Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Всесвіт Олеся Бердника

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Цикл виставок “Забуті імена”

Всесвіт Олеся Бердника (1926-2003)

“Тяжка доля — бути людиною. Але й прекрасна. Покликання Людини —  вражаюче: одухотворити Всесвіт променем Розуму й Любові”.
                                    Олесь Бердник



Юний друже!

Відкрий для себе нове ім'я Олеся Бердника — одного із найвизначніших українських письменників другої половини ХХ сторіччя, нашого земляка, який народився в селі Вавилово Херсонської, а нині Миколаївської області.

Твори Олеся Бердника  — це інтелектуальне мистецтво, якого так бракує сучасному читачеві. Його герої живуть за законами Всесвіту, де панують Добро, Любов, Гармонія і Краса.


Наукова фантастика, історична та філософська проза, поезія — усі ці види літератури знайшли відображення у творчості автора, чиї науково-фантастичні романи були культовими для молоді 60-70 років і який зараз повертається до читачів ХХІ століття. З цікавістю й захопленням шанувальники фантастичного жанру відкривали чергову книжку улюбленого автора. Читаючи його твори, несподівано для себе поринаєш у дивний світ — світ закоханості ужиття, світ фантастичності,  медитації, добра, істини й духовності.

О. Бердник отримав нагороду “Філософський камінь” за заслуги перед фантастикою від Міжнародного фестивалю фантастики “Зоряний міст”. Від Миколївського фестивалю фантастики “Планета 8141 Nikolaev” — спеціальний приз “Пророк у Вітчизні”. Багато хто називає Олеся Бердника своїм учителем. Але він, як і Сократ, ніколи не вважав себе наставником: “Я не учитель, я друг і натхненник... І якщо комусь близькі мої погляди й думки — ми супутники на вічній дорозі пошуку...”.

Запрошуємо і тебе у Всесвіт Олеся Бердника  — таємничий і привабливий як зоряне небо.

Офіційний сайт письменника
http://berdnyk.com.ua/

 

Розділ І. Апостол Безсмертя


Бердник О. Камертон Дажбога : казковий роман-феєрія / Олесь Бердник. — Київ : Український письменник, 1995. — 471 с.

Фантастична феєрія «Камертон Дажбога» містить у собі дві книги: перша — це твір «Зоряний Корсар», що побачив світ ще 1971 року, друга книга «Зоряна веда» — це продовження роману. Вона була написана вже в 1990-х роках, отож, об'єднавши під загальною обкладинкою два твори, автор веде читача у нові перипетії звитяжних космічних мандрівок своїх героїв.

У романі-феєрії «Зоряний Корсар» молодий криміналіст Григір Бова несподівано стає учасником фантастичних подій. При загадкових і неймовірних обставинах зникла його кохана. В результаті настійних пошуків Бова потрапляє до жителів багатомірності. Перед ним постає захоплююча і мінлива панорама інакобутнього життя, сповненого гострих космічних конфліктів, напруженої боротьби за красу відносин, любові і подвигу в ім’я блага мислячих істот Безміру. Такий основний філософський і художній пафос фантастичного роману «Зоряний Корсар». Головний герой роману став духовним маяком для романтиків та шукачів світу Свободи.

Час, простір і розсип світів у «Зоряному Корсарі» стають грандіозною космічною ареною, на якій герої роману ведуть відчайдушну суперечку з невблаганним фатумом і шукають відповіді на одвічні питання: «Хто я? Навіщо я прийшов у цей світ? Хто його створив?»

«Камертон Дажбога» є продовженням роману «Зоряний Корсар». У цьому творі  романтика і ліризм в стосунках героїв наскрізь переплетені з глибокими авторськими філософськими узагальненнями, котрі в свою чергу ґрунтуються на знанні древніх філософських вчень і провідних релігійних течій. Космогонії древніх гармонійно поєднані з сучасними астрономічними і фізичними науковими знаннями, і тому події, що відбуваються з героями роману, сприймаються підготовленим читачем як цілком ймовірне дійство в одній з мільярдів можливих спіралей розвитку еволюції Всесвіту.

