Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Корпоративні проекти Обласний молодіжний інформаційний марафон — 2011 “Бібліотеки для молоді!”

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Корпоративні проекти

Наприкінці березня в усіх бібліотеках України щороку проходить Тиждень дитячої та юнацької книги. В Миколаєві, Первомайську і у десяти районах Миколаївської області цей Тиждень пройшов у форматі Обласного молодіжного інформаційного марафону “Бібліотеки для молоді!”. Організаторами цього вже не першого корпоративного проекту стали обласна бібліотека для юнацтва і юнацькі структурні підрозділи Арбузинської, Березнегуватської, Веселинівської, Вознесенської, Доманівської, Єланецької,  Миколаївської, Новобузької, Новоодеської, Снігурівської ЦБС та м. Первомайська.


В рамках марафону “Бібліотеки для молоді!”  рекомендовалось провести День відкритих дверей “Віват, Книга!”, тематичні Дні інформації, організувати презентації книг, читання-обговорювання “Читаємо книгу разом”, молодіжну акцію “Прочитай! Мені сподобалось!” і доброчинну “Подаруй книгу бібліотеці”, а також флешмоб, бібліодесант, експрес-опитування, інтелектуальні ігри, літературні тусовки, фестивалі книги і нагородження грамотами найбільш активних читачів. Але ми, як методичний центр, мудруємо і рекомендуємо, а реалізовувати все ж таки бібліотекарям у районах. А у них і своїх цікавих ідей, як ми ще раз переконалися, вистачає. Тож, підведемо підсумки нашого марафону.

Як це було?..


Арбузинська ЦБС

Арбузинська центральна районна бібліотека 1-8 квітня провела Тиждень дитячого та юнацького читання під гаслом «Хай завжди буде книга!». Розпочався Тиждень Днем відкритих дверей «Віват, книга!». Юні читачі мали змогу познайомитися з новинками літератури, найцікавішими журналами, одержати поради, як правильно читати і користуватися книгами, з цікавістю брали участь в «Бібліо-марафоні». Команди «Книголюби» і «Друзі книги» змагалися на краще знання творів художньої літератури, прислів’їв та приказок про книгу, у майстерності користування енциклопедіями та словниками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юнаки і дівчата взяли  активну участь в акції «Прочитай! Мені сподобалося!» і рекомендували ровесникам свої улюблені книги. А яке ж свято без гостей! Другий день Тижня був присвячений зустрічі молодого покоління з письменниками Арбузинщини: Григорієм Кислицею, Надією Ткаченко, Лідією Хілівнюк, Любов'ю Пічугіною, Миколою Дзудзело. Вони презентували читачам свої нові твори, розповідали про свій життєвий та творчий шлях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 квітня, у День Здоров’я, було організовано зустріч дівчат з лікарем- гінекологом Євтушенко Світланою Семенівною. Адже інтимне життя сучасних підлітків починається дуже рано і вони повинні розуміти наслідки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Один з днів Тижня присвячено українському декоративному мистецтву, зокрема, вишивці. Запрошена на свято народна майстриня Чмільова Майя Михайлівна продемонструвала свої вироби, поділилася секретами майстерності. Умінню серцем відчувати навколишню красу й відтворювати її в узорах вона навчилася ще змалечку, від своєї матері та бабусі. Юні читачі дізналися також про історію вишивки, традицію народного костюму, ознайомилися з виставкою «А над світом України вишивка цвіте».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березнегуватська ЦБС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Тиждень дитячої і юнацької книги Березнегуватська центральна районна бібліотека організувала театралізовану презентацію збірки творів місцевих поетів «І внукам ціна та болить…», провела акцію «Прочитай! Мені сподобалось».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Братська ЦБС

З 4 по 8 квітня 2011 року в Братській ЦРБ пройшов Тиждень дитячої та юнацької книги, який розпочався Днем відкритих дверей «Віват, Книга!». Бібліотекар відділу обслуговування Недашківська С.Б. провела екскурсію по бібліотеці, познайомила присутніх із книжковими виставками, структурою бібліотеки та закликала бажаючих вступити до Миколаївського університету культури, та Миколаївського коледжу культури і мистецтв, щоб перейняти естафету від старших колег. Завершився день відкритих дверей акцією «Прочитай. Мені сподобалась!». Читачі на ватмані залишали назву нещодавно прочитаної книги, яка їм сподобалась.

