Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Корпоративні проекти Обласний молодіжний інформаційний марафон — 2014 «БібліоIQ: полювання на ерудитів»

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Корпоративні проекти

Цьогорічний обласний молодіжний інформаційний марафон «БібліоIQ: полювання на ерудитів» вже звично відбувся у рамках Тижня дитячої та юнацької книги і тривав з 24 березня по 20 квітня. Організаторами спільного корпоративного проекту стали обласна бібліотека для юнацтва і Арбузинська, Баштанська, Березанська, Вознесенська, Веселинівська, Новобузька, Новоодеська та Снігурівска ЦБС.


Обласною бібліотекою для юнацтва, як методичним центром, були розроблені детальні рекомендації щодо можливих форм заходів у рамках марафону: Дні інформації, ерудит-марафони, інтелектуаріуми, конкурси книголюбів, бібліобатли, інтелектуальні онлайн-ігри та вікторини, книжкові естафети, майстерні кросвордів, ігрові програми, благодійні акції — далеко не повний перелік. Колеги з районів повною мірою скористалися нашими порадами, проявили також власну ініціативність, творчість та нестандартний підхід,  «вполювавши» у підсумку чимало ерудитів. Цікаві, креативні заходи «зачепили» молодь, адже змагаючись з однолітками, працюючи у команді, можна оцінити власні інтелектуальні і творчі здібності. А зараз детальніше про те, що запропонували бібліотеки області своїм читачам. Почнемо..!

Баштанська ЦБС

У Баштанську центральну районну бібліотеку на відкриття Тижня юнацького читання «Книга — світ, книга — серцю привіт» завітали гості — учні 9-В класу ЗОШ №1 разом з вчителем української мови та літератури Н. З. Шостак. Ведуча заходу бібліотекар І. М. Домашова ознайомила школярів з історією народження Її Величності Книги, до якої ми звертаємося  протягом всього життя, щоб розкрити таємниці природи і всесвіту, зрозуміти історію, зазирнути у майбутнє. Розповідь про перші книги супроводжувалась мультимедійною презентацією «Вічна магія книги» та відеопереглядами «Книжкин дом», «Найкращі бібліотеки світу».

Надзвичайно цікавими для старшокласників були літературні вікторини та конкурси, що пройшли в рамках обласного молодіжного марафону «БібліоIQ: полювання на ерудитів»: «Ініціологія», «Літературні лабіринти», «Ерудит» та «Вгадай письменника», у яких учні з великим задоволенням брали участь, проявляючи знання, кмітливість, ерудицію, уміння змагатися в інтелектуальних іграх.

28 березня у конкурсі книголюбів «На літературному ринзі», що відбувався у центральній районній бібліотеці, змагалися учні 9-А класу ЗОШ №2.  Ознайомившись з історією виникнення паперової книги, юнаки та дівчата із задоволенням взяли участь у конкурсній програмі, де на них чекали різні завдання на літературну тематику. Особливо цікавим для школярів виявився конкурс «Намалюй назву книги», умова якого — відгадати назву книги за малюнком, створеним командою-суперником.

Ще одна цікавинка — інформаційно-спортивний квест «Спортивна гордість Баштанщини», в якому взяли участь читачі юнацького віку. Молодь зацікавлено шукала інформацію про видатних спортсменів Баштанського краю, особливий інтерес викликали книги Б. І. Білика «Український футбол» та «Король батерфляю».

Для користувачів Центру вільного доступу до Інтернет проведені інтелектуальні онлайн-вікторини, в яких всі бажаючі могли перевірити свої знання. Юнаки та дівчата з задоволенням відвідали експрес-виставку нових надходжень «Зупинись на хвилинку, подивись на новинку», що презентувала нові твори українських письменників Валентина Чемериса, Олександра Вільчинського, Нати Ігнатової, Любко Дереша, Володимира Діброви та зарубіжних авторів —  Аготи Крістоф, Ю Несбьо, Петера Хьога, Роберто Савіано.

Тиждень читання — чудова нагода подарувати книги бібліотеці. Нею скористалися активні читачі юнацької кафедри Л. Рудакова та О. Залітко, подарувавши улюбленій бібліотеці чудові книги із серії «Золота бібліотека детектива» та «Історія України в романах».

