Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Карта творчості Андрій Федак

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Карта творчості

Чудовий неповторний дар має Андрій Андрійович Федак – майстер вишивки ікон бісером. Він народився 23 березня 1968 року в мальовничому селі Тамарине Снігурівського району Миколаївської області в родині працівників радгоспу.

В 1975 році Андрій пішов до першого класу Тамаринської неповної середньої школи. Закінчив вісім класів. Середню освіту здобув у Снігурівській ЗОШ №1, яку закінчив у 1985 році. В школі йому подобалися алгебра й історія. Любив майструвати, малювати. Вступив до Мелітопольського інституту механізації сільського господарства, але довелось перервати навчання, бо був призваний на строкову службу. Відслуживши два роки, продовжив навчання в інституті, який успішно закінчив у 1992 році.

Повернувся додому і пішов працювати механіком на 2-й відділок ПСП «Зоря». Зустрів молоду вчительку молодших класів Олену. Побралися і стали жити в селі Безіменне. Має доньку Олену і сина Володимира. Донька, як і мама, закінчила Херсонський педагогічний університет, а син пішов по батьківським слідам – навчається в Херсонському сільськогосподарському університеті.

У 1996 році сім’я переїхала в село Тамарине. Деякий час Андрій Андрійович працював начальником механізованого загону ПСП «Зоря», а потім, отримавши земельний пай, вирішив обробляти свою землю (з 2000 року). Неодноразово обирався депутатом сільської ради, був депутатом Снігурівської районної ради 6-го скликання.

Вишивати ікони бісером почав у 2011 році. Технікою вишивання пан Андрій оволодів дуже швидко, бо відразу відчув, що це його покликання, царина для духовного зростання та радості. Неабияку роль відіграли й природна обдарованість майстра, любов до мистецтва, чутлива душа. Андрій Андрійович любить природу, особливо навесні. Людина він віруюча, відвідує православну церкву. Першою його роботою була ікона «Божа Матір з немовлям».

Андрій Федак самотужки створює образи, роздруковує їх на папері, далі відображає лики святих на полотні, а потім із допомогою голки та нитки накладає різного кольору й відтінків крихітні бісеринки. Це надзвичайно клопітка робота, особливо коли хочеш вишити не просто гарно, а передати гармонію божественного світла. Дивлячись на вишиті майстром ікони, можна сказати, що це йому вдається.

Вишиваючи, пан Андрій вкладає душу і зазначає, що без натхнення навряд чи б щось вийшло. Адже вишивка – це відрада для серця. «Рідні підтримують мене у цій справі, – говорить А. Федак. – Їм подобаються мої роботи, та й, на щастя, критиків не маю. Хоча колись мені казали, що вишивка – не чоловіча справа, але на кожне добре творіння є добра відповідь».

Свої роботи майстер принципово не продає. Натомість дарує рідним. Основна ж частина робіт прикрашає стіни домівки. «Важко оцінити те, у що вкладаєш частинку своєї душі», – зізнається Андрій Андрійович. Робота над картиною триває від місяця до трьох, але й це залежить від натхнення.

Ще одним талантом А. А. Федака є художня різьба по дереву.

14 жовтня 2016 року в Миколаєві з нагоди Дня захисника України відбулася виставка майстрів народного мистецтва, в якій взяв участь і Андрій Федак, представивши картини з дерева на козацьку тематику, а також свої вишиті бісером ікони. За це Андрія Андрійовича було нагороджено грамотою управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА.

Творчий доробок А. Федака – сім вишитих ікон та шість виробів із дерева. Зараз Андрій Андрійович працює над новою іконою «Розп'яття Ісуса Христа» для церкви Святої Тамари.

Чоловічої роботи в селі для доброго господаря завжди вистачає. Та правильно кажуть: не хлібом єдиним живе людина. Потрібна розрада для душі, а душа у Андрія Андрійовича – щедра, чуйна і добра, поетична і романтична. Він вважає, що кожна людина має щось залишити по собі і щасливий від того, що його роботи стануть родинним скарбом.

Відгук О. В. Садовнич, вчителя початкових класів Тамаринської ЗОШ I-III ступенів: «Нещодавно я дізналася, що в нашому селі проживає дуже талановитий чоловік – Федак Андрій Андрійович. Його талант дещо незвичайний для чоловічих захоплень, адже він вишиває бісером. Це незвичайно тонка і творча робота, і ми звикли, що її завжди виконують жінки. Познайомившись з роботами цього майстра, я стала його шанувальницею, остільки була вражена красою картин. Цей вид мистецтва дає можливість творити всім без виключення, незалежно від віку і професії, і отримувати від цього радість і задоволення.     І я дуже рада, що в нашому селі є митець, який вкладає частинку своєї душі у кожен витвір. Майстер має гідний доробок. Сподіваюсь, його нові роботи радуватимуть нас. Бажаю пану Андрію нових ідей, тем і сюжетів, а також наснаги, терпіння і творчих злетів».

Відгук О. В. Кутнях, директора Тамаринського будинку культури: «Я давно знайома з сім’єю Федаків. Але мушу сказати, що до недавнього часу я навіть не здогадувалася, що пан Андрій має такий талант. Те, що він робить, без сумніву, дуже важливо для популяризації та розвитку бісерного мистецтва України. Сам факт того, що він цим займається, може надихнути багатьох взятися за вишивання. Своїм прикладом він демонструє, що займатись вишивкою бісером – дуже цікаво і натхненно. Це лишень потребує наполегливої праці. Бажаю Андрію процвітання в його творчості, адже в роботу він вкладає великі зусилля, щоб вона була красивою від душі».


Література:

Майстер вишивки та різьби по дереву // Вісті Снігурівщини. — 2016. — 20 жовтня. — С. 2.

Снігурівщина: із минулого – в майбутнє: збірка з історії краю в подіях, фактах, цифрах, особах / Н. О. Чимбір, А. С. Рудчак, Л. В. Берест. — Миколаїв : Видавець Шамрай П.М., 2017. — 664 с.


Матеріал підготовлено Петрусенком Данилом Олексійовичем, учнем Тамаринської ЗОШ I-III ступенiв, с. Тамарино Снігурівського району, в рамках обласного молодіжного конкурсу-2019 “Творимо імідж громади разом” (учасник).
 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.