Немає милішого, дорожчого серцю куточка, ніж там де ти народився і виріс чи прожив довгий час. І де б не закинула доля, як би гарно ви не влаштувалися, але завжди вас нестримно кличе та вабить оте степове привілля, оті незабутні батьківські стежини. Такими словами розпочала конкурс на кращого знавця рідного краю «Моя земля – земля моїх батьків», бібліотекар читального залу Руденко Т.М. Учні ПТУ -17 жваво відповідали на питання вікторини та з інтересом прослухали легенди про Братський край.

Року волонтера було присвячено захід «Сила гуманності – сила життя», який був проведений разом з районною організацією Червоного Хреста. Бібліотекар відділу абонементу Антонова Н.Г.  познайомила присутніх з волонтерським рухом в Україні. Працівники Червоного Хреста Чумачок Н.В., Кулікова О.М., Афанасьєва В.В. розповіли про зародження волонтерського руху в Братському районі та закликали добровольців долучитися до ньогої. Всім присутніх були роздані інформаційні буклети.

Для випускників ПТУ-17 проведено біржу хобі «Цікавий світ твоїх захоплень». Бібліограф Центральної районної бібілоітеки Поставнюк І.Г. провела бібліографічний огляд літератури «Дорога в професію починається з мрії», познайомила молодь з інформацією про сучасні професії, які можна отримати у вищих навчальних закладах України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веселинівська ЦБС

Бібліотеки Веселинівської ЦБС розпочали Тиждень дитячої і юнацької книги урочисто: Дні відкритих дверей організували Зеленівська та Н-Катеринівська бібліотеки-філії; свята книги Подільська та Катеринівська бібліотеки-філії. Презентувалися найкращі книги, проводилися зустрічі з поетами та митцями Веселинівщини. Веселинівська районна бібліотека переконала своїх читачів, що «У книги не буває канікул» — саме під такою назвою відбулося свято книги: бібліотекарі презентували видання сучасного українського письменника Тараса Завітайла «Зброя вогню», книжкову виставку «Держава – бібліотекам України», на якій було розміщено багато інших видань сучасних українських авторів, отриманих в рамках Державної програми “Українська книга”.

Майже всі бібліотеки Веселинівської ЦБС один із днів Тижня присвятили Тарасу Григоровичу Шевченку: оформили тематичні полиці, книжкові виставки, організували літературне свято «Шана Кобзареві» (Новосвітлівська б/ф), турнір ерудитів «Шукаємо в собі Шевченка» (Покровська б/ф), літературні години «Любов і шана вічна Кобзареві» (Кубряцька б/ф) та «Уклін тобі Тарасе, великий наш пророче» (Порічанська б/ф). Учні старших класів прийняли активну участь у Шевченківських читаннях «А ти читав Шевченка?» (Штукарська, Ставківська б/ф). Учасники клубу за інтересами «Ерудит» при Веселинівській ЦРБ разом з бібліотекарем відділу обслуговування О. Юсипей  провели вечір-реквієм «Останнім шляхом Кобзаря». Учні 11 класу Веселинівської загальноосвітньої школи взяли участь у літературному турнірі «Вийшов з народу, жив з народом і для народу» та Шевченківських читках.

До Всесвітнього Дня поезії за творчістю відомих українських та зарубіжних поетів проведено літературні години (Подільська, Зеленівська б/ф), огляди літератури «Поети та письменники рідного краю» (Варюшинська б/ф), «Літературна Веселинівщина» (Кудрявцівська б/ф). Учні 10 класу Веселинівської гуманітарної гімназії змагалися на краще знання творчості Лесі Українки під час уроку-вікторини «Твого слова співучого сила».

Питанням здоров'я, популяризації здорового способу життя були присвячені уроки здоров’я в Колосівській та Староолексіївська б/ф, година застережень в Н-Світлівська б/ф. Спільно з районним товариством Червоного хреста  працівниками районної бібліотеки проведено День здоров’я «Я — моє здоров’я — моє життя».

