов усний журнал “Мандрівка в океані книг”, який за допомогою слайд-презентації розповів про еволюцію книги та познайомив з пам'ятниками літературним героям, встановленими в різних містах світу.
    
Бібліотекарі Кривоозерської ЦРБ розуміють важливість роботи з молоддю та використовують оригінальні, близькі юнацтву форми роботи. Читачі юнацького віку віддають перевагу діалоговим, дискусійним, ігровим формам спілкування тому, що вони посилюють особисту думку. Захоплюючі, емоційні заходи дають можливість позмагатися, поспілкуватися. Це — дискусійні інтерв'ю, диспути, ток-шоу, різноманітні конкурси, вікторини, брейн-ринги, молодіжні квести. До Дня мови у районній бібліотеці відбувся брейн-ринг “Мова наша солов'їна”. Змагалися дві команди учнівської молоді Кривоозерського професійного аграрного ліцею. Не менш цікавою виявилася інтелектуальна гра брейн-ринг серед учнів 10 класів ЗОШ № 1. Змагання проходили за допомогою ІР-телефонії Skyp з ОБЮ. В рамках святкування Дня молоді ЦРБ спільно з відділом у справах сім'ї, молоді та спорту, Молодіжною колегією при голові РДА було проведено гру-квест “Нашому селищу 250 років”. Квест — це дуже популярна форма гри-випробування, у даному випадку — начитаності, ерудованості, витривалості та вміння грати у команді.
    
Не менш цікавою виявилася і така форма роботи як щорічна міжвузівська IQ-вікторина “Ерудит — 2012”, яка відбулася у центральній бібліотеці Первомайської міської ЦБС.

Інтеграція України в Європу
    
На протязі 2012 року у бібліотеках області продовжилась робота щодо виконання Державної цільової програми інформування  громадськості з питань європейської інтеграції України. В центральній районній бібліотеці Доманівської ЦБС відбулася Інтернет-подорож “Палаци і замки Європи”.
    
Курс України на шляху до Євроінтеграції в Кривоозерській ЦБС популяризувався через реалізацію обласної культурно-освітньої програми “Європейська світлиця”, метою якої є підвищення рівня поінформованості юнацтва та молоді Кривоозерщини з питань організації роботи і діяльності Європейського союзу, покращення розуміння перспектив, пов'язаних з отриманням Україною членства в Європейському Союзі. За програмою пройшли такі заходи, як круглий стіл “Молодь проти дискримінації: євреї, роми”, (учні ЗОШ № 1), віртуальна подорож “Ласкаво просимо до Мальти” (учні ПАЛу), вечір-діалог “Україна — Європа: новий формат відношень” (Очеретянська б/ф). А в грудні в читальному залі центральної районної бібліотеки провели віртуальну подорож “Епоха бароко” для учнів 9 класу ЗОШ № 2. Під час подорожі вони пізнавали архітектуру та літературу Італії і України. По закінченню заходу з учнями провели майстер-клас в Центрі вільного доступу до мережі Інтернет.
    
В сільських бібліотеках-філіях Жовтневої ЦБС пройшли інформаційні ярмарки “Європейська інтеграція” (Грейгівська, Комсомольська, Бармашівська бібліотеки-філії). Центральна бібліотека підготувала мистецький альманах для молоді “Європейське обличчя нашого міста”. Присутні мали змогу познайомитись з цінностями європейської літератури і культури та з електронною віртуальною виставкою “Я поділяю європейські цінності”.
    
До дня Європи в рамках Державної програми з питань Євроінтеграції України у бібліотеках Первомайської ЦБС експонувалася виставка-колаж “Сезон Англії в Україні”.
    
У ЦРБ Вознесенської ЦБС було проведено бесіду “Подорожуємо до Європи з комфортом”, інформину “Україна та ЄС: шлях до співробітництва”, інформаційну годину “Україна — шлях до Європи”, видано дайджест “День Європи в Україні” (по сторінках періодичних видань).
    
До святкування дня Європи в Україні Березанська ЦРБ підготувала і провела з учнями 10-11 класів діалог-огляд “Європа в Україні очима молоді”.

Євро — 2012
    
Популяризуючи спорт та здоровий спосіб життя серед населення та в зв'язку з чемпіонатом Європи з футболу “Євро-2012”, бібліотеки області провели ряд цікавих та змістовних заходів.
    
У Веселинівській ЦБС пройшов літературний калейдоскоп “Цей привабливий світ спорту”, година здоров'я “Країна Спортландія” (Покровська б/ф), година цікавих повідомлень “Спорт об'єднує світ” (Порічанська б/ф), літературний марафон “О спорт! Ти — життя”
(Ш-Ланівська б/ф).
    
В рамках тижня дитячої та юнацької книги на юнацькому абонементі центральної районної бібліотеки Новоодеської ЦБС відбулася презентація молодіжної інформаційної зони “Знати, щоб жити”, День здоров'я “Здорова нація — міцна держава”.
    