 

Книга – світ, книга – серцю привіт

bashtanka_1 bashtanka_2 bashtanka_3

 

 

 

 

 

 

 

На літературному ринзі

bashtanka_4 bashtanka_5 bashtanka_6

 

 

 

 

 

 

 

Спортивна гордість Баштанщини

bashtanka_7



 

 

 

 

 

Арбузинська ЦБС

Літературним святом «Нас єднає мудрість книги» відзначили Тиждень дитячого та юнацького читання в Арбузинській ЦБС. Любителів читання гостинно запросили до бібліотеки, щоб поринути в цікавий книжний світ, перенестися у минулі часи та зазирнути у майбутнє, де на них чекає вірний друг — Книга! Гості, учні 9 класу ЗОШ №2, дізналися історію виникнення книги, цікаві факти про рідкісні стародруки, слухали вірші та вислови видатних людей. Захоплюючою була гра, за умовами якої учасники відгадували загадки, ребуси, перемовляли скоромовки, згадували прислів’я про книги. Старшокласники проявили свої знання, зігравши у «Казкове ерудит-лото». Співробітники бібліотеки оформили та презентували книжкову виставку «Від книги — до книги, від серця — до серця».

arbuzinka_1 arbuzinka_2 arbuzinka_3 arbuzinka_4

Березанська ЦБС

Фахівці Березанської центральної районної бібліотеки у рамках обласного інформаційного марафону «БібліоIQ: полювання на ерудитів» організували для юнацтва Березанської ЗОШ День відкритих дверей «На замітку допитливому» та гру-знайомство «Бібліоквест». Учні із завзяттям долали п'ять етапів випробувань на ерудицію та читацьку обізнаність, знаходячи правильні відповіді за допомогою спеціальної карти. Абсолютно всі учасники бібліоквесту отримали смачні солодкі призи. Також старшокласники випробували власні інтелектуальні здібності в іграх «Інтелект-розминка» та «Реалії», вікторині «Почитай-ка», грі-подорожі «Книга мандрівника» та конкурсі книголюбів «Бібліоринг».

berezanka_1 berezanka_2 berezanka_3 berezanka_4 berezanka_5 berezanka_6 berezanka_7 berezanka_8 berezanka_9 berezanka_10 berezanka_11 berezanka_12 berezanka_13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новоодеська ЦБС

 

25 березня у центральній районній бібліотеці Новоодеської ЦБС грою-знайомством «Бібліоквест» між учнями загальноосвітніх шкіл розпочався молодіжний інформаційний марафон «БібліоIQ: полювання на ерудитів». Особливу увагу присутніх зосередила на собі цього дня виставка-експозиція «Творчий оазис», на якій були представлені роботи К. Шарт та С. Овсепяна. Вишивки К. Шарт відзначаються майстерністю, вишуканістю, а пейзажі та жіночі портрети С. Овсепяна виконані у різних техніках живопису.

alt28 квітня молодіжний інформаційний марафон продовжила гра «Інтелект-розминка», котра пройшла одночасно у центральній районній бібліотеці, Антонівській та Баловненській сільських бібліотеках-філіях. Артемівська, Себинська, Підлісненська сільські б/ф запропонували своїм юним читачам вікторину «Почитай-ка».

alt5-6 квітня в районному будинку культури відбувся вже традиційний відкритий фестиваль інтелектуальних ігор серед школярів та студентської молоді міста на Кубок новоодеського міського голови. Учасниками цьогорічного фестивалю були команди ерудитів з Миколаєва, Нової Одеси та Новоодеського району.  Міський голова О. П. Поляков привітав команди, побажав успіхів, вдалої гри та перемог. У програмі фестивалю — шість ігор: турнір «Що? Де? Коли?», ігри «Брейн-ринг», командна «Своя гра», «Відгадай мелодію», «Алфавіт» та музична «Своя гра».

 

altЗа результатами інтелектуальних баталій в молодшій шкільній категорії команда з Миколаєва «Флуміненсе» отримала перемоги в трьох іграх: «Брейн-ринг», командній «Своя гра» та «Алфавіт». У музичній «Своїй грі» першість за командою Новоодеської гуманітарної гімназії «Primus», у «Що? Де? Коли?» перемогу святкувала ще одна команда гімназистів «Флешка», а найкращими знавцями мелодій стали гравці команди Новоодеської ЗОШ №1 «Number one».

altУ старшій шкільній віковій групі в чотирьох іграх з шести перемогла команда Новоодеської гуманітарної гімназії «Погана ідея», в грі «Що? Де? Коли?» також перемогу святкували гімназисти команди «Максимум», а в грі «Алфавіт» перше місце посіла команда Себинської ЗОШ «Скіфи».

altСеред дорослих в іграх «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг», «Алфавіт» першою була команда «Інкогніто». У командній «Своїй грі» та «Відгадай мелодію» перемоги святкували гравці команди з Миколаєва «Екшн», в музичній «Своїй грі» пальму першості отримала збірна команда «Вікторія».

altВсі команди-переможці та призери інтелектуальних ігор нагороджені грамотами виконкому міської ради. Також переможці отримали кубки-талісмани інтелектуальних ігор — статуетки «Мудра сова».

