Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Мережа юнацьких структурних підрозділів Бібліотечне обслуговування юнацтва в ЦБС області у 2010 році

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Мережа юнацьких структурних підрозділів

Читачами бібліотек Миколаївської області у 2010 році стали 65148 осіб юнацького віку, в тому числі, читачами обласної бібліотеки для юнацтва 5773. Для статистики використовувалась цифра єдиного читача. Згідно з даними Обласного управління статистики на 01.01.2010 року в Миколаївській області проживало 110212 осіб віком від 15 до 21 року. В порівнянні з показниками минулого року кількість жителів юнацького віку зменшилась на 6995 осіб. Відсоток охоплення читанням складає 59,11%. Як і минулого року, найвищий показник охоплення читанням жителів юнацького віку мають Арбузинська (89,8%), Новоодеська (87,6%), Врадіївська (86,9%) та Вознесенська (85,7%) ЦБС. Найменший показник спостерігається в ЦБС м. Южноукраїнська (12,7%), м. Вознесенська (30,1%) та м. Первомайська (30,9%).


З метою вивчення стану і тенденцій розвитку молодіжного читання, виявлення кола найбільш цікавих авторів, мотивів звернення до читання, вибору джерел інформації на базі шкіл, професійних ліцеїв і вищих навчальних закладів міста Миколаєва та області проведено обласне соціологічне дослідження «Тенденції сучасного юнацького читання: нові орієнтири». Хоча в проведенні дослідження взяли участь 12 ЦРБ області, тільки 4 бібліотеки — Арбузинська, Баштанська, Казанківська, Снігурівська — провели анкетування за всіма питаннями розробленої ОБЮ анкети. Респондентами стали 101 особа з міста Миколаїв та 197 осіб, які проживають в районах. Крім участі в обласному соцдослідженні, районні ЦБС організували власні. Арбузинська ЦРБ провела анкетування “Вітрила книг дарують нам знання” з метою вивчення відношення молодого покоління до бібліотеки та книги зокрема. Постійно розвивати і підтримувати в читачах інтерес до книги прагнуть в своїй роботі бібліотекарі Богданівської № 1, Богданівської № 2, З.-Ярської, Кузнецівської бібліотек-філій Доманівської ЦБС, які провели експрес-опитування: “Найкраща книга минулого року”, “Найкраща книга, яку ти прочитав в цьому році”, “Що я люблю читати”, анкетування “Чи знаєте Ви свій рідний край”. В Маринівській бібліотеці проведено анкетування “Моя майбутня професія”. На юнацькому абонементі Новоодеської ЦРБ інформаційні запити користувачів вивчалися за допомогою опитування “Ким бути і хто я є?”. Веселинівська ЦРБ організувала анкетування “Краща газета року”, опитування “Чи вивчаєте ви свій край”. У Врадіївській ЦРБ проведено маркетингово-соціологічні розвідки “Книга та Інтернет: спільники та суперники”. У Березанській ЦБС — експрес-опитування серед старшокласників “Що нам дає Інтернет?”.


Одним із основних напрямків діяльності бібліотек є виявлення та розвиток інтелектуальних і творчих здібностей і талантів у молодого покоління, забезпечення умов їх самореалізації. Вдалим прикладом такої роботи є клуб “Автограф” ЦБ ЦБС м. Первомайська, членами якого можуть бути всі, хто займається творчою діяльністю: пише вірші, малює, займається вишиванням, в’язанням, плетінням, різьбленням по дереву чи по металу. Головне завдання клубу — об’єднати молодь міста для обміну досвідом, спілкування, сприяти тому, щоб первомайці довідалися про юних творчо обдарованих особистостей міста. Центральна районна бібліотека Очаківської ЦБС залучила дівчат та хлопців до участі в Олімпіаді літературних ерудитів “Людина читаюча” та інтелектуальній грі “Найрозумніший”. В Снігурівській ЦРБ читачі стали учасниками конкурсу “Літературні грінки”, створили Квітку Бажань, на пелюстках якої написали свої побажання щодо роботи бібліотеки. За ініціативою райдержадміністрації і за участю Вознесенської ЦБС було організовано роботу по підготовці до видання книги “Молоде обличчя Вознесенщини”. Сільські бібліотечні працівники системи збирали інформацію про соціально-активну, успішну молодь кожного із населених пунктів Вознесенського району, а працівники Центральної бібліотеки редагували та систематизували матеріали.