Але найбільше юним читачам бібліотек Веселинівщини прийшлися до вподоби заходи у формі інтелектуальних ігор, брейн-рингів, вікторин, де вони могли позмагатися, проявити свою ерудицію. Протягом Тижня книги вони були активними учасниками гри-подорожі «Знаменні та пам’ятні місця України», інтелектуальної гри «Як стати мільйонером» (Новокатеринівська б/ф), гри-вікторини «Любов'ю живе людина» (Піщанобрідська б/ф). На уроці етикету «Як вибирати та дарувати подарунки» учні 10-11 класів Веселинівської гуманітарної гімназії із задоволенням обмінялися власним досвідом, як вони вибирають та дарують подарунки.

Веселинівською районною бібліотекою проведено акцію для юнацтва та молоді «Прочитай! Мені сподобалось». До уваги користувачів бібліотеки було представлено книги сучасних українських авторів, які користуються неабияким попитом серед молодих людей. А на великому аркуші паперу була зображена розкрита книга, на сторінки якої учасники акції наклеювали записки з розповіддю про улюблену книгу, яку вони рекомендують прочитати своїм ровесникам.


Вознесенська ЦБС

18 березня в Центральній районні бібліотеці відбулося відкриття Тижня юнацької книги. Бібліотекарями було підготовлено літературну композицію про історію цього свята. Учасниками заходу стали учні Вознесенської загальноосвітньої школи №7.

В рамках свята пройшла зустріч з прекрасним поетом Вознесенщини, головою районної ради ветеранів, вельмишановною людиною — Віктором Терентійовичем Мотер-Борчуком. Хлопці і дівчата поринули у чарівний світ поезії Віктора Терентійовича, познайомились з літературними доробками поета, дізнались про його життєвий та творчий шлях. Була презентована збірка поезій автора «Під шепіт колосків»

Поезія Віктора Терентійовича подарувала незабутні хвилини душевної насолоди присутнім. Прослухавши прекрасні рядки поета, у молоді виникло багато до нього запитань, на які він із задоволенням відповів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доманівська ЦБС

З 4 по 9 квітня учнів ЗОШ №1 і № 2 стали гостями Доманівської центральної районної бібліотеки, де проходив Тиждень книги «Мандри з українською книгою».

Протягом тижня дівчата і юнаки знайомилися з авторами сучасної української прози та поезії. Представлені творчі портрети сучасних українських авторів Ю. Андруховича, В. Медвідя, О. Забужко, В. Герасим'юка, В. Шкляра, А. Куркова, М. Матіос, О. Ульяненка, Г. Пагутяк, С. Жадана, І. Андрусяка та інших. З наймолодшої генерації сучасної української літератури представлені  Таня Малярчук та Любко Дереш.

Виготовлені та роздані буклети в шкільні бібліотеки та кабінети літератури, підготовлено презентацію «Ера Нової літератури», оформлено книжкову виставку «Дивосвіт сучасної української літератури». Підготовлені інформаційні огляди «Лауреати Шевченківської премії в галузі літератури» та  «Нові імена в українській літературі». В день літературного краєзнавства юні користувачі — учні 10-х класів ЗОШ №1 — завітали на урок-студію «Віра Марущак: письменник-сучасник. Читаємо разом», де познайомились з творчістю Віри Марущак, її оповіданнями.


Єланецька ЦБС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З 28 березня по 1 квітня у Єланецькій ЦРБ з метою підтримки читання та широкого використання літератури у вихованні особистості молодого  покоління пройшов Тиждень юнацької книги. Упродовж тижня бібліотека спільно з соціальними партнерами провела презентацію «Літературне краєзнавство», літературний калейдоскоп «Подорожуючи сторінками української книги», годину духовності «Друковане слово – це оаза мудрості»; оформила і презентувала книжкову виставку «Добрий світ української книги» (книги за державними програмами), де були представлені довідкова література (енциклопедії, довідники, словники) та навчальна література на допомогу випускникам; організувала Інтернет оn-line читання “Подорож сторінками електронних книг”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Казанківська ЦБС

Гостями цьогорічного свята Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги, яке відбулося в центральній районній бібліотеці, стали учні професійного аграрного ліцею разом зі своїм класним керівником К.Е. Воловенко.