altЕстафету онлайн-ігор та онлайн-вікторин підхопили інтернет-центри центральної районної та міської бібліотек, Новопетрівської, Гур’ївської бібліотек-філій. Завершив марафон турнір інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?» в режимі Skype-конференції, який пройшов у читальному залі ЦРБ за участю чотирьох команд: «Тріумфальна арка» (Новоодеська гуманітарна гімназія), «ВВС» (ЗОШ №1), «Гармонія» (ЗОШ №3), «Скіфи» (Себинська ЗОШ). Перемогу святкувала «Тріумфальна арка».alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вознесенська ЦБС

altУ Вознесенській центральній районній бібліотеці для учнів школи-інтернату пройшла гра-подорож «Скарби України». Завдяки Інтернету учні подорожували музеями України, поглиблюючи при цьому власні знання про можливості глобальної комп'ютерної мережі.

altУчням 9-х класів Тімірязєвської ЗОШ сподобалась гра-вікторина «Цукерка», присвячена творчості Т. Г. Шевченка, а десятикласники стали учасниками майстерні кросвордів «Територія інтелекту». Бібліотекар Новогригорівської сільської б/ф провела клоуз-тест «Ми будуємо державу» учням 9-10 класів. Школярі 7-10 класів, що завітали до Щербанівської сільської б/ф №1, Олександрівської міської б/ф №1, Білоусівської та Новосілківської сільських бібліотек-філій, стали учасниками конкурсу ерудитів «Читати, щоб зробити світ кращим». Конкурсанти успішно подолали всі етапи — «Розминку», «Заморочки із бочки», «Бюро знахідок», «Речі та їх власники».alt

altДля користувачів Центрів вільного доступу до мережі Інтернет (ЦРБ, Олександрівська міська б/ф №1, Воронівська, Прибужанівська, Трикратська, Тімірязєвська сільські б/ф) проводились інтелектуальні онлайн-ігри та вікторини.

altaltДні відкритих дверей пройшли у всіх бібліотеках Вознесенської ЦБС. Юних читачів запросили на День інформації «На замітку допитливому».

 

 

 

 

 

 

 

 

Веселинівська ЦБС

У центральній районній бібліотеці Веселинівської ЦБС відбулася інтелектуальна гра «Найрозумніший читач», яка визначила найначитанішого, найобізнанішого, найосвіченішого. Юні користувачі Подільської бібліотеки-філії взяли участь у бібліобатлі «Вільний мікрофон». Хлопці і дівчата змагалися у кращому читанні віршів та прозових творів. Переможців нагороджено призами. Всі присутні із задоволенням відповідали на питання вікторини «Парад літературних героїв».

veselinovo_1 veselinovo_2 veselinovo_3

Читачі Градовської б/ф здійснили книгопрогулянку «Українські сучасні письменники від А до Я на книжкових полицях». Бібліотекар називала букву, а учасники — прізвище українського сучасного письменника, котре починається на цю літеру. Далі зачитувала уривки з творів Люко Дашвар, Марії Матіос, Ірен Роздобудько, а присутні відгадували, з яких саме. Діти завзято шукали загаданий ведучою твір у книжковому фонді, використовуючи довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Також у Градовській б/ф успішно працює клуб любителів кросвордів «Інтелектуал», серед яких багато молоді. Кросвордисти збираються щомісяця, вивчають різні види кросвордів, методи їх розгадування. Їм у допомогу — каталоги і картотеки, довідковий фонд та цікаві періодичні видання.

У Варюшинській бібліотеці-філіі учні 5-8 класів взяли активну участь у сюжетно-рольовій грі «Кмітливий і розумний». А старшокласники стали учасниками літературного обговорення «Чи могли би бути Ромео та Джульєтта нашими сучасниками». Молоді люди висловлювали свої бачення, думки та погляди, такі ж різні, як і вони самі. Дев'ятикласниця Альона Кобиць прочитала власні вірші про кохання.

Снігурівська ЦБС

24 березня у Снігурівській центральній районній бібліотеці Днем відкритих дверей розпочався молодіжний інформаційний марафон. У програмі — тематичний День інформації «На замітку допитливому». Бібліотекарі презентували учням Снігурівського професійного ліцею (СПЛ) нові «Довідники школяра». Огляд серії «Дитяча енциклопедія» розкрив перед молоддю дива світу, загадки природи, таємниці історії, цікавинки про країни світу та наші українські традиції.

Найдопитливіші та найкмітливіші користувачі Інтернет-центру, відразу троє учнів СПЛ, стали переможцями гри-знайомства «Бібліоквест». Приз — додаткова година роботи в Інтернет та цікаві книги. На закінчення — флеш-моб «Я — найдопитливіший». Ерудит-марафон також захопив юних користувачів  Інтернет-центру. Питання «Інтелект-розминки» бурхливо обговорювалися.  Команда-переможець отримала подарунок — дитячу енциклопедію «Україна». Учасники гри «Реалії», команди учнів ЗОШ №1, змагалися у кращому знанні улюблених літературних героїв. Усі шість реалій учні відгадали з першої та другої підказки. Заохочувальні призи отримали обидві команди.

