Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Веб-майстер: дорога в професію починається з мрії

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

altВже традиційно у відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів  ОБЮ миколаївська молодь зустрілася з представником сучасної, перспективної та шалено цікавої професії. Цього разу студенти ІІ курсу Миколаївського коледжу культури і мистецтв спілкувалися з веб-майстром Вадимом Путіним.


Вадим закінчив Український державний морський технічний університет імені адмірала Макарова за фахом інженер-електрик. А власне програмуванням захопився ще зі школи. Перший сайт створив у 2000 році. З тих пір професійно займається створенням сайтів різного профілю, запустивши не один десяток сайтів компаній, інтернет-магазинів і веб-додатків.


Вадим відмітив, що веб-майстер — справжній “майстер на всі руки”. Це і програміст, і дизайнер, і верстальник, і аналітик, і SEO-фахівець, іноді навіть художник та письменник в одній особі.
 -   Невже все це робить одна людина? — не стрималися від здивування студенти.
 -  Так, у нашій країні це досить поширене явище, —відповів Вадим. — Але на заході над створенням хорошого якісного сайту зазвичай трудиться команда фахівців, які володіють відповідними навичками і відповідають за конкретну ділянку роботи.

altВадим Вікторович детально зупинився на розгляді конкретних етапів створення сайту. Все починається зі створення дизайну у графічному редакторі. Дизайнер створює один або декілька варіантів. При цьому окремо створюється дизайн головної сторінки і дизайни типових сторінок. Наступним до роботи береться верстальник, який “нарізає” графічну картинку на окремі малюнки, з котрих згодом складає HTML-сторінку. У результаті створюється код, який можна переглядати за допомогою браузера. А типові сторінки згодом будуть використовуватися як шаблони. Далі готові HTML-файли передають програмісту. Програмування сайту може здійснюватися як з нуля, так і на основі вже готового сайту, що складається з замінних частин. Надзвичайно важливо, щоб веб-дизайн сайту адекватно виглядав у різних браузерах, особливо в Firefox, Chrome, Internet Explorer і Opera. Добре, коли у команді є тестувальник — він допомагає виявляти несправності та недоліки, що могли виникнути на попередніх етапах створення веб-ресурсу. Процес тестування включає різноманітні перевірки: вид сторінки з збільшеними шрифтами, при різних розмірах вікна браузера, при відсутності флеш-плеєра тощо. Проста логіка організації сторінок сайту і зручна навігація — робота юзабіліті-інженера, який піклується про те, щоб ресурс був максимально комфортним, корисним, ефективним. Не останню роль грає SEO-оптимізатор (фахівець з пошукового просування), завданням котрого є виведення ресурсу на перші позиції, забезпечення доступності для користувача.

altМолодь з неприхованим інтересом слухала розповідь фахівця і особливо цікавилася перспективами даної професії. Вадим підкреслив, що перспектив немало. По-перше, компаніям завжди потрібні досвідчені фахівці, тому таким спеціалістам забезпечене вигідне працевлаштування. По-друге, можна створити власне агентство веб-дизайну і просування сайтів.

Студенти відразу ж попросили назвати основні професійні вимоги до веб-майстра. Математичні здібності, здатність глобально і стратегічно мислити, гарна пам'ять, увага до деталей, ретельність та акуратність в роботі, постійне підвищення рівня кваліфікації і вдосконалення знань в області інформаційних технологій, знання психології мас, рекламної справи — якості і вміння, на думку Вадима Вікторовича, необхідні для того, щоб стати успішним, затребуваним фахівцем.

На прохання молоді Вадим продемонстрував один із своїх веб-проектів — сайт нашої бібліотеки, здійснивши невелику віртуальну екскурсію його сторінками. Наостанок студенти щиро подякували веб-майстру за цікаву зустріч, а він у відповідь побажав юнацтву успішної самореалізації в житті.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.