Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Культурно-мистецька акція “Лісова пісня”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

18 травня в обласній бібліотеці для юнацтва відбулась щорічна культурно-мистецька акція “Лісова пісня”, присвячена 150-річчю Лесі Українки, на яку завітали студенти Миколаївського фахового коледжу культури і мистецтв, читачі і книголюби.

Почали з ґрунтовного, важливого і водночас відомого кожному українцеві. Леся Українка — видатна українська письменниця та громадська діячка, одна з центральних постатей національної культури. Це вона, вслід за Шевченком, переконала свій народ у тому, що він може говорити й бути почутим, претендувати на визнання й славу. Це вона заново під'єднала українську культуру до цінностей європейської цивілізації. По собі вона залишила великий літературний спадок — вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики.

Методистка Анна Мороз розповіла присутнім про корисні інтернет-ресурси, де можна знайти найрізноманітнішу інформацію про життя і творчість Лесі Українки. Всі матеріали фахівчиня розділила на три блоки: “Твори письменниці та матеріали про неї”, “До ювілею Лесі Українки”, “Кросворди, ігри, вікторини”. Деякі ресурси пропонують унікальний контент: повні тексти творів письменниці, посилання на фільми, вистави, аудіозаписи пісень за її творами, ігри, вікторини тощо. Особливо зацікавила присутніх Лесина сторінка на сайті Публічної бібліотеки м. Києва, названої її ім’ям. Молодь не лише віддала належне змістовності, структурованості і візуалізації матеріалів, а й висловила свій респект бібліотечним фахівцям, які створили такий якісний  інформаційний продукт.

Один із кращих сюжетівТесту 99”, створених в межах однойменного бібліотечно-телевізійного проєкту, також присвячений Лесі Українці. Про його підготовку і специфіку зйомки розповіла ведуча і сценаристка проєкту — бібліотекарка Тетяна Гервасьєва. Особливості написання сценарію, вибір локації, участь професійних акторів, організаційні форс-мажори — вся ця “кухня” неабияк зацікавила присутніх.

Не менш захопливими були онлайн-ігри і вікторина, запропоновані молоді бібліотекарками Анною Кондрацькою і Любов’ю Савельєвою. Активно відповідаючи на запитання гри “Мозаїка долі”, згадали цікавинки з біографії Лесі Українки: як називався її перший вірш, коли і за чиєю порадою взяла собі літературне псевдо, скільки мов знала, на якому музичному інструменті грала. Неповторні чарівні герої Лесиних книжок вповні відкрилися, згадалися/ пізналися присутніми під час однойменної інтерактивної гри і експрес-вікторини “Драма-феєрія “Лісова пісня”. Зауважимо, що персонажів “Лісової пісні” всі непогано пам’ятають ще зі шкільних років (особливо відзначимо активність і знання Анни Сидорової, студентки МФККМ), а от з героями “Боярині”, “Камінного господаря”, “Кассандри” і “Одержимої” було складнувато. Аби молодь не засмучувалась і не втрачала читацький запал до вивчення творчості Лесі Українки, бібліотекарі порадували новиною. Щойно ми отримали повне нецензуроване зібрання творів Лесі Українки в 14 томах, що включає драматичні, поетичні твори, художню прозу, літературно-критичні та публіцистичні статті, переклади, записи народної творчості, виписки з книг, нотатки і навіть листи письменниці. Це справжній подарунок всім нашим читачам! Го до бібліотеки! У нас є все Лесине!

Кульмінацією заходу став квест книжковою виставкою “Наша Леся”. Досвідчена квест-ведуча Марина Петрова ознайомила учасників із умовами гри. Об’єктом квестового пошуку були книжки, представлені на виставці “Я в серці маю те, що не вмирає...”. Виконуючи завдання, молодь подорожувала сторінками Лесиних книжок, роздивлялась у фотоальбомах світлини дому Косачів у Колодяжному, портрети членів родини, предмети побуту, які оточували письменницю протягом життя і були дорогими її серцю, читала уривки її листів і, головне, пізнавала Лесю Українку — велику поетесу, громадську діячку і жінку. Учасники квесту зізнались, що відкрили інші, не зовсім знайомі і вкрай несподівані, сторони життя видатної особистості. Переможницею знову стала Анна Сидорова. Вітаємо! Молодчинка!

Учасники заходу щиро дякували організаторам й, на нашу втіху, забажали читати Лесю і про Лесю.

Читайте! Вона прекрасна

Стояла я і слухала весну,
Весна мені багато говорила,
Співала пісню дзвінку, голосну
То знов таємно-тихо шепотіла.
Вона мені співала про любов,
Про молодощі, радощі, надії,
Вона мені переспівала знов
Те, що давно мені співали мрії.



 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.