Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Кузьмінська В., Лаврик А. Бібліотечні сутінки (Кривоозерська ЦБС)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Другий рік поспіль бібліотеки Кривоозерської ЦБС приєднуються до регіональної акції «Бібліотечні сутінки». Мета акції: популяризація інформаційно-ресурсної бази бібліотеки та її послуг, залучення нових користувачів за допомогою оригінальної культурної програми, а також підвищення іміджу бібліотеки та статусу книги і читання у суспільстві.


Цього року «Сутінки» в центральній районній бібліотеці відвідали близько 100 осіб різного віку. У двох залах без перерви – в читальному та на абонементі, а також у фойє бібліотеки проходили заходи, присвячені Року англійської мови в Україні, Року ювілярів літераторів-краян, Дню родини, Дню Європи в Україні, правам людини, правам дитини, вихованню підростаючого покоління.

Колектив центральної районної бібліотеки творчо підійшов до планування заходів регіональної акції і не помилився – усі заходи пройшли цікаво. Перед кожною аудиторією директор ЦБС Черепанова Р. А. наголошувала на ролі бібліотеки та книги в житті дітей та батьків, і звертала увагу дорослих, що від них залежить, чи буде їх дитина читати та розвивати свій словниковий запас.

Допомагали бібліотеці в проведенні цікавих заходів її постійні партнери: вчителі суспільних дисциплін Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 А. І. Коваль та англійської мови Н. В. Чухрій.

Розпочалася акція 19 травня о 17.00 засіданням медіаклубу Docudays UA «Єднання», на яке були запрошені учні 7-В класу разом зі своїми батьками. Модератор кіноклубу Антоніна Іванівна запропонувала переглянути фільм «Трудний» (2007) українського режисера Миколи Бондарчука, який розповідає про життя дітей сиріт в інтернатах. На той час, коли велася зйомка фільму, кількість дітей-сиріт в Україні досягала 150000 осіб. Інтернати були переповнені, а робота приватних дитячих центрів не регламентувалася законодавчою базою. У фільмі розповідається про роботу дитячого денного притулку «Місто сонця», який існує в Донецьку з 2002 року, і про його вихованців. Після перегляду фільму модератор зауважила, що документальні фільми важко переглядати, але лише так можна зрозуміти найголовніше. Порушення прав дітей, приниження їхньої гідності є досить поширеним явищем. Батьки навіть не задумуються, що своїми діями вони порушують не лише права дитини, а й завдають шкоду несформованій особистості (дитині), яка повсякчас потребує батьківської любові та підтримки.

У кінострічці розглядаються й інші, дуже важливі для підлітків проблеми – ігроманія, залежність від комп’ютерних ігор. Далі учасники обговорили низку питань щодо виховання дитини в сім’ї, стосунків з батьками, розуміння один одного. По закінченню всі взяли участь у сімейній фотосесії «Діти і батьки».

У засіданні клубу брали участь Н. Федьків, директор районного навчально-методичного центру відділу освіти Кривоозерської РДА та О. С. Іванова, заступник директора з навчально-виховної роботи Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1.

О 18.00 свою роботу розпочав молодіжний учнівський клуб «Юний правознавець». В засіданні взяли участь учні 10-11 класів Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 за темою «Україна – європейська держава». На засідання запросили голову районної ради О. А. Козерецького. Предметом обговорення стали заяви президента Єврокомісії Жана Клода Юнкера від 27-28 квітня 2015 року та президента України Петра Порошенка.

З мультимедійною презентацією «Україна – європейська держава!» виступила член клубу Ольга Циктор, яка розповіла присутнім про вигідне географічне положення нашої держави, про основні європейські цінності, які віднайшли своє відображення у головному Законі – Конституції України, зв’язки з іншими європейськими державами, про демографічні процеси, які відбуваються в Україні. До обговорення приєднався голова районної ради Олександр Козерецький. Він в своєму виступі розповів про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Наталя Костянтинівна, директор районного навчально-методичного центру відділу освіти Кривоозерської РДА, розповіла, які зміни чекають школи, внаслідок реформування освіти. На завершення присутні переглянули відеоролик «Що таке реформи та фінансова децентралізація».