Бібліотеки Снігурівщини активно долучали користувачів до знань про чемпіонат Європи: для молоді провели спортивно-пізнавальну годину “Європа без кордонів, футбол без межі”. Оформлювались виставки “Пульс Євро-2012”, “Зустрічаймо Євро-2012 в Україні”. В Євгенівській бібліотеці-філії пройшов вечір обміну думками “Євро-2012: прогнози та роздуми”.
    
Читачі юнацького віку Первомайської ЦБС взяли участь в українсько-польському конкурсі-вікторині “Ми творимо історію разом” до Євро-2012, конкурсі “Зіграємо в футбол у бібліотеці” (фотоколаж “Україна — Польща — Євро-2012”).
    
В Братській районній бібліотеці було створено фан-зону “Вболіваємо разом. ЄВРО-2012”, проведено акцію “Молодь Братщини за Євро-2012”, онлайн-зустрічі “Футбол об'єднує нас” та конкурси “Музична футболіана”.

Патріотичне виховання
    
Патріотичне виховання — це виховання готовності до захисту Вітчизни, мужності, відваги, розуміння громадянського обов'язку, який передбачає потребу вивчати традиції та героїчні сторінки історії українського народу, вшановувати пам'ять тих, хто захищав рідну землю.
    
В центрі уваги всіх бібліотек області завжди залишається робота по популяризації знань щодо розбудови державності України, відродження національних традицій, розвитку культури шляхом проведення різноманітних заходів. В усіх книгозбірнях області проходили уроки державності, тематичні та літературні вечори, етнографічні уроки, усні журнали, історичні години, прес- діалоги, видавалися буклети, організовувалися книжкові виставки, присвячені незалежності України, Дню Соборності України, Дню пам'яті героїв Крут, Дню прапора. Саме на таких заходах молодь долучалася до героїчного минулого свого народу, вчилася розрізняти справжні життєві цінності, виховувала в своїй свідомості почуття патріотизму.
    
Патріотичному вихованню молоді сприяли і заходи до Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
    
В Галицинівській сільській бібліотеці-філії Жовтневої ЦБС в рамках Естафети пам'яті і до дня визволення села від німецько-фашистських загарбників пройшов захід “Їх імена — окраса нашого краю”. В святкуванні взяли участь голова райдержадміністрації, ветерани війни, військовослужбовці, учні старших класів. Присутні висловили думку про те, що пам'ять про героїв війни назавжди залишиться в серцях, і майбутні захисники Вітчизни будуть брати приклад героїзму з своїх дідів та прадідів.
    
Відеоекскурс “Війна... А більше слів не треба” пройшов в Снігурівській районній бібліотеці.
    
Літературно-музична акварель “І як віра в Перемогу — ходила пісня зі мною в бій...”, яка пройшла в ЦРБ  Первомайської ЦБС, познайомила дев'ятикласників ЗОШ № 12 з піснями, що стали музичним символом Перемоги.
    
Не менш важливим залишається збереження спогадів про жорстоку Афганську війну. У ЦРБ Казанківської ЦБС спільно з музеєм для старшокласників пройшов тематичний слайд-вечір “А мені учора знов Афган наснився”.
    
Бойовим діям в Афганістані була присвячена низка масових заходів в  Новобузької ЦБС: урок пам'яті “Обеліски, обеліски... До землі уклін вам низький”, літературна вікторина “Афганістан — моя кривава рана”.
    
Учні Братської гімназії зустрілися з воїном-афганцем, який є прикладом мужності і героїзму для молоді.
    
Правова освіта
    
Проблема правового виховання має загальнодержавне значення, тому одним із головних напрямків роботи бібліотек є формування правової культури молоді та юнацтва, як найважливішої умови виховання вільної, соціально активної молодої особи.
    
У Веселинівській ЦБС мова про правову освіту молоді йшла на уроках правознавства “Злочин і покарання” в рамках роботи клубу “Ерудит” (ЦРБ). Гостем заходу був слідчий прокуратури, який розповів про права та обов'язки молодих людей, стан підліткової злочинності в районі.
    
В центральній районній бібліотеці Доманівської ЦБС завдяки новітнім технологіям цікаво пройшов Тиждень правової освіти “Благо держави — найвищий закон”. Використовувалися такі цікаві форми, як слайд-презентація, експрес-огляд, бесіда-зустріч з фахівцем, прес-колейдоскоп. В ЦБ для учнів 9-10 класів ЗОШ № 2 відбулася година правових знань “Життя прекрасне не загуби його”. В ході заходу в Інтернет-центрі бібліотеки проходило знайомство з веб-підбіркою сайтів правової тематики, а також Урядовим сайтом для молоді.
    
В Кривоозерській ЦБС Тиждень права розпочався з години права “Територія закону — зустріч з юристом”. Учасниками стали учні Кривоозерського ПАЛу. Програма тижня складалась з бесіди-роздуму, круглого столу, тренінгів. Партнерами заходів стали фахівці районного управління юстиції, відділу у справах сім'ї і молоді, центру соціальних служб, представники відділу внутрішніх справ.     
    
