Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Урок самовідданості “Герої нашого часу”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

20 лютого учні Першої української гімназії ім. Миколи Аркаса разом з бібліотекарями ОБЮ згадали трагічні та епохальні для країни події 5-річної давнини і вшанували пам'ять загиблих Героїв Небесної сотні.

Розпочався захід із Гімну України та хвилини мовчання. Завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді Андрій Алієв окреслив основні етапи протистояння між народом і владою у 2013-2014 роках, головні події, що відбувалися на Майдані. 21 листопада 2013 року на Євромайдан у Києві вийшло понад 1500 осіб, головним чином, студентство і молодь. Так почалася Революція Гідності. 24 листопада відбулися велика хода і мітинг, в яких взяло участь понад 100 тисяч громадян України. На мітингу приймаються ряд вимог, за виконання яких і стояв Євромайдан: відставка уряду Азарова, скасування рішення про призупинення підготовки вступу до асоціації з ЄС та її підписання на саміті у Вільнюсі. Супротив перестав бути мирним 30 листопада: біля 400 протестувальників озброєні бійці «Беркуту» здійснили розгін мирного протесту, застосувавши силу. Побитих і поранених прихистив Михайлівський Золотоверхий собор. І вже 1 грудня півмільйона обурених діями влади українців зібрались на Всеукраїнське Віче, до них приєдналися й європейські дипломати. 4 грудня Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко висловили свою солідарність з народом. На Марш мільйонів на Майдан Незалежності зібралися сотні тисяч людей на молитву за Україну “Отче наш...”, і, здавалося, на весь світ лунав гімн України, що його тоді заспівав весь Майдан.

Зі сцени Майдану, оточеного силовиками, Руслана Лижичко і Святослав Вакарчук закликали киян прийти на допомогу майданівцям. На допомогу прийшла вся Україна, всі регіони. В тому числі і миколаївські активісти. Як вони згуртувалися, як вийшли вперше на площу Соборну в Миколаєві, як намагалися на пронизливому вітру встановити намети, як протистояли міліції та “титушкам”, як збирали і возили необхідні речі до Києва, про що думали і про що говорили в той час на Майдані, — цими спогадами з хлопцями і дівчатами поділилася Катерина Стоколяс-Литвиненко, представниця ДемАльянсу. Вона відповіла і на запитання присутніх: чи було страшно, чи було порозуміння з рідними і друзями, як реагували на жовто-блакитні стрічки, українські прапорці звичайні мешканці Миколаєва та інші. А також відзначила, що і учні Першої української гімназії стояли на миколаївському Євромайдані.

Молодь подивилася фотопрезентації очевидців тих подій, фотографа із Донецька Анатолія Спиці і миколаївської фотохудожниці Любові Савельєвої;  уривок із фільму “Україна в огні”; кадри документальної хроніки, коли Сергій Нігоян, українець вірменського походження з Дніпропетровщини, у будівельній касці на барикаді проникливо і натхненно читає уривок з поеми Тараса Шевченка «Кавказ». Переглянули документальну і художню літературу, фотоальбоми, послухали у виконанні гурту «Пікардійська терція» тужливу лемківську пісню «Пливе кача по тисині», що стала неофіційним жалобним гімном Майдану, під який тисячі українців прощалися з Героями Небесної Сотні.

На закінчення заходу присутні подякували організаторам за щиру атмосферу заходу, а Катерині — за можливість почути з перших вуст про події на Майдані, за мужність в той непростий час.







 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.