Бібліотекар читального залу О.П. Буднік нагадала, що славні традиції проведення цього заходу були започатковані ще в далекому 1944 році. Відеоряд про еволюцію книги та пам'ятники на честь тих, кого нікого не було на світі (літературним героям безсмертних книг), підготувала виконуюча обов'язки директора Казанківської ЦБС Л.В. Крюкова. Ліцеїсти з цікавістю його переглянули і назвали героїв своїх улюблених книг. Ю. Кирилюк вже багато років пише вірші. Він розповів присутнім, що віршовані рядки присвячує друзям, знайомим, рідним. Розповів і про те, що його на це надихає, дає сили. Немов зачаровані, гості слухали поему “Что же такое жизнь?”. І всі на мить замислились над цим... Олена Петрівна Буднік запропонувала відверто поговорити на тему “Читати чи не читати?”. Більшість молодих людей сказала, що зараз престижно одержувати інформацію з електронних носіїв. Але на запитання “Чи може людина стати високорозвиненою, не читаючи книг?” всі однозначно відповіли “Ні!”. До уваги присутніх були представлені книжкова виставка “Читання — ключ до майбутнього” та огляд новинок літератури для юнацтва, який підготувала бібліотекар абонементу Л.М. Діджик.

Тиждень дитячої та юнацької книги у Троїцько-Сафонівській бібліотеці розпочався з конкурсу “Моя улюблена книга”, який проводився з учнями 7 класу місцевої школи. Діти заздалегідь готувалися до нього — читали книжки, малювали, писали відгуки на книги. Переможцями визнані Л. Гаранцян (улюблена книга М. Трублаїні “Шхуна Колумб”), В. Моргач (М. Стельмах “Гуси-лебеді летять”).

У рамках тижня було проведене поетичне свято “Зорій довіку поміж нас”, присвячене творчості Лесі Українки. Діти переглянули книжкову ілюстровану виставку “Вічно живий голос”. А потім учнів 8-10 класів запросили у царство мудрого й красивого, правдивого і чуйного, сильного і ласкавого, доброго і мужнього слова. Поезія — це вогник, який запалює душу людини, який схожий на полум'я свічки. З вступним словом до присутніх звернулась вчитель української мови і літератури Н.І. Ігнатьєва, яка розповіла про важкий тернистий життєвий шлях Лесі Українки, яка залишила по собі чудесну добру пам'ять, навіки залишилась у серці народу. По закінченні свята бібліотекар С. Малюченко запросила учнів завітати до книгозбірні, познайомитися з життєвим шляхом поетеси і її барвистою творчістю.

У Миколо-Гулаківській ЗОШ Тиждень дитячої та юнацької книги “Читання — ключ до майбутнього” підготували й провели шкільний бібліотекар Л.П. Судімова та завідувача Миколо-Гулаківською бібліотекою-філією С.П. Реутова. Відкриття тижня відбулося в актовому залі, де була оформлена книжкова виставка. Школярі читали вірші, відгадували загадки, в яких мова йшла про книгу та її значення в житті людини.

Бібліотекарі провели гру-конкурс “Юні ерудити” з учнями 8-10 класів. Змагання трьох команд оцінювало журі у складі директора школи Л.М. Жученко, вчительки української мови та літератури О.Б. Мельник та С.П. Реутової. Під час першого конкурсу”Розминка” проводилась гра “Нісенітниця”. Найкумедніші та найцікавіші відповіді на її запитання дали учні 8 класу Антон Гарізан, Вадим Хижняк, Валентин Саміленко. Дуже весело пройшов конкурс “Звірі, птахи, риби”, під час якого учні зображали братів наших менших. Потім були більш складні завдання математичного, народознавчого, природознавчого, музичного конкурсів. Добрі знання показали Лариса Перова, Олександр Бражник, Богдан Водяний, Антон Гарізан, Вадим Хижняк, Валентин Саміленко, Катерина Мірошниченко, Дарина Водяна, Антон Плохотченко. Під час гри з глядачами учні давали змістовні та кумедні відповіді на запитання. Підбивши підсумки конкурсів, компетентне журі переможцями визнало учнів 10 класу.