На базі Березнегуватської ЦРБ діє Університет правових знань, який співпрацює з державними установами та правоохоронними органами. Лекції, бесіди-диспути, вернісажі-застереження проводяться представниками районного управління юстиції, районного відділу міліції, відділу Держагенства землересурсів. Зустріч з працівниками РВ УМВС та екскурсія до місць попереднього утримання ув'язнених викликала хвилю гарячих обговорень та емоцій серед юнацтва і мала назву “Погляд за грати”.
    
У звітному році в ЦРБ Очаківської ЦБС продовжував працювати молодіжний правознавчий клуб за інтересами “Феміда”. Для юнацтва були проведені заходи: зустріч з юристом районного управління юстиції “Неповнолітні: взаємозв'язок прав та відповідальності”, правовий ринг “Територія закону”, година спілкування “Я — толерантна людина”.
    
Модель Первомайської сільської бібліотеки-філії Жовтневої ЦБС — правове виховання. На протязі багатьох років в бібліотеці працює клуб за інтересами “Підліток і закон”. Основна мета роботи клубу — надавати необхідні юридичні знання та спонукати поважати і дотримуватися законів, адже кожна молода людина, знаючи свої права та обов'язки, зможе уникнути правопорушень, захистити себе. Робота включає в себе уроки права, дискусії, тематичні перегляди, брейн-ринги, вікторини. На протязі 2012 року пройшло 9 засідань клубу.
    
При Вознесенській ЦРБ продовжували діяти Молодіжна інформаційно-консультативна служба (МІКС) та Пункт доступу громадян до офіційної інформації (ПДГ), де на годині спілкування “Подорож країною закону, права і моралі” користувачі отримали інформацію про офіційні сайти, познайомились з урядовими документами, долучилися до обговорення законів. Тиждень правових знань “Правова освіта населення — шлях до правової держави” включав засідання правового лекторію “Знай закон з молоду” на тему “Ти не правий, якщо не знаєш своїх прав” для учнів Вознесенського ПАЛу.
    
В рамках Всеукраїнського тижня права, з метою підвищення ролі освіти та правової культури молоді, в Братській районній бібліотеці відбулися: засідання координаційної ради “Законодавство України захищає молодих”, правове спілкування “Встигли діти підрости, про що свідчать паспорти”, урок-диспут “Насильство в сім'ї: проблеми та пошук їх розв'язання”. Брейн-ринг “Твої права, молодь” проведено в Миколаївській ЦБС.
    
Популяризація здорового способу життя
    
Здоров'я — одна з цінностей людського життя. Головне значення в питанні його підтримки має образ життя людини. Динаміка показників здоров'я несприятлива. Культура здорового способу життя поки що не отримала широкого розповсюдження серед населення. Велику роль у його пропаганді, у популяризації здорового способу життя відіграють бібліотеки.
    
Цікаво пройшла година спілкування “Обираючи життя” у Варюшенській бібліотеці-філії Веселинівської ЦБС. Учасники заходу — учні 10 та 11 класів — активно обговорювали гострі проблеми: алкоголізм, наркоманію, тютюнопаління. Бібліотекар розповіла, від яких факторів залежить здоров'я людини, про хвороби, викликані шкідливими звичками. Перед старшокласниками виступила соціальний працівник з питань сім'ї та молоді. Учасники заходу взяли участь в анонімному анкетуванні “Шкідливі звички — твій вибір”. Майже всі бібліотеки ЦБС один з днів Тижня дитячої та юнацької книги присвятили здоровому способу життя. Для учнів старших класів с. Староолександрівка проведено спорт-турнір “Зроби до здоров'я крок”.
    
Спільно з Доманівською ЦРБ Веселинівська ЦРБ провела бібліоміст у форматі скайп “Здорова жінка, здорова сім'я, здорова нація”. Такій захід став можливим завдяки активному використанню новітніх Інтернет-технологій.
    
Районна бібліотека Березнегуватської ЦБС взяла активну участь у районному заході до Всесвітнього дня захисту від СНІДу “Обери життя, обери майбутнє”, що проходив у районному Палаці культури. Сотні молодих глядачів уважно слідкували за подіями, що розгорталися на сцені.
    
Діяльність бібліотек Новобузької ЦБС спрямована на виконання державної та місцевої цільової програми “Здоров'я нації”, що знайшло відображення у рекомендаційному калейдоскопі “В твоїх руках здоров'я і життя, тож бережи себе для майбуття”, годині спілкування “Є одна краса — здоров'я”, годині цікавої інформації “Ти сам у відповіді за свої хибні звички”, вільному мікрофоні “Дорога в безодню — що ми знаємо про ВІЛ, СНІД і ВІЧ-інфекцію”.
    
Прес-калейдоскоп “СНІД: не залишимось байдужими”, урок застереження “Життя, отруєне дурманом” були присвячені Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом у Снігурівській ЦБС.
    