Правова культура, як частка загальної культури, має формуватися на протязі всього життя людини. Турніри “Знавці права” проведено в Казанківскій ЦРБ, Березанській і Арбузинській ЦБС. В Новоодеській ЦРБ в рамках правового лекторію “В лабіринтах права” проведено брейн-ринг “Мої права в моєму учбовому закладі”, правовий КВК “Право на освіту та отримання професії”. В бібліотеках Кривоозерської ЦБС на базі “Університету правових знань” було організовано: семінар з нагоди відзначення 300-ої річниці прийняття Конституції гетьмана Пилипа Орлика, круглий стіл “Молодь і протиправна поведінка”, курс лекцій “Україна — незалежна, правова держава”, годину права “Законодавство нашої України”, правове засідання “Перехрестя думок”. Цикли правових заходів пройшли в бібліотеках Новобузької, Веселинівської, Єланецької, Братської ЦБС.


Виховати здорове покоління, не обтяжене згубними звичками — палінням, наркоманією, алкоголізмом — справа не проста. Під час акції “Разом за кожне життя” бібліотеки Первомайської ЦБС провели козацькі розваги, години спілкування, уроки здоров’я, диспути. В Казанківській ЦБС відбулися круглі столи “Здоровий дух дає здорове тіло”, “Його ім’я — підступний СНІД”, цикли бесід, тематичні вечори, година застереження. В рамках акції “Молодь обирає здоров'я” в Арбузинській ЦРБ було проведено круглий стіл “СНІДу — “НІ!” ми разом скажемо усі”, усний журнал “Наркотик — головна небезпека юності”. ЦРБ ЦБС м. Первомайська в рамках районної акції “Шкідливо для тебе і суспільства” організувала бліц-акцію “Забий на паління” і “Обміняй цигарку на цукерку”. У Веселинівській ЦБС цікаво пройшов районний конкурс плакатів “Життя заради майбутнього”. Для юних читачів Березнегуватської ЦБС проведено годину спілкування “Бути здоровим модно”, інформ-хвилинку “Все в твоїх руках”, диспут “Цікаво про серйозне”, ситуативний тренінг “СНІД — знак біди” та інші заходи. Вознесенська ЦРБ підготувала проект “Наркоманію подолаємо разом” та одержала перемогу в конкурсі “Бібліоміст”. Бібліотечні заходи на підтримку здорового способу життя проведені у Доманівській, Братській, Єланецькій, Березанській ЦБС.


Сільські бібліотечні філії у 2010 році активізували діяльність в рамках сприяння екологічному вихованню молодого покоління. Кримківська б/ф провела екологічний марафон “Жити в злагоді з природою”, а Кам’янобалківська — літературний коктейль-бар “Планета людей” (Первомайська ЦБС). Бібліотеки Баштанського району організували екологічну зустріч-презентацію “Людина. Екологія. Природа”, де спеціалісти водного господарства презентували довідник “Водний фонд Миколаївської області”, розповіли про природоохоронну акцію, яка пройшла на території лісового урочища “Христофорівський ліс” з розчищення та догляду Аркасового джерела. Учні 10-х класів відвідали екологічну годину “Природні ресурси Баштанщини”. В рамках районної програми “Молодь Арбузинщини” Арбузинська ЦРБ та Костянтинівська сільська бібліотека-філія провели для юнацтва круглий стіл “Екологічні проблеми селища в полі зору молоді”. Бібліотеки Снігурівського району застосували майстер-клас “Як виростити бонсай в домашніх умовах”, акції з благоустрою території “Дерева — прикраса життя”, “Нам із землею разом жити” — Павлівська бібліотека-філія; акції “Марш парків” та “Озеленення території бібліотеки” (Василівська сбф), екологічний фоторепортаж “Довкілля б’є на сполох” (ЦРБ). Тема захисту навколишнього середовища знаходиться в полі зору бібліотекарів Новоодеського району, де реалізується екологічна програма “Рідне місто крізь призму екології”, в рамках якої проведено екологічний ерудиціон “Треба горнутися нам до землі: на ній ми не перші і щоб не останні”, турнір кмітливих “Екоерудит”. Традиційним стало проведення акції “Чисте місто”. Бібліотекарями Єланецької ЦРБ разом з працівниками державного природничого заповідника “Єланецький степ” для молоді проведено інформаційний круїз “Перлина природи Єланеччини”. Різноманітні заходи провели в Березанській і Врадіївській ЦРБ, бібліотеках Братської, Новобузької, Доманівської ЦБС.


