Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Урок пам’яті “Миколаївщина у Другій світовій війні”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

8 травня, в День пам’яті та примирення, відбувся урок пам’яті “Миколаївщина у Другій світовій війні” для учнів Миколаївського професійного суднобудівного ліцею імені Героя Радянського Союзу В. О. Гречишникова.

Ведуча заходу, провідний бібліотекар ОБЮ Оксана Криловська, зазначила, що 8 і 9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Бібліотекар нагадала юнакам про непересічну роль українців у перемозі та висловила повагу всім борцям проти нацизму, серед яких, звичайно, були й жителі Миколаївщини. Одразу після вторгнення військ Третього Рейху на територію СРСР тисячі миколаївців добровільно вступали до лав армії, записалися в народне ополчення, були створені три винищувальні батальйони і кілька груп самооборони. Всі заводи та підприємства міста переходили на “військові рейки”, замість призваних в армію чоловіків на промислові підприємства прийшло працювати понад 1,5 тис. жінок. І все ж “чорний” день настав: 16 серпня 1941 року нацисти ввірвались до Миколаєва. Окупація тривала 31 місяць. Масові розстріли мирних жителів, табір для військовополонених “Шталаг-364”, примусове вивезення п’яти тисяч миколаївців на примусові роботи до Німеччини — про все це згадали під час уроку пам’яті. Особливу увагу бібліотекар приділила підпільному руху на Миколаївщині: діяльності диверсійної групи на чолі з досвідченим розвідником В. Лягіним, підпільних груп П. Защука, В. Бондаренка, М. Гончарова, І. Козодерова, розвідувальної групи В. Андреєва (Палагнюка), організації “Партизанська іскра”. Згадали подвиги юних героїв-підпільників Ш. Кобера і В. Хоменка та льотчика В. Гречишникова (саме його іменем названо суднобудівний ліцей), який восени 1941 року в бою над містом Тихвін спрямував свій палаючий літак на колону ворожих танків. Дехто з присутніх вперше дізнався про те, що на території області діяли і підпільні організації ОУН. Обласна організація ОУН Миколаївщини нараховувала близько 179 членів і діяла досить активно.

Пам’ять про героїв-земляків увічнена в пам’ятниках, назвах вулиць, установ, навчальних закладів, їх подвиги описані в художніх творах, події тих буремних років досліджені в наукових працях. Їх історії — це історії мужності й самопосвяти в ім’я перемоги над агресором.

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.