Працівники ЦРБ Первомайської ЦБС для учнів 10-11 класів ЗОШ № 12 та студентів міста провели молодіжний марафон “Разом з бібліотекою до здорового способу життя”. До програми марафону входила низка заходів: хвилинка-цікавинка “Атлетизм для всіх”, відео-перегляд “Танці: Краса. Спорт. Насолода”, прес-реліз “Знати, щоб жити”. Завершила марафон година-застереження “Оманливе щастя наркотиків” для студентів політехнічного коледжу. Лікар-нарколог детально розповів, хто ризикує стати наркоманом, до чого призводить це захворювання, як розпізнати його на ранніх стадіях і попередити біду. Його розповіді, приклади з лікарської практики вразили присутніх. Про поширення наркоманії, профілактичну роботу, кримінальну відповідальність за вживання та розповсюдження наркотиків велася мова в бесіді-огляді бібліотекаря ЦРБ.
    
Тренінг “Життя без СНІДу”, проведений в Баштанській ЦРБ, дав можливість отримати детальну інформацію про шляхи передачі інфекції та  профілактику даної хвороби. Година-застереження “Право на здоров'я — ваш вибір” показала, до чого призводить “мода на алкогольні напої”. На тренінзі “Сім'я — простір без насильства” учні розглянули умовні ситуації з випадками вчинення насильства та з'ясували, які конституційні права були порушені в даних ситуаціях.
    
В рамках проекту “Наркоманію подолаємо разом”, який реалізується у ЦРБ Вознесенської ЦБС, пройшли година спілкування “Дорога в безодню”, лекторій “Ми — проти наркотиків. Ми — за здоровий спосіб життя” (в рамках місячника здоров'я “Молодь за здоровий спосіб життя”), бесіди-застереження “Куріння — ворог людства”, “Наркотики — біла смерть”, “СНІД — хвороба сучасності”.
    
Бібліотечні установи Арбузинської ЦБС провели відеолекторій “СНІД — смертельна загроза людству”, тренінг “Азбука здорового способу життя”. На  круглому столі “Що ми знаємо про СНІД” юнаки і дівчата мали змогу поспілкуватися з лікарями та задати їм різноманітні питання.
    
Інформаційно-профілактична акція “Молодь проти СНІДу” в рамках тижневика до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом привернула увагу молоді Братської ЦБС до шляхів і способів захисту від хвороби. Метою проведення заходу “Гіркі плоди солодкого життя” стало формування в учнів поняття про виникнення СНІДу.
    
Вже доброю традицією для Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва стало проведення щорічних літніх спортивних свят в оздоровчих таборах Миколаївської області за участю багатьох організацій, установ і закладів, яких поєднують тісні партнерські зв'язки і загальна мета — популяризація здорового способу життя на прикладі видатних спортсменів-земляків та розвиток фізкультурно-спортивного руху на Миколаївщині. Цього року такі спортивні свята, присвячені ХХХ Олімпійським іграм у Лондоні, з естафетами, конкурсами і вікторинами проведено у дитячих оздоровчих таборах Березанського району в селах Коблево та Рибаківка під патронатом Комісії “Спорт та навколишнє середовище” Національного Олімпійського Комітету України за підтримки управління у справах сім'ї, дітей та молоді та УМВС України в Миколаївської області.

Екологічне виховання молодого покоління
    
Екологічну культуру і свідомість, шанобливе ставлення до всього живого намагалися донести до молодих читачів бібліотекарі ЦБ Новобузької ЦБС на годині спілкування “Збережи красу землі”.
    
В центральній районній бібліотеці Березнегуватської ЦБС до Дня Чрнобильської катастрофи пройшов вечір-реквієм “Дзвони болю”. Паралельно з ним відбулася експедиція “Зона біди”. Експозиція справжнього набору хімічного захисту, якими у 1986 році були укомплектовані загони рятувальників, справив на глядачів велике враження.
    
На базі центральної районної бібліотеки Доманівської ЦБС для юних екологів ЗОШ № 2 пройшов круглий стіл “Екологія Миколаївської області”.
    
В рамках програми десятиріччя дій “Вода для життя” Первомайська ЦБС організувала історико-екологічне асорті “Тече ріка”, літературно-музичний меморіал “Наша доля, наше горе, біль пекучий — чорний біль” (до річниці Чорнобильської катастрофи).
    
В напрямку виховання екологічної культури в книгозбірнях Вознесенської ЦБС проведено екологічний урок “Збережемо наше довкілля”.
    
Проблеми екології, захисту навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів завжди в полі зору бібліотечних працівників Арбузинської ЦБС. У рамках програми у минулому році проведено: круглий стіл “Збережімо свій рідний край — його природу”, екологічну дискусію “Природа волає про допомогу”, день довкілля “Великі проблеми маленької Землі”, калейдоскоп “Любіть рослину і тварину, і сонце завтрашнього дня”, вечір-реквієм “Чорна трагедія на кольоровій планеті” з учнями Арбузинського професійного аграрного ліцею.
    
Бібліотекарі Братської ЦРБ займалися популяризацією екологічних знань шляхом участі в акції “За чисте довкілля” та закликали учасників бути справжніми патріотами, дбати про чистоту навколишнього середовища.
    
Вечір-реквієм “Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс”, як свідчення небайдужості до екологічних проблем України, проведено в Березанській ЦБС.
    
Екологічний діалог “Хвороби цивілізації”, день довкілля “З любов'ю до природи”, екологічну вікторину “Екологічні стежки Миколаївщини” в поточному році проведено в Миколаївській ЦБС.