Важливим напрямком бібліотечної діяльності є допомога молоді у професійному визначенні. Бібліотеки Первомайської ЦБС запропонували інформаційні вітрини “Нові професії сьогодення”, прес-досьє “Абітурієнт та зовнішнє незалежне оцінювання”, День інформації “Дорога в професію починається з мрії”, профорієнтаційну годину “Познайомтесь з професією”, бібліографічні огляди та книжкові виставки. В бібліотеках Арбузинської ЦБС пройшли вечори-зустрічі “Професій безліч. Обери свою”. Серед школярів м. Нова Одеса проведено електронну презентацію “Нехай лунає грім овацій! Знайдіть себе у творчій праці” (професія бібліотекаря), Дні інформації “Абітурієнте, готуйся до новацій”, “Інноваційність в освіті”. Новобузька ЦБС взяла участь у Всеукраїнській акції “Перехрестя професій” — “Професії в роки Великої Вітчизняної війни”. Кривоозерська ЦРБ проводила тренінги “Чимало професій є на землі”, ярмарки професій, аукціони думок, Тиждень професій “Вибір професії — дорога в самостійне життя”, інформаційні години “Професії ХХІ століття”, оформила постійно діючий інформаційно-консультативний пункт “Вибираємо професію”. Доманівська ЦБ видала інформаційний порадник “Куди піти навчатися. Абітурієнту про вищі навчальні заклади України”, буклети “Вузи Миколаєва”, “Вузи Одеси”, “Вузи Криму”. Вибору професії та подальшому працевлаштуванню молоді сприяли профорієнтаційні заходи бібліотек Березанської, Очаківської, Врадіївської ЦБС, Доманівської, Братської ЦРБ.


З метою популяризації краєзнавства Первомайська ЦБС запропонувала для юнацтва історичний екскурс “Став легендою сам” до 105-річчя Героя Радянського Союзу В. С. Моргуненка, одного із організаторів і керівників підпільної організації “Партизанська іскра” в селі Кримка Первомайського району. До 210-річчя Казанки в Казанківській ЦРБ проведено усний журнал “Історія рідного краю”. Для користувачів юнацького віку центральної бібліотеки Березнегуватської ЦБС була організована година творчості “Рушники, берегинене благословення”; цікаво пройшли салон мистецького розмаю “Таланти твої, Висунськ” (Висунська б/ф), майстер-клас “Дивлюсь на рушник, що мама вишивала” (Тетянівська б/ф). Працівники Очаківської ЦБС популяризували культурну спадщину, минуле та сучасне свого краю через брейн-ринг “О краю мій, перлина в божій скриньці” (ЦБ), конкурс писанкарства “Сяють наші писанки, як весняні квіточки” (Чорноморська б/ф), історичний портрет “Живописець Р. Г. Судковський”, краєзнавчу годину “Сім чудес Миколаївщини” (Парутинська б/ф). Для юних читачів Братської ЦБС були організовані літературний екскурс “З історії Братського народного театру”, краєзнавчий урок “Тут все священне, все твоє, бо зветься просто рідним краєм!”, свято легенд рідного краю “Краю мій, тобі моя любов”, фестиваль авторської пісні “Мій рідний край”. В 2010 році Кривоозерщина відзначала 200-річчя від дня народження адмірала В. С. Завойка. До цієї дати проведено історико-краєзнавчу годину “Герой Дніпра і Камчатки”, видано краєзнавчий бібліографічний нарис “Василь Завойко — перший губернатор Камчатки”. Краєзнавчі заходи проведені в бібліотеках Доманівської, Cнігурівської, Кривоозерської, Веселинівської, Врадіївської ЦБС.


