Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Озерова І. Акція «Одягни вишиванку» (Баштанська ЦБС)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Для українців вишиванка завжди була національним символом, гордістю та автентичною ознакою, сімейним оберегом. Маючи вдома таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

19 травня, у ювілейний 10-й Всесвітній день вишиванки, у Баштанській районній бібліотеці було проведено акцію «Одягни вишиванку». Працівники бібліотеки, одягнені у вишиті сорочки, під час флешмобу вітали перехожих і своїх користувачів з цим святом, розповідали про його історію, дарували  повітряні кульки, календарики з українською символікою та бажали всім миру, здоров’я, злагоди.

Сама бібліотека цього дня святково вбралася у вишиванку. У вікнах-вітринах до перехожих всміхалися яскраво-жовті соняхи та блакитні волошки, символізуючи кольори державного прапора України. А серед них – традиційний одяг українців – жіноча та чоловіча вишиванки, що привертали увагу перехожих вишуканістю орнаментів і кольорів.

У холі книгозбірні було оформлено виставку-інсталяцію «Вишиванка: український оберіг», яка знайомила користувачів та гостей бібліотеки з її цікавою історією. Прикрасою виставки були жіноча і чоловіча сорочки та рушники, які символізують дорогу, щасливе повернення в отчий дім зокрема та життєвий шлях людини в цілому. На виставці були представлені вишиті рушники баштанської майстрині Валентини Кодак та прекрасні роботи талановитої і творчої родини Вербів.

Протягом дня всі бажаючі мали можливість зробити селфі у вишиванці та взяти участь у відкритому анкетуванні «Що для мене вишиванка?», залишивши свої побажання на дошці роздумів.

Тема акції була продовжена під час заходів, що відбулися у форматі «бібліотечних сутінків».

До бібліотеки завітали найкращі друзі, партнери, колеги, юні читачі, члени клубу «Роксолана», щоб взяти участь у святі вишиванки. Серед гостей також був присутнім і Віктор Чернов, учасник АТО, активний користувач бібліотеки, який цього дня змінив військовий одяг на чудову сорочку-вишиванку.

Працівники бібліотеки Штефан Л. В. та Зікратова К. В. розповіли присутнім про цікаву історію української вишивки, яка бере початок ще до нашої ери.

У бібліотечній світлиці талановита майстриня Оксана Верба для шанувальників вишивки провела майстер-клас з техніки вишивання хрестиком та гладдю, розкрила таємниці гарної вишивки. Катерина Сушицька продемонструвала сімейні вироби, які передаються у спадок: серветки, скатертини, простирадла, які до сьогодні не втратили яскравих кольорів. Христина Цюпа з великою любов’ю розповіла про свою бабусю Кодак Валентину, яка вишиває прекрасні картини, рушники та сорочки. Члени гуртка «Фантазія», який працює при районному БДЮТ, разом із своїм керівником Польщиною І. А. продемонстрували свої творчі роботи.

Цього вечора у бібліотеці лунали пісні у виконанні поета-композитора Віктора Коваленка, Любові Курочкіної, Валентини Стоянової, Олександра і Тетяни Сушицьких, Ігоря Османова, колег з районного Палацу культури. Вірші про вишиванку читали Світлана Плужник, Наталія Іщенко, Людмила Шкарбан, Катерина Сушицька. Власного вірша про вишиванку зачитав Володимир Гребьонкін.

Кожного присутнього на цьому заході найбільше вразило те, що всі запрошені і працівники бібліотеки були одягнені у вишиванки, тим самим продемонструвавши велику любов та шану до українських національних традицій.


І. Озерова, бібліотекар відділу обслуговування Баштанської ЦБС



 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.