Заключним акордом тижня стало свято гумору “Гарний настрій — власними руками”. Його відкрили ведучі Лариса Перова і Лариса Підкоритова. Потім учні 9 класу Дарина Водяна, Катерина Мірошниченко і Євген Мірошниченко показали інсценівку “Шлях до кохання чоловіка лежить через його шлунок”; п'ятикласники Георгій Гарізан та Олексій Петрушенко — “Шантажист”; учні 8 класу Антон Гарізан і Ілона Курінна — “Телевізійна передача після ремонту телевізора”; семикласники Артем Повний та Назар Онищенко — “Скарга директора”. Представники від кожного класу читали гуморески П.П. Глазового та поетів-сатириків. А потім всі разом заспівали пісню, в якій прославляли книгу та шкільного бібліотекаря.

Хвилинкою-інформинкою розпочався цей тиждень у Новоданилівській сільській бібліотеці. Актив бібліотеки славив віршами книгу, читання. Годину спілкування “Хочеш бути сучасним — читай книги” для юнацтва провела шкільний бібліотекар В.І. Іваськевич. Вона розповіла про роль книги і читання в житті сучасної людини. Читачі висловили свої думки про шляхи отримання інформації, зокрема книги, комп'ютер, періодичні видання, телебачення. Бібліотекар Н.І. Савенко ознайомила читачів з книгами “Апостол” та “Пересопницьке Євангеліє”, які є унікальною пам'яткою української писемності, витвором рідної мови, мистецьким скарбом. Вона запропонувала їм огляд сучасної української літератури і самостійно порівняти твори сучасності і далекої минувшини.

Під час тижня бібліотеки селища оголосили акцію “Подаруй книгу бібліотеці!”. Дуже приємно, що багато читачів поповнили книгосбірню друкованими творами з власних бібліотечок.

Голос Казанківщини .pdf

 

 

Миколаївська ЦБС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Центральній районній бібліотеці, Степівській, Кир’яківській сільських бібліотеках, Ольшанській міській бібліотеці читачі взяли участь в акції «Прочитай! Мені сподобалась!». Крім того, Степівська сільська бібліотека провела для своїх юних читачів вікторину «Скарбниця ерудита», конкурс знавців книги «Хто багато читає, той багато знає»; Кир’яківська сільська бібліотека — гру-турнір “Тато, мама, я — читаюча сім’я”; Ольшанська міська бібліотека — вікторину «В країні великих казкарів». В цей Тиждень кожний небайдужий міг взяти участь в акції «Подаруй бібліотеці книгу» і таки подарувати її Кир’яківській с/б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Центральна районна бібліотека 25 березня запросила молодь на День відкритих дверей «Віват, Книга!», а десятикласників на гру «Ти — інтелектуал». Кращих і активних читачів нагороджено грамотами. З цікавими і новими виданнями молодь знайомили книжкова виставка «Золоті генії поезії» та книжкове асорті «Книги, які знають все про все».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новобузька ЦБС

В Центральній районній бібліотеці на Тиждень дитячої та юнацької книги було організовано День відкритих дверей “Віват, Книга!”, Дні інформації “Візьми ці книги — відкриєш секрет” та “Для вас, абітурієнти”, перегляд літератури “Україна давня і нова: народ, релігія, культура”, проведено премєру книги Л. М. Матвієнко “Життя — як ріка”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новоодеська ЦБС

Як вважають бібліотекарі Новоодеської ЦРБ, сьогодні Тиждень юнацького читання є символічним об’єднанням молоді, яка навчається, незалежно від школи, гімназії, ліцею, ВНЗ. В ці дні вони традиційно беруть участь у бібліотечних заходах, відпочивають, забувши про уроки, сесії, заліки. Так є і так буде. В цьому році Новоодеська ЦБС в рамках обласного молодіжного інформаційного марафону «Бібліотеки для молоді» провела свій міні-марафон під назвою «Молодь. Бібліотека. Книга», розпочавши підготовку задовго до його проведення.