В рамках Державної Програми з питань євроінтеграції України в Первомайській ЦБ ЦБС для юнацтва була організована та проведена бесіда-інформація “Україна — Європа: новий формат відносин”. В Катеринівській та Тарасівській сільських бібліотеках філіях — інформаційний коктейль “Європа — спільний дім”, в Синюхинобрідській створили тематичну теку “Україна на шляху до Євроінтеграції”. В бібліотеках Очаківської ЦБС оформляються експрес-перегляди “Європейський вибір України: людина, право, суспільство”, проходять інформаційні години, заочні подорожі “Європа наш дім, живемо дружно в нім” (Благодатненська б/ф), “Парад країн Європи” (Парутинська б/ф), “Європейський вибір України” (Іванівська б/ф). Найбільш цілеспрямована і систематична робота в цьому напрямку ведеться в Кривоозерській центральній районній бібліотеці, яка бере участь в ініційованій ОБЮ культурно-освітній програмі “Європейська світлиця”. Проведено захід “День Європи в Кривому Озері”, тренінги, тематичні зустрічі, круглі столи “Стати Європою, щоб бути Україною” (Ониськівська сбф), експрес-подорож “Всі дороги ведуть до Риму”, літературну подорож “Історія італійської літератури”, віртуальну експрес-подорож “Франція: історична спадщина і сучасність” з модною тусовкою “Коко Шанель: великий стиль і мода”. В читальних залах Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва і Кривоозерської ЦРБ у форматі Інтернет-мосту пройшли приурочені до Дня Європи в Україні інтелектуальні ігри “Євроерудити” серед молодіжних команд.


У 2010 році всі бібліотеки області взяли участь в заходах, присвячених 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Обласна бібліотека для юнацтва ініціювала проведення обласної молодіжної акції “Ми пам’ятаємо”. В рамках акції було проведено три конкурси. Активну участь в акції взяли Новобузька, Березнегуватська, Доманівська, Баштанська, Арбузинська, Кривоозерська ЦБС. На патріотичній хвилі пройшов районний конкурс виконавців воєнних пісень і читців віршів про війну в Баштанській ЦРБ.


Бібліотеки Первомайської ЦБС використовували такі форми роботи, як: експрес-огляд, урок історичної пам’яті, бесіда-вшанування, інформ-хвилинка, бесіда-інформація, вечір-портрет. Юнацьким відділом ЦБ ЦБС м. Первомайська проведено акцію “Минуле — в пам’яті палає, майбутнє — в серці в нас горить”, заочний квест-марафон “Місцями бойової слави”, літературну панораму “Літопис полум’яних літ”, літературну фотовиставку “Крок до Перемоги”, годину-реквієм “Запам’ятайте їх, доки не пізно” та тематичну експозицію “Стоп-кадр миттєвостей війни”. В ЦРБ Очаківської ЦБС відбувся вечір-вшанування “Вклонимося великим тим рокам”. У Вознесенській ЦБС — творча акція “Славимо день Перемоги і будемо мир берегти”, вечори-зустрічі з ветеранами, літературно-музична композиція “Визвольна весна 44-го”, презентовано збірку поезій “Під шепіт колосків”. Молодь Новоодеського району взяла участь у вечорі-зустрічі з ветеранами “Тихі зорі вічної пам’яті” (ЦРБ), “Пам’ять серця, пам’ять сивини, пам’ять про тих, хто не повернувсь з війни” (Себинська сбф), “Крізь дим і біль, і біди” (Гур’ївська сбф), “Уклін живим, загиблим слава” (Новопетрівська сбф); уроки пам’яті і літературно-музичні години мужності “Пам’ять заради майбутнього” (Артемівська сбф). До Доброжанівської сбф Врадіївської ЦБС запросили ветеранів Великої Вітчизняної війни на захід “Бузок травневий будить пам’ять”. Бібліотеки Єланецького району взяли участь у проекті “Йде по світу весна без війни”, провели літературні композиції “Читаймо книги про війну, це пам’ять наша про Велику Перемогу”, цикли “Вічний вогонь пам’яті народної”, зустрічі з ветеранами “Весна визволення Єланеччини”.


Баштанська, Вознесенська, Снігурівська ЦРБ активно реалізовували обласну програму по створенню Центрів сприяння соціальній адаптації юнацтва.