Новобузька ЦБС

Обласний інформаційний марафон «БібліоIQ: полювання на ерудитів» у Новобузькій центральній районній бібліотеці розпочався Днем інформації «На замітку допитливому» та грою-знайомством «Бібліоквест». Під час гри діти  познайомилися із відділами бібліотеки, книжним фондом. На бібліотечному уроці учнів ознайомили з періодичними виданнями, які отримує бібліотека, цікавими фактами, історіями, які друкуються в пресі. Взявши участь в онлайн-вікторині, юнацтво перевіряло свої інтелектуальні здібності.

Учасники конкурсу книголюбів «На літературному ринзі» — студенти Новобузького педагогічного коледжу — з блиском справлялися із завданнями, проявляючи начитаність та літературну ерудицію. Найактивніші отримали призи. Гра «Інтелект-розминка» для хлопців та дівчат з Новобузького коледжу МНАУ виявилася солодкою, адже за кожну правильну відповідь — цукерка.

Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва

Обласна бібліотека для юнацтва ніколи не пасе задніх! Цікаві та креативні заходи в черговий раз збирали миколаївську молодь на Великій Морській, 92, і не тільки: наші бібліотекарі, творчі та мобільні, встигали під час марафону скрізь. Співробітники відділу реклами і соціокультурної діяльності для учнів 8-10-х класів Першої української гімназії імені М. Аркаса провели «Інтелект-розминку». Ігрова програма «Асорті-пиріг» прийшлася до смаку нашим читачам. Кожен шматок «пирога» мав «начинку-запитання». Учасники вибирали шматочки і куштували начинку — відповідали на питання. Всім було цікаво і дуже шоколадно, адже призи за знання: марципанові, молочні, фруктові, желейні, кремові, грильяжні, помадні.., звичайно ж, цукерки. У конкурсі «На літературному ринзі» читачі бібліотеки відгадували літературні твори, у назвах яких є кольори або числа.

 

«Бібліоквест»

obu_3 obu_4 obu_5 obu_6 obu_7 obu_8 obu_9 obu_10 obu_11 obu_12 obu_13 obu_14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час молодіжної бібліоночі співробітники науково-методичного відділу провели для хлопців та дівчат «Бібліоквест». Захоплюючий маршрут розкривав бібліотеку зсередини: її багатогранність, ресурси, технологічні можливості, кропітку роботу з книгою, шлях книги до читача і ще багато цікавого. Адже далеко не кожен день відвідувачам надається можливість пройти бібліотеку вздовж і впоперек. Спочатку, для підняття бойового духу, молодь отримала «Цукерочку за знання», відгадавши загадки. Слід зазначити, що ця традиційна і досить проста форма змагань викликала непідробний інтерес учасників бібліоночі, незалежно від віку. Потім новостворена квест-команда «Сталкер» (учні Миколаївського муніципального колегіуму ім. В. Чайки та Будинку творчості дітей та юнацтва Ленінського району) на чолі з капітаном вирушила на пошуки скарбу. Підказки були заховані в різних куточках бібліотеки, часом найнесподіваніших. І щоб їх знайти, юним дослідникам довелося чимало потрудитися, проявивши винахідливість та неабияку кмітливість. Квестівці ретельно обстежили книжкові виставки у відділі обслуговування і знайшли книги, що не відповідають тематиці, дослідили меморіальну вітрину «Бібліотека відкриває нові імена», каталожні ящики. Навіть дзеркала, фортепіано та камін не залишилися без уваги. Потім учасники вирушили у святая святих будь-якої бібліотеки — основне книгосховище. Там вони знайшли найбільшу книгу про Україну, дізналися, за яким принципом розставляється книжковий фонд, оцінили всі багатства нашої бібліотеки. І нарешті знайшли скарб! Всі були задоволені, заряджені позитивом. Молодь очікувала чогось незвичайного, а отримала значно більше — нових друзів, знання, класно та корисно проведений час. В очах всіх хлопців та дівчат був непідробний інтерес до всього, що відбувалося в ту НІЧ У БІБЛІОТЕЦІ.

 

Ігрова програма «Асорті-пиріг»

obu_1 obu_2 obu_15 obu_17 obu_18 obu_19 obu_20 obu_21 obu_22
 

 

 

 

 

 

Наостанок хочеться подякувати всім організаторам і учасникам обласного молодіжного інформаційного марафону — 2014 «БібліоIQ: полювання на ерудитів». Впевнені, що така неординарна, креативна діяльність бібліотек Миколаївщини ще більше приваблюватиме молодь, спонукатиме її до саморозвитку і творчості.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.