Красною ниткою крізь весь роман проходить ідея неповторності людської душі, роздуми над проблемами духовного розвитку людини. Ці роздуми, здебільшого, проходять у вигляді бесід персонажів — Зоряного Корсара, Горениці, Громовиці та інших. Багатомірність простору ставиться в основу розвитку. Саме багатомірність, як стверджує Олесь Бердник, сприяє розвитку тонких відчуттів, розвиває духовне сприйняття — на відміну від прагматичного і суто матеріального, що уособлюють тривимірний світ. “Космос віддзеркалюється в кожній росинці, в зіниці кожного ока”, — казали древні мудреці і ці слова наводить і далі розвиває Бердник. Автор у своєму романі піднімає питання про космічну свідомість людини.


Бердник О. Чаша Амріти : роман-феєрія, історична повість-феєрія / Олесь Бердник. — Київ : Дніпро, 1989. — (Романи й повісті).

Один з найвідоміших творів Олеся Бердника — роман «Чаша Амріти» — розповідає про людину, яка загрузла в щоденній рутині, але зрештою віднайшла сенс життя у служінні іншим. У виразних персонажах ми впізнаємо своє оточення: у приземлених та негативних — можливо себе та тих, чию компанію розділяємо неохоче, у позитивних — якими ми повинні бути самі та кого хочемо бачити навколо себе. Роман сповнений філософських роздумів про життя, Всесвіт та людську несправедливість. Це загальна риса творів Олеся Бердника. Але його філософія — це не кабінетна професорська наука, а проста мудрість хлібороба, нерозривно пов’язаного з природою.

Дія роману починається в час Другої світової війни і розгортається через кілька десятиліть по тому. Український солдат Михайло Сагайдак у німецькому полоні знайомиться з американським льотчиком Гаррі Соуном та індусом Свамі Рішідевою. Образ Свамі майже містичний — він володіє майстерністю йогів, зокрема навчився довго обходитись без їжі, спілкуватись на відстані зі своїм учителем, а також загалом дуже мудра та освічена людина, знає багато мов, серед них і українську. Вміння Свамі Рішідеви, а також мужність та рішучість друзів допомагають їм втекти. Але Свамі свято виконує заповідь учителя: не використовувати ці вміння заради власної вигоди. Тож він бере з товаришів  клятву — присвятити свої врятовані життя служінню людям.

Автор торкається тем, які зараз у багатьох людей викликають інтерес чи навіть захват: окультне підґрунтя Третього Рейху, Шамбала, інопланетні «старші брати» серед нас, розвиток надприродних здібностей людини. Ті, у кого викликають трепет імена Миколи Реріха, Марії Блавацької чи Гвідо фон Ліста, обов’язково знайдуть для себе багато цікавого у романі «Чаша Амріти».




Бердник О. Вибрані твори / О. Бердник. — К. : Книга, 2007. — 352 с.

У романі “Зоряний корсар” молодий криміналіст Григір Бова несподівано стає     учасником фантастичних подій. При загадкових і неймовірних обставинах зникла його кохана. В результаті настійних пошуків Бова потрапляє до жителів  багатомірності. Перед ним постає захоплююча і мінлива панорама інопланетного життя, сповненого гострих космічних конфліктів.

До збірки увійшла також повість “Мати” — зворушливий монолог космонавта перед польотом у далекі світи. Разом з героєм повісті ми переживаємо за долю його матері й одночасно можемо побачити й життя своєї рідної неньки: знайомими видаються її риси вдачі, її життєві уроки — так майстерно зумів узагальнити Олесь Бердник цей образ.



Бердник О. П. Хто ти? : роман-симфонія / О. П. Бердник.  — К. : Дніпро, 1987. — 518 с.

Яку життєву дорогу обрати, щоб не втратити сенс буття? Це питання хвилює багатьох молодих людей. Можливо вони знайдуть відповідь у романі “Хто ти?”, який розповідає про найдраматичніші часи минулого, про смерть і страждання, зраду й вірність, пам'ять і забуття,трагедію розлуки і падіння душі...

Тільки відгуляли весілля молода пара Горенків — вчителька Олена і починаючий композитор Микола, як війна вже розлучила їх, розвела по різним партизанським загонам. Про подальшу долю героїв дізнаєтесь, прочитавши цей роман.

 


Бердник О. П. Вогнесміх : роман-феєрія / О. П. Бердник. — К. : Рад. письменник, 1988. — 542 с.

