Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Легенда про русалку / упор. З. В. Коптєв. — с. Добра Криниця, Баштанський район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Легенда про русалку

Чарівний південь України. Землі, на яких розташоване невеличке село Добра Криниця, належали князеві Псьолову. Князь, ведучи розгульний спосіб життя та тринькаючи гроші, програвся в карти і продав свої маєтки купцю Петру Шарту. А у Шарта було четверо синів: Рокус, Гонус, Філіп та Петро.

Перед смертю старий купець, розділив землю між синами: Гонусу відійшли землі на півдні Доброї Криниці, Філіпу — на сході, Петрові — на півночі, а Рокусу — на заході. У братів було не тільки багато земель, а й незліченно худоби: овець, коней, корів. Хазяї побудували гарні маєтки з розмальованими стінами та стелями. Між маєтками Рокуса і Гонуса був великий ставок. Щоб легше було їздити один до одного, брати побудували міст.

Йшов час, минали роки. У Гонуса Шарта виросла красуня-донька. Звали її Катериною. Дівчина дуже любила гуляти вечорами біля ставка, по мосту, який збудував тато. Якось саме на цьому мості зустріла вона сільського парубка Андрія. З першого погляду закохалася в нього. Таємно, щоб не довідався батько, зустрічалася з хлопцем. Та не сховаєш шила в мішку. Довідавшись, Гонус Шарт  самовільно вирішив віддати доньку заміж за свого товариша — купця Максима Радкевича.

Вже готувалися до весілля. Батько на радощах влаштував пригощання перед весіллям. Довго гуляли, а коли вранці кинулись — немає доньки, красуні Катерини. Почали розпитувати: може хто бачив чи чув? Та й довідались, що Катерина стрибнула з мосту у глибокий став. З тих пір щовесни чути плач дівчини біля ставка.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.