Профорієнтаційна робота бібліотек
    
Вибір майбутньої професії спонукає молоду людину отримати освіту, знайти після навчання перспективну роботу, прагнення набути високий статус в суспільстві. Саме з цією метою в Баштанській ЦРБ відбувся професійний калейдоскоп “Подорож до професії”.
    
В Олександрівській бібліотеці-філії Казанківської ЦБС для юнацької групи пройшов диспут, присвячений проблемам робітничих професій. Мова йшла про красу людини праці, про важливість і значимість кожної професії. Висновок, який зробили учасники заходу: людина залишає слід на землі, коли сумлінно і старанно виконує свою роботу.
    
З метою формування стратегії життя, визначення професії, діагностування душевного стану та самопочуття молодої людини, в центральній бібліотеці Первомайської міської ЦБС відбувся психологічний тренінг для учнів 10 класів ЗОШ № 2 під керівництвом викладача кафедри психології ПІОНУ ім. Мечнікова. Тренінг допоміг виявити думку кожного учасника про себе та з'ясував життєві цінності учнів.
    
Активно співпрацює з районним Центром зайнятості ЦРБ Врадіївської ЦБС. Спільні заходи спрямовані на формування в учнівської молоді усвідомленого вибору професійного майбутнього, їх орієнтацію, зокрема на робітничі професії. При цьому використовувався профорієнтаційний термінал. Представники Центру зайнятості подарували присутнім профорієнтаційні ділові щоденники школяра.
    
Бібліотеки Первомайської ЦБС провели години спілкування “Твій майбутній вибір”, “Ярмарок професій”, які дали конкретну інформацію щодо вступу до навчальних закладів.
    
На абонементі для юнацтва ЦБ Вознесенської ЦБС створено базу даних учбових закладів району. Для учнівської молоді було проведено годину спілкування “Світ професій — для тебе”, екскурсію “Інтернет-можливості. Інтернет в соціалізації молоді”.

Бібліотечне краєзнавство
    
Останнім часом широкого розвитку набуло бібліотечне краєзнавство, що пояснюється зростанням інтересу людей, які проживають в Україні, до історії краю, до своєї культури і культури інших народів.
    
“Історію міста творять краєзнавці” — таку назву носить цикл документальних фільмів, створених за ініціативою директора Первомайської міської ЦБС. Перша серія фільму містить розповідь про історію заснування парку культури і відпочинку ім.
Г. Петровського, його довоєнний період, а друга — про довоєнні вулиці міста. Презентація фільму відбулася у березні. Серед запрошених — студенти та викладачі ПІОНУ ім. Мечнікова, краєзнавці, представники ЗМІ.
    
Для привернення уваги читачів до духовних пам'яток культури, вивчення та відродження звичаїв та традицій українського народу ЦБ Первомайської ЦБС запропонувала користувачам цикл заходів “Люби свій край, всю душу солов'їну і серця жар йому віддай”, який включав: народознавчу інформину “Голосами предків кличе отча хата...”, народознавчий калейдоскоп “Вінок калиновий сплітаю їз звичаїв рідного краю”.
    
В рамках Тижня рідного краю “Мій край — моя історія жива” в Баштанській районній бібліотеці відбувся літературно-краєзнавчий квест “Відкрий для себе рідне місто”. На літературній годині “Я — Ваш” старшокласники познайомились з життєвим та творчим шляхом письменника і земляка О.О. Сизоненка. Працівниками бібліотеки складено календар “Баштанщина: календар основних подій”, присвячений 75-річчю утворення Миколаївської області.
    
До 75-річчя утворення Миколаївської області
    
Краєзнавча діяльність бібліотек області у 2012 році була спрямована на відзначення 75-річчя утворення Миколаївської області.
    
В ЦРБ Казанківської ЦБС пройшла науково-практична конференція “Миколаївщина — перлина південного краю”. Програма конференції включала слайд-презентацію по історії і сучасному розвитку області, виступи учнів 10 класу гуманітарної гімназії, присвячені видатним землякам, презентацію книг земляків — шевченківських лауреатів.
    
За планом Новоодеської ЦБС “Заходи до 75-річчя від дня утворення Миколаївської області” у всіх бібліотечних закладах оформлено книжкові виставки, де демонструвалися нові видання з історії, сьогодення, екології рідного краю, проведено прем'єри та презентації книг місцевих авторів.
    
Центральна районна бібліотека Первомайської ЦБС спільно зі студентами політехнічного коледжу до 75-річчя області організувала науково-практичну конференцію “Історико-культурні надбання Миколаївщини”. Результатом дослідницької роботи в архівах, аналізу мемуарів, родовідних книг, публікацій, проектів стала монографія “Рід Скаржинських в історії південної України” та краєзнавчий ексклюзив “Безмежну любов до батьківського краю, нащадкам своїм віддамо”.
    
Для молодих користувачів ЦБ Вознесенської ЦБС відбувся урок історії “Миколаївщині — 75” та загальносистемний краєзнавчий марафон “Тобі історія розкаже, як жив наш край”.
    