Молодий журналіст Гриць Гук, завдяки несподіваній зустрічі в горах Кавказу з дивним юнаком, який оволодів можливістю генетичної самотворчості, стає учасником неймовірних подій і пригод. Герої книги — старий хлібороб Василь Гук, його сини — космонавт, кібернетик, і доньки — біолог і вчителька — вболівають за долю матері-Природи.

Фантастичні події в книзі переплітаються з реальним часом.


 


Бердник О. П. Пітьма вогнища не розпалює... : психоаналітична феєрія / О. П. Бердник. — К. : Укр. письменник, 1993 — 303 с.

Науково-фантастичний роман відомого письменника-фантаста — це гостросюжетна розповідь про найболючіші проблеми 20 століття. Роман охоплює минуле, сучасне й прийдешнє Землі:  епоху трипільської культури, період формування Січі Запорозької, ХХ вік з аналізом феномена Гітлера й Сталіна, і ХХІ з його футурологічними колізіями. В книзі використано автобіографічний матеріал.

 

 


Бердник О. П. Вогняний вершник : феєрії / О. П. Бердник. — К. : Молодь, 1989. — 368 с.

Герої повісті-феєрії “Вогняний вершник” живуть в майбутньому — двоє молодих вчених-астрономів. Їх маленька дочка Віола, котру назвали на честь загинутої подруги, не тільки зовні нагадує її. Батьки доходять висновку, що і її душа — це душа Віоли. Їм невідома доля Віоли і Віктора — двох дослідників, які пропали безвісті в космічному просторі.

Якщо ви хочете дізнатися, які події відбувалися з героями і які пригоди їх чекали, то прочитайте цю повість.

 



Бердник О. П. Лабіринт Мінотавра : повісті / О. П. Бердник. — К. : Веселка, 1990. — 407 с.

До цієї збірки увійшло три повісті. Повість-легенда “Лабіринт Мінотавра” розповідає про прекрасне і трагічне життя Гіпатії — жінки-вченого, оригінального мислителя, математика, астронома ІV століття.

В центрі другої повісті — “На вогні святому спалимо розлуку” — життя й пригоди праслов'янського хлопця Зореслава, що шукає “живу воду”.

Третя повість “Хто зважиться — вогняним наречеться” — знайомить читача з юними сміливцями, які летять  до далеких світів.

Бердник О. П. Дике поле : історична повість-феєрія / О. П. Бердник // Чаша Амріти : роман-феєрія / О. П. Бердник. — К. : Дніпро, 1989. — С.197-269.

Історична повість-феєрія “Дике поле” — майже реалістичний твір про те, як в кінці ХVI століття молода жінка пішла воювати з турками, переодягнувшись в чоловічу одежу. Спонукало її до цього бажання визволити свого коханого із турецького полону. Феєричного в повісті є те, що долю молодого козака і козачки наворожила правічна Баба в Дикому лісі в ніч на Івана Купала.

 

 

 

 

Розділ ІІ. Зоряний корсар української фантастики

«Людино, вибери свою долю: серце дитини, меч воїна, крила орла…»
Олесь Бердник



Бердник Олександр // Живлюща сила ємигії : літературна антологія Миколаївщини / [гол. ред. В. І. Шуляр ; укл. І. Ю. Береза, П. М. Водяна, В. І. Марущак та ін.]. — Миколаїв : Іліон, 2014. — С. 27-28.

Одна із статей літературної антології присвячена видатному письменнику-фантасту, футурологу, філософу, одному із організаторів та активних учасників Української Гельсінської групи — Олесю Павловичу Берднику.

Його мала батьківщина — село Вавилове на Снігурівщині Миколаївської області — невеличка цяточка в безкрайніх просторах Всесвіту. Саме тут ще дитиною письменник відчув своє глибинне українське коріння, усвідомив себе носієм духовних цінностей, дарованих пращурами з минулих сторіч і тисячоліть. Гордість за свій український рід і його прадавню історію, а водночас біль за кривди й спустошення батьківської землі загартовували Олеся, готували до життєвих герців за перемогу добра і справедливості. Цей безмір любові до людей та до матері-України пізніше не раз буде виливатись у надзвичайно емоційних поезіях-дослідженнях на теми давнини й сучасності.


Качуровський І. Повість «Прометей» на тлі Бердникової творчості / Ігор Качуровський // Променисті сильвети : [Лекції, доповіді, статті, есеї, розвідки] / Ігор Качуровський. — Київ : Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. — С.616-630.