Нікого не залишили байдужими їх заходи. Учні Новоодеського професійного аграрного ліцею взяли участь у Дні читання «Молодь. Бібліотека. Книга», в екологічному міні-шоу “Любімо світ, в якому ми живемо” за програмою “Рідне місто крізь призму екології”. В рамках програми “Чудові уроки на островах ерудитів” змагалися під час правового рингу «Чудесний острів Феміди» школярі загальноосвітньої школи № 2. В загальноосвітній школі № 1 пройшли Шевченківські читання “Нам треба голосу Тараса”. Юних читачів із загальноосвітньої школи № 3 зібрав у Новоодеській міській бібліотеці-філії поетичний вогник «Чарівні спалахи душі», на який було запрошено поета і композитора В.Д. Ніцака.

Яскравим і сучасним заходом виявилася презентація «Ерудит – дует бібліотеки та інтелектуальної молоді – запорука успіху громади». В центрі «Вільний доступ до Інтернет» Новоодеської ЦРБ зібралося багато представників талановитої молоді, що добре володіє пером, словом, інтелектом: Скринська А., Чуніхін А., Гніда А., Крючкова Д., Заводова І., Ганжа Є., Самойлюк Т., Куса Н., Кротчик В., Варшавенко С., Пчолін М. та інші. Молодь за допомогою  програми IP-телефонії Skype спілкувалася з ерудитами з різних регіонів України; знайомилася з книгами, що отримані в рамках програми “Бібліоміст”; взяла участь в інтелектуальному марафоні “Такий цей острів неповторний, бо зветься Україна”. Атмосфера впевненості, гарного настрою, допитливих очей довела, що Ерудит-дует відбувся.

Естафету марафону прийняли Підлісненська та Бузька бібліотеки-філії, де були організовані книжкові виставки, конкурс малюнків «Малюємо книгу», презентація поетичної збірки М. Простакова «Сміхослово до сніданку». Особливу увагу юнацтва у Бузькій бібліотеці-філії привернула книжкова виставка «Світло моєї Батьківщини», де були представлені останні надходження до бібліотеки. Завідуюча філією Доброван Юлія ознайомила присутніх з діяльністю українських видавництв.

 

 

Снігурівська ЦБС

У Снігурівській ЦРБ було організовано День відкритих дверей «Віват Книга!» і запрошено читачів (і не тільки) на екскурсію бібліотекою, ознайомлення з роботою методичного відділу, відділів обслуговування та комплектування, з довідково-інформаційним фондом, презентацію книги В. Марущак «Цезар, Галка і Новий рік», вікторини, розважальні та інтелектуальні ігри, огляд літератури і флешмоб.

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліодесант, до якого ввійшли співробітники Снігурівської районної бібліотеки і Районного центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, завітав до Снігурівського професійного ліцею. Підготовлена для молоді програма була цікавою і насиченою: мультимедійна презентація «Запрошуємо до бібліотеки!» (Мультимедіа), інтелектуальна гра «Книга – скарбниця людства», розважальна вікторина «Народ скаже – як зав’яже», інформаційна хвилинка про роботу Центру сприяння соціальній адаптації молоді і створення найближчим часом Інтернет-центру при бібліотеці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Протягом Тижня дитячої і юнацької книги в Снігурівській ЦРБ проведено три акції. На великому аркуші ватману під заголовком «Прочитай! Мені сподобалось» юні читачі записували автора та назву нещодавно прочитаної книги, яка їм найбільше сподобалась. Поряд з назвою писали короткий відгук, свої враження про прочитану книгу. До трійки найбільш популярних серед молоді книг увійшли С. Майєр «Сутінки», П. Зюскінд «Парфумер», М. і С. Дьяченки «Vita nostra». Відгукнулись юні читачі на заклик бібліотекарів взяти участь в доброчинній акції «Подаруй книгу бібліотеці»: подаровано 51 книгу, серед яких зарубіжні детективи, російська фантастика, науково-популярні видання про тварин, «цікаву» фізику та інші. А учні Снігурівського професійного ліцею, ЗОШ №1, 2, 3, 4 стали учасниками іншої акції —  «Приведи друга до бібліотеки», завдяки якій до бібліотеки записалось більше 30 юних користувачів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦБС м. Первомайська

З нагоди Всесвітнього дня поезії вже традиційною у багатьох країнах світу проходять літературні вечори,фестивалі, презентації нових книг. Не став винятком і Первомайськ, який є поетичною колискою багатьох талановитих поетів, таких як Олекса Різниченко, Микола Вінграновський, Галина Педченко, Лариса Лисогурська, Григорій Усатюк та інші.