В центральній районній бібліотеці Братської ЦБС до 75-річчя заснування Миколаївської області пройшла науково-практична конференція “Миколаївщина у датах, подіях, фактах” та презентовано краєзнавчу виставку “Миколаївщині — 75 років”. В заході взяли участь старшокласники.
    
Спільно з народним музеєм історії виноградарства в бібліотеках Нижнього Побужжя та с. Радсад Миколаївської ЦБС для юнацтва пройшов цикл бібліотечно-музейних уроків “Краєзнавці про рідний край”. В цикл уроків  увійшла презентація “Мій рідний край ні з чим не зрівняти”, музейний урок “Вогонь свого серця, тепло своєї душі віддаю тобі, рідний краю”, урок народознавства “Немає переводу добрим звичаям народу”.

Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування
    
Інформаційна функція бібліотек області здійснювалася в 2012 році шляхом забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів, використання бібліотеками інформаційного простору Інтернет, активізації довідково-бібліографічного обслуговування, формування інформаційної культури користувачів.
    
В ЦРБ Жовтневої ЦБС для юнацтва пройшов День бібліографії “Художній світ Євгена Гребінки”. До уваги молоді був представлений огляд творчості “Поет-байкар, белетрист, прозаїк, видавець і громадський діяч Євген Гребінка”, книжкова виставка “Знаю, що пишу правду...” та відео-фільм “На перетині доріг”. На заході звучали улюблені вірші поета, покладені на музику — романс “Очі чорні”, “Ні, мамо, не можна нелюба любить”. Також для юнацької категорії користувачів пройшов День бібліографії “Таємниці творчості Чарльза Дікенса” до 200-річчя письменника. В програму заходу увійшли літературна година, бібліографічний огляд літератури, ювілейна книжкова виставка та літературна вікторина.
    
Хороші напрацювання є в Вознесенській ЦРБ. З метою вдосконалення пошуку інформації дозвіллєвого характеру для молоді видані буклети “Як створити блог”, “Як створити слайдову презентацію”, “Як користуватися програмою SKYPЕ” та “Організація дозвілля молоді в бібліотечних закладах Вознесенської ЦБС”. Також для юнацтва пройшов День бібліографії за темою “Довідкова література — інструмент пізнання”, бібліотечні уроки “Історія створення книги”, “Писемні пам'ятки України”, бібліографічні огляди  “Стежками рідного краю” (до 75-річчя з часу утворення Миколаївської області).
    
З нагоди проголошення 2012 року — Роком спорту та здорового способу життя в ЦБ Баштанської ЦБС для учнів 10 класу ЗОШ № 1 пройшов День інформації “Спорт для всіх”. Цей захід проведено в рамках ІІІ обласного інформаційного марафону “Разом з бібліотекою — до здорового способу життя”, ініційованого ОБЮ. В програму Дня інформації ввійшла презентація книги баштанського краєзнавця, спортсмена, ентузіаста Б.І. Білика “Баштанський футбол”; слайдова презентація “Марафон крізь тисячоліття”, присвячена історії спорту, історії Олімпійських ігор. Під час бесіди “Спорт — здоров'я” старшокласники отримали багато цікавої інформації про видатних спортсменів свого міста та передивилися інформ-дос'є “Спортивна слава Баштанки”.
    
Збільшенню допитливості та поінформованості користувачів Єланецької ЦРБ допомагали інформаційна зона підвищеної цікавості “Здоров'я з молоду: не втрачай непомітно!” та зона підвищеної температури “Готуємось до іспитів!”.
    
Інформаційні години, бліц-інформації, дні краєзнавства, дайджести стали популярною, оперативною формою інформування користувачів. Їх тематична направленість широка і актуальна: “Знайомтеся! Новий закон!”, “Євро — 2012”, “Твори непідвладні часу” (до 120-річчя з дня народження О. Дюма) та інші.

Організаційно-методична та інноваційна діяльність
    
Успішність функціонування бібліотек, як центрів інформації, зобов'язує бібліотечних фахівців швидко реагувати на зміни в інформаційних потребах користувачів, удосконалювати форми обслуговування, надавати якісні консультації, розширювати спектр бібліотечно-інформаційних послуг, вимагати систематичного вивчення нових технологій. Усі ці фактори змушують по новому підходити до питання підготовки та навчання бібліотечних кадрів.
    
На базі міської бібліотеки-філії Новодеської ЦБС проведена творча лабораторія фахівця “Інноваційна модель бібліотеки — Центр “Вільний доступ до Інтернет”. Робота з молоддю”. Тематика консультацій відзначалася різноманітністю та змістовністю. Обговорювалися питання використання новітніх технологій в профорієнтаційній, правовій, краєзнавчій роботі з юнацтвом, в роботі з творчою молоддю.
    
Основними напрямками методичного забезпечення бібліотек Баштанської ЦБС в 2012 році були: аналіз діяльності, вивчення, узагальнення і впровадження передового досвіду роботи з молоддю, підвищення кваліфікації працівників бібліотек системи, методична та практична допомога при виїздах до бібліотек.  
    