У книзі Ігор Качуровський висвітлює постаті майстрів українського слова, чільне місце серед яких займає Олесь Бердник. Одна з літературознавчих розвідок присвячена двадцять другій книжці письменника — повісті «Прометей», яка вперше вийшла в українському видавництві в Мюнхені.

Повість «Прометей» дає нам відомості про релігійно-світоглядові суперечки перших віків християнства, зокрема про вчення гностиків. Олесь Бердник вкладає в уста одного з персонажів розповідь про святу Мудрість — Софію: «З правіку існує, є, не припиняється й не виникає Єдине Нероздільне життя, всеосяжна Повнота. Вона обнімає всі сфери, всі можливості. І в тій повноті багато сутностей, і кожна з них — вільна. Їх єднання свобідне, незалежне, любовне».

В своїй повісті Олесь Бердник використовує засіб сну, який більшою чи меншою мірою передвіщає події. А коли той сон починає здійснюватися, читач відчуває подув чогось незбагненного, надприродно-таємничого. І ця таємничість магнетично притягує читацьку уяву, бо, як каже східна мудрість, немає нічого сильнішого над таємницю.

Велика заслуга автора, що він дав твір із певної доби саме в тій літературній формі, котра тій добі найбільш притаманна.


Старовойт Л. Внесок Олеся Бердника в розвиток української фантастики / Людмила Старовойт // Література Миколаївщини : навчальний посібник / Людмила Старовойт. — Миколаїв : Іліон, 2014. — С. 66-71.

Літературно-критична стаття Людмили Старовойт присвячена творчому доробку Олеся Бердника який вельми солідний. Основне місце в ньому займають фантастичні романи й повісті, є також твори на історичну тематику.

У всіх фантастичних романах і повістях Олеся Бердника витає дух нестримного польоту, вічного дерзання думки. Це гостросюжетні оповіді про найболючіші проблеми нашого життя, про минуле, сучасне і прийдешнє Землі. Автор веде розмову про космоісторичну естафету віків, про сенс буття, долю цивілізації. Він подає на суд читача власні футурологічні роздуми, створює свою казкову візію перетвореного людства й життя в колі Любові, Світла, Краси — Країну Свободи — Світонію, Нову Республіку Духа, мета якої — «свобода духовного вияву у невичерпності Буття». Автор дає нам один-єдиний критерій шукань дороги до Нової Республіки Духа — це Радість або Любов, Свобода, Істина, що є її складовими.


Шитюк М. М. Бердник Олександр Павлович / М. М. Шитюк, Є. Г. Горбуров, К. Є. Горбуров // Землі української постаті знані : навчальний посібник / М. М. Шитюк, Є. Г. Горбуров, К. Є. Горбуров. — Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. П. Могили, 2011. — С.77-81.

У книзі зібрано науково-популярні нариси про відомих українців. Серед них височіє титанічна постать Олеся Бердника. Коли на літературних вечорах він брав слово, зал завмирав, а його думки й емоції вибухали динамітом. На вулиці чоловіки поштиво поступалися йому шляхом, жінки, потрапивши в поле тяжіння його постаті, мимохіть притишували ходу, старенькі бабусі хрестилися йому вслід. У зовнішності письменника й справді було щось від мудрого євангеліста чи й навіть пророка: могутня статура, впевнена хода, оригінальний костюм, пронизливі очі, добре обличчя. Коли він ішов, здавалося, що його несуть над землею невидимі крила.

Визнання читачів — ось найбільша нагорода для Олеся. Його книги пам'ятають і люблять. Він отримував багато листів від свої читачів. Багато хто називає Олеся Бердника своїм учителем. Але він, як і Сократ, ніколи не вважав себе наставником. Ті, хто хотів, а таких завжди багато, самі в нього вчилися.

Олесь Бердник часто виступав перед своїми читачами. Приймали його і в Миколаєві — на початку 70-х років письменник зустрічався із студентами Миколаївського кораблебудівного інституту.

Згідно з дослідженнями, проведеними в Канаді, Олесь Бердник входить до першої десятки східноєвропейських авторів, чиї твори перекладені англійською, французькою, німецькою, болгарською, російською, польською, японською, угорською, естонською, киргизькою та іншими мовами. Географія творів фантаста дійсно величезна.

 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.