Обласна бібліотека для юнацтва вважає необхідним підтримувати та розвивати привабливий імідж сучасної бібліотеки для молоді, посилюючи її вплив на культурний та духовний розвиток підростаючого покоління. З метою подальшого створення єдиного інформаційного та інтелектуального простору для молоді Миколаївщини у 2010 році запроваджено послугу електронної доставки статей з періодичних видань з фонду ОБЮ читачам районних бібліотек. Введені нові дистанційні послуги на сайті ОБЮ: віртуальна бібліографічна довідка та Молодіжна інформаційно-консультативна служба МІКС у форматі “питання — відповідь”. Розраховані на молодь всієї області і нові віртуальні бібліотечні проекти: Школа лідерства, Шлях до духовного джерела, Храми Миколаївщини, фотоконкурси. Введено зворотній зв'язок з молоддю: рубрика запитань по роботі бібліотеки і можливість коментувати бібліотечні новини.

Протягом 2010 року було запроваджено нові форми роботи з молоддю області: виїзні інформаційні сесії, які проведені у Вознесенському, Баштанському і Веселинівському районах; спортивні свята в дитячих оздоровчих таборах Рибаківки, Коблева, Очакова. Вдруге проведено Фестиваль молодіжної книги, що є ефективною формою залучення юнацтва до бібліотек і читання. З метою виявлення інтересів молоді, ідеї та пропозицій щодо перспектив розвитку бібліотек, формування мотивації бути їх активними користувачами, використання імідж-ідей молоді в практичній роботі бібліотек у 2010 році було організовано обласний молодіжний конкурс “Сучасна бібліотека очима молоді”. Серед представлених на конкурс робіт були дизайн-проекти, електронні презентації, плакати. Переможців нагороджено Грамотами і подарунками.

З метою поповнення фондів районних ЦБС новими виданнями продовжилася співпраця обласної бібліотеки для юнацтва з видавництвом Ірини Гудим: вийшла в світ книга “Легенди рідного краю”. Це видання — результат обласних молодіжних конкурсів “Легенди рідного краю”, який проводила Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва спільно з Центральними районними бібліотеками у 2006, 2008 і 2009 роках. Кожний з юних авторів, чиї роботи представлено у виданні, отримав дарчий примірник, а іншу частину накладу передано в районні ЦБС Миколаївської області.

З метою підвищення кваліфікації, обміну інноваційним досвідом бібліотечного обслуговування молоді на базі Снігурівської ЦРБ, Галаганівської сільської бібліотеки-філії Снігурівської ЦБС і Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва відбувся щорічний обласний семінар для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Миколаївської області за темою “Імідж бібліотеки в молодіжному середовищі”. Всі доповіді і виступи учасників семінару представлено у п'ятому випуску інформаційного бюлетеню ОБЮ “Бібліо+”, який передано до бібліотек області. Кожний учасник семінару отримав пакет видавничої продукції ОБЮ з 9 назв (методичні рекомендації, краєзнавчі біобібліографічні покажчики, інформаційні бюлетені, збірки сценаріїв). З метою підтримки творчої ініціативи бібліотекарів, виявлення кращого професійного досвіду проведено обласний конкурс професійної майстерності “Бібліотека — територія молоді”, переможці якого нагороджені грамотами і цінними подарунками. Організаційно-методична діяльність є невід'ємною складовою роботи і ЦБС області. На базі Снігурівської ЦРБ відбувся семінар сільських та шкільних бібліотечних працівників за темою “Спільна діяльність бібліотек-філій та шкільних бібліотекарів щодо розвитку читацьких інтересів учнів”. В Кривоозерській ЦРБ проведено семінар “Сільська і шкільна бібліотека: питання взаємозв’язку”, майстер-клас “Як залучати молодь до читання”.


На початку 2010 року майже всі районні ЦБС області надали до ОБЮ окремі звіти про роботу з юнацтвом у бібліотеках системи, на підставі яких було зроблено узагальнений аналіз діяльності бібліотек Миколаївської області по обслуговуванню юнацтва у 2009 році. Майже всі районні ЦБС надали до ОБЮ і плани роботи, за якими було укладено Зведений план роботи з юнацтвом в бібліотеках області на 2010 рік.