Протягом року в Снігурівській ЦБС проведено семінари “Організація змістовного дозвілля дітей та підлітків в бібліотеці в літній період”, “Публічна бібліотека: формування позитивного іміджу як необхідна умова її розвитку”, “Планування роботи з юнацтвом”. Відповідно до тематики заходів з підвищення фахового рівня працівниками методичного відділу готуються консультації, методичні поради “Духовний світ та читацькі запити сучасної молоді”, “Форми просування книги та читання”, “Бібліотека — середовище розвитку і впливу на читацькі вподобання користувачів”, рекомендації, майстер-класи.
    
Фахівцями ЦБ Вознесенської ЦБС на основі звітів бібліотек-філій підготовлено аналітичні довідки “Аналіз організації дозвілля молоді в бібліотечних закладах Вознесенської ЦБС”, “Реалізація програми “Молодь Вознесенщини” бібліотеками Вознесенщини”.
    
Організаційно-методична робота обласної бібліотеки для юнацтва протягом року була насиченою та різноманітною за формами.
    
З ЦРБ області організовано корпоративні проекти: обласний молодіжний конкурс авторської поезії “Поетичні лаври”, виїзна інформаційна сесія для молоді м. Нова Одеса, Фестиваль молодіжної книги “Бібліотек@. Здоров@ молодь. Сильн@ країна”.
    
Основною метою обласного молодіжного конкурсу авторської поезії “Поетичні лаври” стало виявлення, підтримка і просування талановитої молоді Миколаївської області, яка реалізує себе у літературній творчості. Оголошуючи конкурс, намагалися вирішити наступні завдання: популяризація літературної творчості серед молоді, спрямування молоді на розвиток читання, підвищення престижу бібліотеки як культурного центру спілкування творчої і обдарованої молоді. Конкурс проходив з 15 лютого по 1 травня. Конкурс проводився за  тематикою “Духовність — книга — фізичне здоров'я”. Роботи конкурсантів оцінювало компетентне журі, головою якого став миколаївський поет, голова Миколаївського відділення Національної спілки письменників Росії В. Т.  Качурін. До оргкомітету надійшло 132 вірша від 44 учасників з м. Миколаєва та 10 ЦБС області: Вознесенської, Новоодеської, Арбузинської, Первомайської, Баштанської, Миколаївської, Березанської, Новобузької, Єланецької, Братської. Враховуючи відповідність поданих робіт тематиці конкурсу, критеріям оцінювання і загальну кількість набраних балів, переможцями визнали учасників з Березанської, Баштанської та Миколаївської ЦБС.
    
З метою популяризації читання і книги засобами мистецтва фотографії в поточному році було організовано обласний тур Всеукраїнського конкурсу світлин “В об'єктиві я і книга”, ініціатор якого — Державна бібліотека України для юнацтва. До обласного Оргкомітету надійшло 56 робіт від 21 автора з Миколаєва, Южноукраїнська, Снігурівки, Нової Одеси, с. Мігія Первомайського району. Переможців обласного туру нагороджено дипломами.
    
В травні у Баштанці на базі Центральної районної бібліотеки і загальноосвітньої школи № 2 пройшов щорічний Фестиваль молодіжної книги “Біблотек@. Здоров@ молодь. Сильн@ країна”, приурочений до Року спорту і здорового способу життя. Співорганізаторами Фестивалю стали Баштанська центральна районна бібліотека, видавництво Ірини Гудим, Миколаївський міжрегіональний інститут відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна”.
    
Виїзні інформаційні сесії для молоді Миколаївської області запроваджено ще у 2010 році. Протягом трьох років співробітниками Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва разом із представниками партнерських організацій проведено такі комплексні заходи у Вознесенському, Веселинівському, Баштанському, Снігурівському районах, м. Первомайську.
    
У 2012 році через відсутність фінансування не вдалося в повному обсязі провести виїзні інформаційні сесії для молоді: замість трьох відбулася лише одна — в Новоодеській гуманітарній гімназії. Керівник клубу інтелектуальних ігор університету “Україна” Тетяна Макаронова провела брейн-ринг “Інтелект-асорті”. У грі змагалися команди учнів гімназії та Новоодеської ЗОШ № 2. Краєзнавець Світлана Бойчук презентувала свої нові книги «В. П. Скаржинський. Жива легенда Півдня», “Шановані незнайомці”. Член Національних спілок письменників і журналістів України Віра Марущак разом із школярами читали оповідання та складали відгуки на них, а методист обласної бібліотеки для юнацтва Наталія Драгуновська розповіла про бібліотечні послуги і сайт, закликала до участі в онлайн-заходах і конкурсах.
    
Ще одна інноваційна форма роботи з молоддю, що дозволяє скоротити дисбаланс між рівнем інформованості молоді, яка проживає в сільській місцевості і містом, а також залучити до бібліотеки нових читачів — обласні молодіжні інформаційні марафони. У 2012 році пройшов ІІІ інформаційний марафон «Разом з бібліотекою — до здорового способу життя!». Він відкрив Тиждень Дитячої та юнацької книги. В акції взяли участь центральні районні бібліотеки Арбузинської, Баштанської, Братської, Веселинівської, Вознесенської, Доманівської, Єланецької, Казанківської, Миколаївської, Новобузької, Новоодеської, Снігурівської ЦБС та ЦБ м. Первомайська. У рамках марафону проходили зустрічі з місцевими спортсменами, мультимедійні презентації бібліотек, змагання з шахів та шашок, бібліодесанти, флешмоби, інтелектуальні ігри, розважальні вікторини на спортивну тему.
    