Юнацьким відділом Первомайської міської ЦБС спільно з літературним об’єднанням «Зажинок» в рамках Тижня дитячої та юнацької книги проведено вечір-спогад «Їх життя залишилось у віршах». Нотками смутку було пронизане поетичне зібрання: митці згадували своїх колег, які відійшли у вічність, залишивши у спадок на аркушах паперу хвилі пережитих емоцій.

Галина Педченко знайомила присутніх з творчістю самобутнього поета з Грушівки Івана Савви. Адже їй пощастило знати його за життя. Про нелегкий життєвий шлях Валерії Джулай розповіла присутнім Лариса Лисогурська, згадавши про поневіряння поетеси, яку не оминули роки репресій. На долю нашої землячки у ті важкі часи випали голод, презирство і нерозуміння: якщо засуджена — значить винна. Згодом, після повернення на рідну землю все пережите вона відтворила у віршах та прозі. Цікаві біографічні факти про Андрія Ярмульського і Івана Коцюбинського розповіла бібліотекар юнацького відділу Людмила Волох. Студенти з цікавістю слухали їх вірші і гортали альбом «Літературна Первомайщина». Про наймолодшу з місцевих поетес Аллу Шевченко, яка, на жаль, через тяжку хворобу не дожила навіть до свого повноліття, розповів Олег Каніфольський.

Завершальним акордом зустрічі стали пісні у виконанні Ігоря Крушельницького. Яким коротким буває життя поетів… Та навіть з того творчого доробку, який поети залишають по собі, вони ніби воскресають, залишаючи життя у своїх поетичних рядках.

Також юнацьким відділом разом з дитячо-юнацьким центром національного відродження провели народознавчий екскурс «Душа народу звучить у пісні». Адже саме в пісні розкривається душа українського народу, його прагнення та мрії, моральна й духовна краса.

Про історію української народної пісні, її вплив на творчість відомих українських поетів — В. Сосюри, А. Малишка, Д. Павличка, І. Франка, О. Олеся, В. Симоненка — розповіла вчителька української мови та літератури загальноосвітньої школи № 9 Н. В. Чумак. Про жанри української пісні розказала, а потім і заспівала косарських, жниварських пісень, веснянки учасниця хору ветеранів К.Ф. Прокопенко.

Бібліотекар юнацького відділу Л.Г. Волох ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Українська пісня – біографія українського народу». Розповідь про українську пісню перепліталися з музичними номерами учениці дитячої музичної школи № 2 Самолюк Вікторії та учасників народного хору ветеранів.


Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва

Разом з районами “марафонили” і ми: розпочавши 21 березня у Первомайську з виїзної інформаційної сесії для молоді, завершили 12 квітня у Березанці Фестивалем молодіжної книги “Чит@й.Молодь.mk.ua” і святом “Здоров’я — це спорт”.

А за ці понад два тижні марафону встигли провести для молоді і разом з молоддю Миколаєва ще багато чого: краєзнавчий альманах “Шанований незнайомець: В. Скаржинський”; годину поезії Василя Симоненка “Поборник честі й правди”; бібліодесант “Разом з книгою відкриваємо світ”; модну тусовку “Фрау Мода”; арт-мозаїку “Джерело життя — чи зуміємо зберегти?”; свято книги “Скарбниця знань — то книга наймудріша”; інтелектуальні ігри “Брейн-юніор”; прем'єр-клас Володимира Грекова “Відлуння часу”; експрес-опитування “Світлофор”; День інформації “Весняна книгоманія”; флешмоб (навіть двічі!) “Читати можна скрізь!”; bookкроссинг “Перетвори світ на бібліотеку!”. Сподіваємось, що вам про всі ці заходи було не менш цікаво читати на нашому сайті у Фотофактах, ніж нам з нашими читачами організовувати їх і проводити.


Тож, обласний молодіжний інформаційний марафон “Бібліотеки для молоді!” завершено, але всі бібліотеки Миколаївщини протягом всього року завжди радо зустрічають своїх читачів. І ми впевнені, що книги з наших фондів знайдуть собі друзів і шанувальників серед молоді, а ми, бібліотекарі, активних читачів і однодумців.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.