З метою вивчення та узагальнення стану юнацьких структурних підрозділів, прогнозування їх подальшого розвитку у 2010 році методистами відділу інформації, маркетингу і менеджменту ОБЮ розпочато паспортизацію ЮСП: на кінець року 9 ЦРБ заповнили і надіслали “Інформаційні паспорти ЮСП” за розробленим ОБЮ зразком.


З метою координації роботи ЮСП області, надання методичної і практичної допомоги з обслуговування юнацтва, керівництвом ОБЮ, працівниками відділу інформації, маркетингу і менеджменту протягом 2010 року здійснювалися виїзди до ЦБС області. На жаль, були профінансовані не всі заплановані відрядження, у тому числі виїзні інформаційні сесії для молоді. За рахунок бюджету відбулося 16 відряджень, і ще 8 — завдячуючи іншим установам і організаціям, соціальним партнерам, організаторам заходів. Разом із співробітниками наукової і дитячої обласних бібліотек проведено комплексні перевірки Березанської і Снігурівської ЦБС з виїздами в сільські бібліотеки. Надано методичну і практичну допомогу щодо окремих напрямків роботи з юнацтвом Миколаївській, Єланецькій, Новоодеській, Врадіївській ЦРБ. У ЦБ ЦБС м. Первомайська, Снігурівській, Вознесенській, Братській ЦРБ проведено “круглі столи” Оргкомітетів Програми по створенню Центрів сприяння соціальній адаптації юнацтва, надано організаційну і методичну допомогу з реалізації програми. У 2010 році співробітники ОБЮ взяли участь у відкритті Інтернет-центру в Євгенівській сільській бібліотеці Снігурівської ЦБС, у заключному заході районного конкурсу виконавців віршів і пісень про війну у Баштанці, Фестивалі інтелектуальних клубів Миколаївської області у Новій Одесі, акції до Дня Європи у Кривому Озері.



Пріоритетні завдання на 2011 рік:


1. Завершення паспортизації ЮСП бібліотек області з метою отримання об'єктивної картини їх матеріально-технічної, інформаційно-ресурсної бази і стану роботи з юнацтвом.

2. Організація корпоративних проектів: на Тиждень дитячої та юнацької книги — Обласний молодіжний інформаційний марафон “Бібліотеки для молоді!”; до Дня молоді — День єдиних дій “Добрі справи” і снепшот “Життя прекрасне!”; Фестиваль молодіжної книги “Чит@й.Молодь.mk.ua” (спільно з Березанською ЦБС); виїзні інформаційні сесії для молоді області ( спільно з ЦБ м. Первомайська, Снігурівською ЦБС).

3. Підвищення престижу читання через залучення молоді до участі в обласному конкурсі творчих робіт “Книга, яка сформувала моє життєве кредо”.

4. Впровадження дистанційних форм роботи з молоддю області з використанням сучасних комп'ютерних технологій, а саме програми IP-телефонії Skype: Школи юного журналіста (Баштанська, Кривоозерська ЦРБ), інтелектуальних ігор “Ерудити” (Баштанська, Кривоозерська, Новоодеська ЦРБ).

5. Проведення обласного соціологічного дослідження “Імідж бібліотеки з погляду бібліотекарів, користувачів, партнерів і громадськості” з метою виявлення місця і ролі бібліотеки у громаді.

6. Забезпечення обміну кращим професійного досвідом: семінар “Соціалізація особистості підлітків і молоді”; конкурс профмайстерності “Читачі в дзеркалі часу”; методичні рекомендації “Бібліотечне перехрестя творчої молоді”; на сторінках газети МОБА “БібліоАс”, інформаційного бюлетеню ОБЮ «Бібліо+» та на сайті ОБЮ у розділі “З досвіду роботи”.

7. Реклама з метою активного використання читачами ЦБС області послуги віртуальної бібліографічної довідки ОБЮ і електронної доставки документів.

8. Активізація участі районних ЦБС у наповненні електронної повнотекстової бази даних “Храми Миколаївщини”.

9. Завершення реалізації Програми по створенню Центрів сприяння соціальній адаптації юнацтва і створення Центрів (Баштанська, Вознесенська, Снігурівська ЦРБ і ЦБ м. Первомайська).
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.