Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти 27-й BOOKFORUM: синергія спікерів нашої бібліотеки

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

18 вересня 5 молодих фахівців Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва презентували в онлайн-форматі на платформі Zoom власні проєкти, об'єднані темою “Юні та активні у бібліотечній синергії”, в рамках ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму «Бібліотекарі: хто ми є?», що стартував 15 вересня у межах 27-го BOOKFORUM.

Модерувала захід Ярослава Сошинська, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація, доцент Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” (дякуємо за підтримку і компліменти!). Протягом години Андрій, Тетяна, Валентина, Юлія та Оксана шукали відповідь на головне питання форуму «Бібліотекарі: хто ми є?» через розповідь про бібліотечні активності, які допомагають працювати у синергії. Вони розкрили секрет, що саме пов'язує професії театрального актора, телеведучої, спортсменки, поетеси, екскурсовода, психологині: робота в обласній бібліотеці для юнацтва, впровадження своїх професійних знань, здобутих самостійно навичок або хобі у щоденній бібліотечній роботі і любов до книжок.

Андрій Алієв, завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді, куратор Школи ерудитів “Ігри інтелекту”, ведучий двох авторських літературних програм на інтернет-радіо Никвести. За фахом — історик, у вільний від роботи час — артист в театрі естрадних мініатюр і член Миколаївського обласного клубу інтелектуальних ігор. Під час бібліотечних заходів перевтілювався в гоголівського Вакулу, Вільяма Шекспіра, Гаррі Поттера, книговика, кота Матроскіна — і все для того, щоб заохотити юне покоління до читання.

Тетяна Гервасьєва, провідна бібліотекарка, стала телеведучою у 2015 році, коли стартував літературний проєкт “Тест 99” в ефірі ранкового шоу «Новий день» на телеканалі “Суспільне. Миколаїв”. Загалом бібліотечно-телевійна команда підготувала більше сорока мотивуючих до читання сюжетів, які знімали на різних локаціях: музеї, спортклубі, кав’ярні/ресторані, дитячому розважальному центрі, готелі, вулицях і площах міста, весільному салоні, фотостудії, зоопарку, залізничному вокзалі, суді... Також в прямих ефірах “Нового дня” Тетяна рекомендує підбірки для гарних вихідних, затишних вечорів, сезонного читання, для відпустки чи різдвяних канікул... Як зізналася бібліотекарка, “співпраця з телебаченням — це безцінний особистий досвід, виклик, вихід із зони комфорту, своєрідний шок, але зі знаком +. Тепер я знаю, чим відрізняються наші бібліотечні сценарії від телевійних. В процесі зйомок я навчилася розумітися на ракурсах, робити проходки, втілювати потрібні образи під час інсценізацій, працювати в різних, навіть найекстремальніших умовах”. Лайфхак від телеведучої — не важливо, де, коли і в яких ви умовах знаходитеся, головне — гарно виглядайте, знайте текст напам’ять і посміхайтеся!

Валентина Гавришко, бібліотекарка з березня 2020 року. У 2018 прийшла до бібліотеки як поетеса, організаторка і керівниця літературно-музичного об’єднання “Молодість у віршах”. За 3 роки співпраці бібліотеки і об'єднання проведено декілька десятків квартирників, поетичних і музичних вечірок, вечорів авторської творчості, батлів, в тому числі за участю членів Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України, представників “Гільдії миколаївських поетів”, декілька літературників у навчальних закладах міста. Під час карантинних обмежень виступила ініціаторкою, координаторкою та учасницею флешмобу #літературник_на_карантині, до якого долучилися 17 молодих поетів і музикантів з Миколаєва та інших міст України. Як зазначила Валентина, “робота в бібліотеці є для мене несподіваним та дуже повчальнім досвідом. Спочатку я завітала сюди в якості читачки, згодом повернулась у якості організаторки творчого проекту, а тепер я з гордістю можу сказати, що працюю бібліотекаркою”.

Юлія Задеряка, має бібліотечну освіту і понад 5 років досвіду роботи. Ось уже 3 роки як спорт, а саме пауерліфтинг, спочатку став її хобі, а згодом другою професією. Перші змагання, перші медалі... Почала читати книги з анатомії людини, правильного харчування, фізичної активності. Набувши, крім практичних, теоретичних знань, почала як тренер навчати інших. А в бібліотеці створила авторський проєкт ФІНТЕС_НА_КАРАНТИНІ: «Тренуватися може кожен охочий, не виходячи з дому, у своїх відео уроках я показую та розказую техніку виконання кожної вправи та тренуюсь разом з вами.  Адже бути завжди в фізичній формі це не лише модно але й корисно для здоров’я”.

Оксана Криловська як відповідальна в бібліотеці за напрямок краєзнавства, спочатку проводила для школярів краєзнавчі заходи з мультимедійними презентаціями, в яких використовувала власні світлини, розповідаючи про вулиці міста і заповідні куточки Миколаївщини. Згодом з'явився новий проєкт — fооt-квести знаковими вулицями «Історичний Миколаїв», який відразу завоював популярність у молоді. Хоча проходження квесту по маршруту в середньому займає 2 години, підготовча робота набагато триваліша й складніша: дослідити пам'ятки історії та архітектури, які збереглися і які вже не існують, обрати локації, скласти завдання у різних форматах (цитати з літературних творів, кросворди, піктограми тощо), обрати головний об'єкт для завершального пазлу... Для потенційних туристів або лінивих мешканців виникла ідея створити змістовні, але коротенькі відео-розповіді про маловідомі миколаївські вулиці. Таким чином з’явився новий проєкт Video-street-talking, під час зйомок якого трапляються кумедні випадки, коли в кадр наполегливо намагаються потрапити чотирилапі мешканці міста або активні городяни з порадами. Оксана, яка самостійно опановує професію екскурсовода, зауважує: “Велике задоволення відкривати для себе щось цікаве з історії свого міста та ділитися цим з іншими, порівнювати старий Миколаїв з сучасним”.

Марина Чередниченко, яка працює в бібліотеці з минулого року, за фахом психолог. На жаль, вона не змогла особисто розповісти про поєднання двох професій, але колеги розповіли про групові заняття колективу з психологом, індивідуальні консультації читачів, цикл тематичних відеопорад від психолога на сайті бібліотеки. А ще вона заохотила своїм хобі — йогою — половину колективу та читачів.

Наша молодь довела, що кожна з відмінностей та активностей корисна, в першу чергу, для користувачів. І саме завдяки синергії на Великій Морській, 92 можна і поезію послухати (або свою презентувати), і фітнесом та йогою зайнятися, і мандрувати містом, і спробувати себе в якості актора. Приємно, що у чаті були численні запитання (цікаві, смішні, несподівані, мудруваті, загалом різні) колег зі всієї України, тож, сподіваємося, наш стане в нагоді іншим.


 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.