Враховуючи роль англійської мови як мови міжнародного спілкування, з метою сприяння її вивченню для розширенню доступу громадян до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей, які відкриває знання та використання англійської мови, забезпечення інтеграції України до європейського політичного, економічного і науково-освітнього простору, 2016 рік було оголошено Роком англійської мови в Україні. Кривоозерська центральна районна бібліотека бере участь в популяризації вивчення та сприяння підвищенню рівня володіння англійською мовою.

Вивчати англійську у бібліотеці весело та цікаво. У цьому переконалися учні 9-Б класу Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та їх батьки, завітавши на майстер-клас «Англійська у бібліотеці – це просто», який цього вечора проводився в залі абонементу.

Фотовиставка, книжкова виставка-інсталяція «Бібліотеки підтримують Рік англійської мови в Україні» допомогли гостям разом з учителем англійської мови, класним керівником Чухрій Н. В. поринути у захопливу мандрівку світом англійської мови, де на них завжди чекає щось нове та невідоме.

Батьки та учні англійською вели мову про те, як будувати демократичні стосунки в сім'ї, суспільстві, в класі, ділилися рецептом щастя для батьків і дітей. Ось цей цікавий рецепт щастя на кожен день: беремо день і добре очищаємо його від заздрощів, ненависті, розпачу, жадібності, впертості, егоїзму, байдужості. Додаємо три повні ложки оптимізму, велику жменю віри, ложечку терпіння, кілька зерен терпимості і, нарешті, щіпку ввічливості та порядності по відношенню до всіх і особливо до ближніх. Цю суміш заливаємо любов'ю. Тепер, коли страва готова, прикрашаємо її пелюстками квітів доброти і уваги. Подавати щодня з гарніром з теплих слів і ласкавих усмішок, що зігрівають душу і серце.

Засвоїти все вивчене допомогла музика легендарної ліверпульської групи «The Beatles». Учні із задоволенням виконали в оригіналі пісню «Lemon Tree». Цим вони продемонстрували, як легко і цікаво вчити англійську мову. Присутніх відвідав голова районної ради Козерецький О. А. Ця захоплююча зустріч в бібліотеці в надвечір’я не залишила нікого осторонь.

До Дня Європи в Україні бібліотекарі Дмітрієва Г. Ф. та Гончаренко В. М. провели віртуальну подорож «Епоха бароко: Україна та Італія XVІІ-XVІІІ століття».

У фойє бібліотеки бібліограф ЦБС А. Лаврик провела бібліознайомство біля фото-виставки «Ювіляри літератори-краяни».

Родзинкою бібліотечних сутінок стала музична бібліохвиля «Від пісні до пісні, від серця до серця» для тих «кому за…». Відпочити від щоденних турбот та поринути у світ української мелодійної пісні запросили людей середнього та пенсійного віку. Бібліотекарі підготували цікавий літературно-музичний сценарій, а ведучі бібліотекар Р. Вусатенко та методист В. Кузьмінська в українському вбранні (так як в цей день відзначався День вишиванки в Україні) проникливо та лірично донесли до присутніх значення української пісні в житті кожного українця. Під час звучання у записі відомих пісень «Рідна мати моя», «Чорнобривці», «Два кольори», «Цвіте терен» учасники заходу, не домовляючись підспівували. По завершенню цього цікавого заходу гостей запросили на частування, під час якого під супровід баяну (баяніст Петро Бєлих) вони співали улюблені пісні, дякуючи колективу ЦРБ за запрошення та проведений захід.

Бібліотека щиро вдячна голові районної ради О. Козерецькому, своїм партнерам – вчителям Коваль А. І. та Чухрій Н. В., їх вихованцям та батькам, Федьків Н. К. та Івановій О. С. за організацію, підтримку та участь у регіональній акції.


Кузьмінська В., методист, Лаврик А., бібліограф Кривоозерської ЦБС

 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.