У 2012 році впроваджено нову креативну форму дистанційної роботи з юнацтвом області — діалог-відеоконференція з письменником “Література рідного краю” за участю письменниці Віри Марущак. За рік проведено 10 заходів. У спілкуванні взяли участь Новоодеська, Веселинівська, Первомайська, Березнегуватська, Новобузька, Миколаївська, Березанська, Арбузинська центральні районні бібліотеки. Віра Іванівна познайомила дівчат та хлопців з творчістю миколаївських письменників і поетів, прочитала власні оповідання, поцікавилась думкою, щодо прочитаного. Кількість замовлень на таку нову форму заходу підкреслює її корисність та цікавість.
    
З метою визначення реального рівня патріотизму української молоді на підставі її уподобань, прагнень та очікувань від держави і суспільства Державна бібліотека для юнацтва ініціювала проведення Всеукраїнського соціологічного дослідження “Патріотизм у розумінні сучасної молоді”. Організатори дослідження ставили декілька завдань: визначити ставлення молоді до загальнонаціональної ідеї як об’єднуючого чинника у вихованні патріотизму; дослідити рівень знань студентів, інших верств молоді про правдиву, героїчну  історію України як базу для формування позитивної свідомості, гордості за свою землю, історичне минуле; дослідити моральні цінності молоді, студентів в нинішніх умовах, коли понад усе ставляться матеріальні статки; визначити рівень зневіри молоді, студентів у державі як гаранті їх прав. У дослідженні взяли участь 295 респондентів з Миколаївської бібліотеки для юнацтва та користувачі Арбузинської, Доманівської, Снігурівської центральних районних бібліотек. За результатами регіонального соціологічного дослідження можна намалювати узагальнену картину відношення молоді Миколаївщини до держави, історії України, оцінювання соціально-політичної ситуації в країні, визначити моральні цінності і хобі. Молоді люди вважають, що національна ідея відіграє певну роль в Україні, але ця роль не є ключовою для важливих змін у державі. Більшість впевнені, що знання історичного минулого впливає на подальше життя країни та її населення, тому вивчати і знати його має кожний.
    
З метою виявлення унікального досвіду, інноваційного потенціалу роботи бібліотекарів області з молодіжною аудиторією, інформаційного обміну інноваційними ідеями, стимулювання творчої активності бібліотечних фахівців з 15 лютого по 15 квітня 2012 року пройшов обласний конкурс професійної майстерності “Аукціон бібліотечних ідей”. До організаційного комітету надійшло 41 авторська методична розробка сценаріїв масових заходів, акцій, бібліотечних свят від 38 учасників. У конкурсі взяли участь 13 районних ЦБС: Арбузинська, Братська, Баштанська, Врадіївська, Кривоозерська, Березанська, Новобузька, Новоодеська, Вознесенська, Єланецька, Первомайська, Миколаївська, Снігурівська. Враховуючи відповідність поданих робіт критеріям оцінювання журі визнало переможців: І місце — Бідняжевська Олена Сергіївна, бібліограф Березанської ЦРБ за методичну розробку місячника заходів на відзначення Року спорту та здорового способу життя “Спорт для тіла, книга для душі”, ІІ місце — Золотченко Людмила Анатоліївна, завідуюча Садівською бібліотекою-філією Арбузинської ЦБС за проект створення архіву живої пам'яті старожилів сіл Садівської сільської ради “Джерела живої пам'яті”, ІІІ місце — Мосензова Наталія Миколаївна, бібліотекар відділу обслуговування Новоодеської ЦРБ за розробку терміналу оптимального вибору освіти і професії “Час: Навчання. Успіху. Кар'єри”.
    
З метою покращення роботи ЮСП області по обслуговуванню юнацтва, надання методичної допомоги та виявлення, вивчення і узагальнення передового бібліотечного досвіду працівники відділу відвідували Центральні районні бібліотеки та сільські бібліотеки-філії:

  • смт. Врадіївка — з метою підготовки засідання Ради директорів “Публічні бібліотеки області: управління системою, аналіз ефективності роботи”,
  • смт. Баштанка — з метою проведення Фестивалю молодіжної книги “Бібліотек@. Здоров@ молодь. Сильн@ країна”,
  • с. Парутине Очаківської ЦБС — надання методичної допомоги по роботі з юнацтвом,
  • смт. Веселинове — участь у школі професійної майстерності “Організація бібліотечного обслуговування юнацтва: аспекти оновлення та різноманітності”,
  • смт. Нова Одеса — виїзна інформаційна сесія для молоді.

    
В рамках програми “Бібліоміст” фахівці бібліотеки взяли участь у ярмарку інноваційних ідей “Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади”.
 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.